Dags för översyn av valsystemet


Det finns mycket att glädjas över efter ännu ett kyrkoval. Det blir som tidigare en bred representation i beslutsorganen. Det är viktigt för kyrkans förankring. Vi kan vara tacksamma över de förtroendevalda som ställer upp och tar ansvar. Det ökade valdeltagandet innebar också att inflytandet från politiska krafter som vill förändra kyrkan i en svensk-nationalistisk riktning kunnat begränsas. Vår kyrka har sina rötter i det heliga landet och är en del av den världsvida kyrkan. Försöket att tysta kyrkans röst i det svenska och globala samhället kommer inte heller att lyckas. Det hör till kyrkans uppdrag att dela evangeliet i ord och handling.

Kyrkan riskerar dock att dras isär genom det nuvarande valsystemet som gör det möjligt att agera på kyrkans nationella nivå utan nämnvärd förankring i församlingar och stift och med en egna politiska agendor som ger en snedvriden bild av Svenska kyrkan som trossamfund. Det ger också det felaktiga intrycket att kyrkan styrs och leds uppifrån från en oberoende nationell nivå.

Kyrkan framträder som församlingar och stift. Det som gör kyrkan till kyrka finns i varje församling. Stiften är grundläggande i en episkopal kyrka för att främja och ha tillsyn över församlingslivet. På nationell nivå är det församlingar och stift som samlas för att ta ansvar i kyrkans gemensamma angelägenheter. Tanken att de som tillhör kyrkan tar ansvar på kyrkans nationella nivå – uttryckt genom direktval till kyrkomötet – är ett nytt påfund. Det har blivit möjligt att bedriva rikskyrkopolitik. Det märks också på de frågor som drivs genom motioner, yrkanden och debatt i kyrkomötet. Kyrkans avgörande framtidsfrågor – som har med livet i församlingar och stift att göra – har hamnat i skymundan. Det behöver utvärderas.

Till årets kyrkomöte finns återigen motioner om valsystemet. Önskemål framförs om att kyrkan ska återgå till lokala direktval med indirekta val från den lokala nivån till stift och kyrkomöte. Även några biskopar har ställt sig bakom motionerna. Utifrån vad jag sagt om den nationella nivåns och kyrkomötets uppdrag kan jag förstå dem. Men det finns problem med förslaget. Kritikerna mot indirekta val har en poäng i att det finns risk för ett demokratiskt underskott. En sådan ordning förutsätter nästan personval till kyrkans alla nivåer. Man kan inte gärna förena nuvarande lokala direktval – på många håll utan eller med bara få nomineringsgrupper – med indirekta val byggda på nomineringsgrupper till stiftsfullmäktige och kyrkomöte.

Det finns ett tredje alternativ som behöver tas med och värderas i en bred översyn av valsystemet. Det fanns i1998 års kyrkoordningsförslag och fick starkt remisstöd. Det innebär direkta val till församlingar och stift samt valet till kyrkomötet sker indirekt från stiften. Det kan motiveras med att församlingar och stift är kyrkans grundläggande pastorala enheter, som samlas och tar ansvar i kyrkomötet.

2 kommentarer

Sigurd Zetterqvist säger
26 oktober 2017 – 07:31

"Tredje vägen" från remissen 1998, som +Ragnar här vill lyfta fram, refererar egentligen till den ordning och valkorporation, som prästerståndet utgjorde och som togs över till kyrkomötet,( tillsammans med dess lagstiftande uppdrag enligt 1809 års författning och 1810 års riksdagsordning), när ståndsriksdagen ersattes av ett tvåkammarsystem 1866.

Övriga stånden representerades i valkorporationen för lagstiftande kyrkomötet med basen "socknar", församlingar eller "kyrklig kommun" enligt nya kommunallagar efter 1862.

Den valordningen gällde, och gäller alltjämt, för val av stiftsstyrelsens ordförande. För det valet bibehölls ordningen oxh skyddades från effekterna av 1973 års parlamentariska författning, till skillnad från just kyrkomötets valordning efter 1982 och "direktvalda stiftsfullmäktige" från år 2000 /2001.

Stiftets präster (från 2000 stiftets diakoner även) utgör en valkorporation i biskopsval.
Stiftets församlingar utser elektorer till den andra valkorporationen i biskopsval.

Men associativt förs allt oftare fram undran varför biskopsval inte ordnas enligt direktval, när nu för femte valomgången, stiftsfullmäktige och kyrkomöte direktväljs, dvs enligt parlamentariskt författningstänk.

För övrigt valde /väljer inte alla stiftets präster och diakoner, vare sig i biskopsval eller, före 1982 i val till kyrkomötet. Men av dem som innehade /-r församlingstjänst. Församlingar är alltså basen för representation i biskopsval. "Stift" är det ej. Varför bara i det valet?

Därför är det viktigt se att "1998 års remiss" som valmodell är kongruent med att församlingar valde till kyrkomöte, alldeles som församlingar alltjämt är basen för val av biskop, stiftsstyrelsens ordförande tillika.

Demokratisering i trossamfundet Svenska kyrkan var alltså i valordningar relaterat till församlingen "där Ordet rätt förkunnas och sakramenten rätt förvaltas".

Mina dessa erinringar om vad "1998 års remiss" egentligen relaterade till vad avser kyrkomötets representativitet, ger också påminnelse om rätta och bestående perspektivet på stiftsorganens pastorala uppdrag.

Och dessa insikter om "ursprunglig" valordning för kyrkomöte och stiftsorgan gör förhoppningsvis upp med vanföreställningen att "stiftet" var, och bör bli, en "nivå" i en pyramidal organisationsstruktur.

Martin Walldén säger
19 september 2017 – 08:24

Tack! Gott! Guds frid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.