Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Återkoppling från 2022: Fokusområdet Tro och lärande

30-årsjubileum för kvinnliga präster i Indien, boksläpp om religionens roll för fred i Colombia och digital internationell kurs om religionsfrihet och jämställdhet. Det och mycket mer har skett inom Act Svenska kyrkans arbete med teologisk utbildning 2022. Tro och handling hör ihop – och leder till förändring!

Religion är en förändringskraft! I en religiös värld är det viktigt att företrädare för olika samfund får möjlighet till högskoleutbildningar, forskningsstudier, kurser och konferenser som visar på sambanden mellan teologi, diakoni, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Teologisk utbildning som uppmuntrar till kritiskt tänkande, motverkar religiös extremism och polarisering samt bidrar till att människor fördjupas i sin tro, är avgörande för att kyrkans anställda och ideella ska kunna fullfölja sitt samhällsansvar. Här är ett axplock av vad som hänt inom fokusområdet Tro och lärande under 2022.

Lansering av ny digital kurs om religionsfrihet och jämställdhet

Bild på FORB lärandeplattform logotyp.

I januari 2022 lanserades den digitala kursen ”Freedom of religion and belief and gender equality – enemies or allies?” (Religions- och övertygelsefrihet och genusrättvisa – fiender eller allierade). Kursen är framtagen av det nordiska ekumeniska nätverket för religions- och övertygelsefrihet NORFORB som Act Svenska kyrkan är en del av.

Act Svenska kyrkan har varit särskilt involverad i att ta fram en del av utbildningen som handlar om familjerätt och hur olika religiösa samfund har juridiskt ansvar för lagar om äktenskap, arvsrätt och andra familjerelaterade områden. Familjerätten är ett nyckelområde särskilt för flickors och kvinnors möjligheter till egenmakt. Kursen är gratis, interaktiv och sprids nu till alla Act Svenska kyrkans partner och systerkyrkor. Målgruppen för kursen är framför allt personer som arbetar med jämställhet, religionsfrihet och andra mänskliga rättigheter, samt personer inom olika länders utrikesförvaltningar.

Själavårdsutbildning i Tanzania

Gruppbild med 30-tal kursdeltagare som fotograferas utomhus utanför sin kurslokal.
Några av deltagarna vid Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzanias själavårdsutbildning 2022. Foto: Dawit Olika Terfassa

Act Svenska kyrkan stöttade under 2022 en klassisk kristen själavårdutbildning som drivs av Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT). Utbildningen genomförs i nära samarbete med ett av ELCT:s största sjukhus och stärker sjukhuspersonal och andra roller som möter människor i kris. Deltagarna är diakoner, präster, pastorer och kyrkoledare från Tanzania och flera andra länder i regionen, bland annat Sydafrika, Botswana, Namibia, DR Kongo, Rwanda och Zambia. Under våren deltog sammanlagt 97 studenter, varav 48 kvinnor.

Eftersom få kvinnor tidigare utbildats och arbetat med själavård är stödet till dessa teologiska utbildningar extra viktigt. Många flickor och kvinnor som utsatts för könsrelaterat våld föredrar att prata med själavårdare av samma kön. Utbildningen genomsyras av mänskliga rättigheter med fokus på genus, sexuella och reproduktiva rättigheter och barnrättsperspektiv.

Antologi om religionens roll för fred i Colombia

Bild på bokomslaget för antologin Studie av den colombianska religiösa kartan under 2000-talet - Utmaningar och möjligheter för fredsbyggande, genusrättvisa och social inkludering.

Act Svenska kyrkan medverkade under 2022 i en fördjupad omvärldsstudie med boksläpp av en antologi om religionens roll för fred och kvinnors rättigheter i Colombia, ”Studie av den colombianska religiösa kartan under 2000-talet – Utmaningar och möjligheter för fredsbyggande, genusrättvisa och social inkludering”. Act Svenska kyrkans lokalanställda medarbetare i Colombia och tematiska rådgivare för teologi och utveckling bidrog med varsitt kapitel i antologin, som bland annat visar att religion är fortsatt viktigt för 80 procent av Colombias befolkning.

I en av artiklarna lyfts behovet av att hitta vägar för dialog med de konservativa kyrkorna i Colombia och göra ansträngningar för att förstå varför majoriteten av befolkningen, särskilt kvinnorna, väljer att tillhöra dessa kyrkor. Antologin visar att den religiösa kartan förändras snabbt och belyser hur dessa förändringar påverkar fredsprocessen och kvinnors rättigheter i Colombia.

Kvinna invald i kyrkostyrelsen för Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och Det Heliga Landet

Närbild på halssmycke med kvinnosymbol.
Foto: Kristin Lidell/Ikon

Under 2022 har den första kvinnan någonsin blivit invald i kyrkostyrelsen för Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och Det Heliga Landet (ELCJHL). En stor del av Act Svenska kyrkans kärnstöd och partnersamarbete med kyrkan är kopplat till deras genusprogram, som handlar om att stärka kapacitet och förståelse för kvinnors deltagande i verksamhet och beslutsprocesser. Att en kvinna nu tar plats inom kyrkostyrelsen är ett steg i att acceptansen för kvinnligt ledarskap ökar.

Lutherska världsförbundet: konsultation om social trygghet

”Coronapandemin har visat betydelsen av att alla människor har tillgång till social trygghet. Det utmanar kyrkorna att ompröva vårt sätt att arbeta för rättvisa och inkluderande samhällen.”

Det sa Isaiah Toroitich, chef för Lutherska världsförbundets (LVF:s) globala påverkansarbete, vid en konsultation som arrangerades tillsammans med Act Svenska kyrkan 2022. Konsultationen kommer att ligga till grund för fortsatta diskussioner om uppföljningen av den resolution från LVF:s generalförsamling i Namibia som slår fast att kyrkor och trosbaserade organisationer spelar en kritisk roll i arbetet för att säkerställa social trygghet för alla.

Act Svenska kyrkan är drivande inom påverkansarbete för sociala trygghetssystem och har tidigare tagit fram flera rapporter som visar att generellt ekonomiskt stöd till exempelvis föräldrar, arbetslösa och äldre har stora positiva effekter för fattigdomsbekämpning och folkhälsa.

Masterprogrammet om genus, hälsa och teologi i Sydafrika firar tio år

Bild på Charlene Van der Walt som sitter på möte med fler deltagare i bakgrunden.
Charlene van der Walt är koordinator för masterprogrammet Genus, hälsa och teologi vid Stellenbosch University i Sydafrika. Foto: Eric Miller

Om du vill prata om hälsofrågor i Afrika finns det ingen viktigare plats att göra det på än i kyrkan.

Professor Charlene van der Walt, Sydafrika

I juni 2022 besökte professor Charlene van der Walt Uppsala för att samtala om strategisk utveckling av Act Svenska kyrkans arbete med teologisk utbildning. Charlene har varit med och byggt upp ett masterprogram inom genus, hälsa och teologi som Act Svenska kyrkan stödjer i Sydafrika.

Masterprogrammet har nu pågått i tio år och Act Svenska kyrkan har stöttat sedan starten. Stödet har bland annat ett särskilt fokus på att främja kvinnors deltagande. Många kvinnor hade annars aldrig kunnat få studera teologi på dessa nivåer för att kvalificera sig för ledarskapsroller och högre status i de patriarkala samhällen där de lever. Masterprogrammet leder inte bara till arbete och egen försörjning för deltagarna, utan även till att stärka jämlikhet och jämställdhet inom de kyrkor och sammanhang där de verkar.

30 år med kvinnliga präster i Indien

Bild på Susanna Rappman som samtalde med arrangören Ranjita Christi-Borgoary.
I september 2022 anordnade den lutherska kyrkan i Indien en konferens för att uppmärksamma 30 år med kvinnliga präster. Biskop Susanne Rappman, Göteborgs stift, deltog under eventet och samtalade med arrangören Ranjita Christi-Borgoary. Foto: Christy Jennifer/Ikon

2022 firade den lutherska kyrkan i Indien 30-årsjubileum för kvinnliga präster. I dag är omkring 150 av kyrkans cirka 1 000 präster kvinnor. Med Act Svenska kyrkans stöd anordnades en nationell konferens för att uppmärksamma utvecklingen mot att kvinnor ska få bli delaktiga i aktiviteter och beslut, i såväl kyrkan som i övriga delar av samhället. Deltagare från olika delar av Indien föreläste om sina erfarenheter av kvinnors utsatta situation. Konferensen tydliggjorde vikten av att både män och kvinnor tjänstgör som präster och leder ett församlingsliv där ingen diskrimineras.

Internationella stipendiater till Globala Ekumeniska Teologiska Institutet (GETI)

Bild på Bameli i rödrutig skjorta och röd kjol som står utomhus framför stor skylt med texten Welcome to United Theological College.
Bameli är en av tre kvinnliga studenter som Act Svenska kyrkan sponsrade för att delta i Globala Ekumeniska Teologiska Institutets tvåveckorskurs i Tyskland 2022. Foto: Dawit Olika Terfassa

Tre kvinnliga teologer från samarbetspartner i globala syd fick ett stipendium från Act Svenska kyrkan för att delta i Globala Ekumeniska Teologiska Institutets internationella kurs för unga teologer 2022. Temat för kursen var samma som för Kyrkornas Världsråds generalförsamling, ”Christ’s love (re)moves borders”. Ett hundratal deltagare från hela världen och från olika kristna traditioner träffades under två veckor i Tyskland, för att tillsammans reflektera teologiskt om kursens tema från ett ekumeniskt perspektiv.

Vid de flesta teologiska utbildningar på alla nivåer finns få kvinnor. Det är oftast män som deltar i dessa kurser. Stödet från Act Svenska kyrkan möjliggjorde nu deltagande för tre kvinnliga teologistudenter från Zimbabwe, Filippinerna och Mellanösterns kristna råd. Med fördjupade kunskaper fortsätter de arbetet inom sina respektive sammanhang, bland annat med fokus på kvinnors rätt till utbildning.

Dessa olika insatser är exempel på vad Act Svenska kyrkan genomfört inom fokusområdet Tro och lärande under 2022. Tack för ditt stöd. Tillsammans bejakar vi uppdraget att vara medhjälpare i Guds mission om en helad värld!

Bli månadsgivare till Act Svenska kyrkan