Till innehåll på sidan
flera runda bröd åker på ett band ut ur en stor ugn.
Fotograf: Coleen Heemskirk
Act Svenska kyrkan

Brödet som trygghet

Bröd har länge varit en basföda för mänskligheten. Att dela sitt bröd är en av de äldsta symbolerna för medmänsklighet. I många delar av världen är det stora brödet man delar med varandra varje måltid något som förenar och som alla kan förlita sig på.

flera runda bröd åker på ett band ut ur en stor ugn.
Chobez är ett tunnt plattbröd som är vanligt i Mellanöstern. Här bakas det i ett bageri i Aleppo, Syrien. Se recept nedan. Foto: Coleen Hemskirk/Ikon

Brödet är på platser drabbade av kriser och konflikter, ofta den enda kost som går att få tag i. Bagerierna har många gånger en livsavgörande roll för ett samhälle i krig och människor organiserar sig ofta snabbt för att få dem att hålla igång. Bröd är viktigt för att kunna mätta sin familj med väldigt lite medel.  

Många av Act Svenska kyrkans insatser i exempelvis Mellanöstern säkerställer att bagerierna efter en katastrof snabbt byggs upp igen och kan börja leverera bröd. Många gånger till ett subventionerat pris. Brödet räddar inte bara liv, för många på flykt representerar det även gemenskapen, tryggheten och värmen när man samlas kring brödet för att äta. 

Vårt dagliga bröd

I alla humanitära situationer är brödet centralt för att kunna överleva. Under fastetiden symboliserar brödet att vi hör ihop som en enda mänsklighet och att vi ska dela vårt bröd med varandra. Att baka och sälja bröd till förmån för kampanjen har därför varit en tradition sedan den första Fasteaktionen 1965. Brödbaket blir en konkret handling som stöttar människor som räddar liv där katastrofer inträffat. Brödet går från dina händer till där det händer.

I solidaritet med de människor som just nu lever i djup kris delar vi ett recept på brödet chobez, ett bröd som är mycket vanligt i Mellanöstern. 

Recept på Chobez (ca 15 platta bröd)

Ingredienser:
25 g färsk jäst 
5 dl ljummet vatten 
Ca 12-13 dl vetemjöl 
1 tsk socker 
1,5 tsk salt

Så här gör du:
Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, mjöl och socker. Knåda degen, antingen ordentligt för hand eller  i maskin. Degen ska bli smidig, så använd inte för mycket mjöl så den blir kompakt.


Dela upp degen i cirka 15 bollar och lägg dem på ett lakan, bakduk eller tunt tyg och täck dem med detsamma. Kavla ut varje boll till ett runt bröd ungefär lika stort som en assiett. Tryck inte för hårt när du kavlar, då kan inte brödet resa sig när det gräddas. Låt bröden jäsa på och under en duk (lägg inte bröden direkt på plåt eller bord) i cirka 1,5 timmar.

Grädda bröden mitt i ugnen i 275 grader. Plåten ska vara varm när du lägger på bröden. När du ser att bröden börjar få färg på över och undersidan, efter cirka 3–4 min, så är de färdiggräddade

Lycka till!