Till innehåll på sidan
Fotograf: Fredrik Bengtsson/Ikon
Act Svenska kyrkan

En vanlig natt

Det är en vanlig natt. Vanlig, eftersom barnen i den lilla förorten till Kiev satt och gjorde sina läxor till ganska sent i går. Vanlig, eftersom de snart ska gå till skolan och sedan direkt till dansstudion. Vanlig, eftersom de vaknade både klockan två och klockan fem av flyglarmen. Det är vardagen i Zashtuna precis som i många andra städer i Ukraina sedan i februari 2022 då Rysslands fullskaliga invasion inleddes.

Det är en vanlig natt i Palestina också. På fälten utanför Raboud borde olivskörden tas om hand nu. Om olivträden hade stått kvar. Om bönderna hade kunnat ta sig till sin mark. Samma natt bland kullarna i södra Sudan tar människor på flykt återigen skydd under klippornas skuggor för att inte upptäckas av soldaterna. Samma kväll möts kvinnor i Guatemala för att stötta varandra i arbetet med att skydda landets kvinnor från våldet i hemmen och i samhället.

Över hela världen är det en helt vanlig natt, men krig, konflikter och bristen på säkerhet gör att förutsättningarna att leva våra olika vardagsliv ser helt olika ut. Krigens nätter är mörka. Att tända ett ljus i en mörk natt, där soldater vakar över trakten, är bokstavligen livsfarligt. Ljuset måste därför tändas av oss alla tillsammans. I det långsiktiga arbetet för fred. Över hela världen arbetar därför Act Svenska kyrkan för att stötta våra partner i deras arbete för rätten att varje vanlig natt ska vara fri från våld, fri från krig och fri från hot mot människors säkerhet. Guds strävan efter fred löper som en röd tråd genom Bibeln, och för oss som kyrka är arbetet för fred omöjligt att separera från arbetet för alla människors lika värde och rättigheter.

Foto: Fredrik Bengtsson/Ikon

I Ukraina kan vårt arbete inte hindra att barnen väcks av flyglarmen, men vi kan bidra till att de kan ha skolgång, fritidsaktiviteter och en meningsfull tillvaro mitt i kriget. I Sudan kan vi stödja kyrkornas och olika gruppers arbete med lokal konfliktlösning och mötesplatser för dialog. I Guatemala kan vi minska riskerna att kvinnor utsätts för våld i hemmen genom envist och långvarigt stöd till normförändringar. I Palestina kan vi slå följe med bönder för att minska hotet från våldsamma bosättare mot dem när de brukar sin jord. Ditt stöd till Act Svenska kyrkan når in i arbetet för fred i alla de sammanhangen. Det hjälper också oss och våra partner att ta fredsfrågorna till de politiska rummen. Det hjälper oss att arbeta för den mänskliga säkerheten och de globala målens löfte om allas rätt till ett liv utan hot om våld. Det är ett löfte om ett aldrig sviktande arbete och engagemang för vanliga nätter som de ska vara. Nätter utan våld. Nätter utan flyglarm. Mörker som skingras av ljus.

Vi lever alla under samma himmel

Vi har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds ser verkligheten olika ut. Det kan vi aldrig acceptera. Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv.