Till innehåll på sidan
Flicka i rullstol får en puss på handen av sin mamma.
Fotograf: Josefin Casteryd/Ikon
Act Svenska kyrkan

När en rullstol kan upprätta människovärdet

Hawa klappar sin dotters hand och smeker hennes kind. Fatma är 8 år gammal har flera svåra funktionsnedsättningar. Hon är nästan blind, har nersatt hörsel och kan inte gå. Hon sitter i en alldeles för stor rullstol och hennes blå slöja är dekorerad med små glänsande paljetter.

Det har inte varit lätt. Familjen har tre barn med svåra funktionsnedsättningar. Hawa har burit sina barn överallt. Under flera år bar hon dem till skolan varje dag, till dess hennes kropp till slut inte orkade mer. Ryggen värkte. Det gick bara inte en dag till. En lösning var att lägga dottern i en skottkärra. Hon bäddade med en filt för att det inte skulle vara för hårt eller för smutsigt. Men då började människor ropa efter henne i de smala gränderna.

– Där kommer mamman med soporna! Där kommer kvinnan med kadavret! Där kommer hon med träcket!

I den somaliska traditionen är skottkärran endast till för att flytta skräp, smuts och döda djur. Efter en tid stod mamman inte ut längre. Hon slutade att ta sin dotter till skolan. Både för att skammen blev för stor och för att skydda barnet mot de elaka kommentarerna.

I flyktinglägret Dadaab i Kenya arbetar Act Svenska kyrkan med projekt för inkludering av barn med funktionsnedsättningar. Det innebär att nå ut till barn som på grund av stigma och fördomar ofta göms undan. Målet är att se till att barnen får möjlighet till skolgång samt hjälpmedel som kan ge dem utveckling, självkänsla och verktyg för att själva skapa en framtid med inkomst och trygghet som vuxna. Fotograf: Josefin Casteryd

Rullstolen förändrade allt

Lärarna på skolan saknade snart Fatma. Vart hade den lilla flickan tagit vägen? De träffade mamman och fick höra om stigmat och skammen, om de sårande orden som förföljde henne överallt. Genom Act Svenska kyrkan kunde lärarna ordna så att de tre barnen i familjen fick var sin rullstol. Den som Fatma har är alldeles för stor och hon riskerar hela tiden att halka ut mellan sitsen och ryggstödet. Men det gör inget. Det är en rullstol, gjord för människor.

Så blev Fatmas människovärde upprättat. Nu blev hon en flicka med ett namn. Varje dag tar familjen sina barn till skolan och varje dag ler de stolt mot sina barn när skoldagen är slut.

– Livet är inte lätt här i Dadaab, men det är inte omöjligt längre. Det finns en framtid och mina barn lär sig saker i skolan som gör dem glada. De trivs här och skrattar.

Hawa kramar om sin dotter och smeker sonens hand. De är hennes ögonstenar.

/Lina Beutler, kommunikatör Svenska kyrkan

Om Act Svenska kyrkans projekt i Dadaab, Kenya

Dadaab ligger i Garissa i nordöstra Kenya, nära gränsen till Somalia. Dadaab består av tre flyktingläger, som ligger med några kilometers mellanrum. Det första lägret anlades 1992.

Ett av Act Svenska kyrkans projekt i Dadaab är inkludering av barn med funktionsnedsättningar. Alla barn har rätt till utbildning, men att se till att barn med funktionsnedsättning får och kan gå i skolan är en stor utmaning. Extra svårt blir det för barn som lever i flyktingläger, där det sällan finns resurser till hjälpmedel eller anpassad skolgång.

Målet med projektet är att se till att barnen får möjlighet till skolgång samt hjälpmedel som kan ge dem utveckling, självkänsla och verktyg för att själva skapa en framtid med inkomst och trygghet som vuxna. Det handlar om barnens rätt att vara en del av samhället och att ge personer som står barnen nära, som föräldrar, lärare, vårdnadshavare och tjänstemän, kunskap i de rättigheter som barnen har. Projektet finansieras genom stöd från Act Svenska kyrkan och Världens Barn.

Act Svenska kyrkan har också stöttat skolor i lägren med tvättstationer, handsprit och munskydd under coronapandemin, vilket inneburit att undervisningen kunnat fortsätta och eleverna inte behövt stanna hemma.

Läs mer om Act Svenska kyrkans medverkan i Världens Barn.