Rösta med förtroende i kyrkovalet!


Kyrkovalet 2013 002wAtt utse företrädare i kyrkan som tar ansvar för församlingens angelägenheter är inget modernt påhitt. Så länge kyrkan har funnits i Sverige har det skett. Under medeltiden när hon var en kyrkoprovins fanns här ett starkare lokalt självstyre än västkyrkans kanoniska rätt förutsatte. Efter 1500-talets lutherska reformation har kyrkans folk fortsatt att ta ansvar i socknarna, senare i församlingarna. Kyrkoledningen sköttes däremot i nära koppling till den svenska statsmakten. När kyrkan blev en självständig folkkyrka år 2000 var det konsekvent att det som gällt i församlingarna också skulle gälla i stiften och kyrkan på nationell nivå.

Kyrkovalet har alltså med vår kyrkas identitet att göra. I en evangelisk-luthersk kyrka grundas ansvarstagandet i kyrkans beslutsorgan på den sändning och kallelse till tjänst som dopet ger. Det demokratiska valsystemet kan utformas på lite olika sätt. Men vi kan inte vara utan förtroendevalda organ. Det är nödvändigt att vi i vår kyrka utser förtroendevalda, och det är ett hedersuppdrag att vara vald med förtroende!

Kyrkovalet bör vara en angelägenhet för oss alla. Berätta för andra hur viktigt det är och rösta själv med förtroende genom förtidsröstning eller den 15 september!

En kommentar

Per-Arne Håkansson säger
12 september 2013 – 07:27

Biskop Ragnar tar upp ett angeläget och högaktuellt ämne och ger viktigt historiskt perspektiv. Kyrkovalet berör många människor och har stark påverkan på samhällslivet i stort. Jag kandiderar själv både lokalt och till kyrkomötet. Folkkyrkan som begrepp behöver hållas levande. Den vilar på demokrati och delaktighet. Fullt stöd vill jag ge åt biskap Ragnars kloka och väl valda rader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.