Henrik är nyanställd på Uppsala stift för att bland annat arbeta med verksamhet på Undersvik. Nedan kan du läsa om Henriks bakgrund.
Jag är utbildad församlingspedagog, med drygt 25 års erfarenhet av konfirmand- och ungdomsläger. Jag har även jobbat en hel del med pilgrimsvandringar, både i Sverige och Israel, främst riktat mot unga människor. Min relation till stiftgårdar började redan i slutet av 80-talet, då jag konfirmerades på sommarläger på Åh stiftsgård i Bohuslän. Sedan dess har jag även varit aktiv på bla stiftgården i Rättvik samt Stjärnholm i Strängnäs stift. I samtliga fall har jag lagt märke till hur speciellt det har varit för unga människor att få komma till en stiftsgård och fira gudstjänst, samt dela tro och liv med varandra. Man kan verkligen säga att dessa platser blivit till oaser för troende unga människor.
På Undersvik kommer jag främst att verka för att unga människor ska kunna hitta hem till gården via tex påsk- eller allahelgonaläger men jag kommer också att samverka med församlingar som lägger sina konfirmandläger här.
Du når mig på stiftskansliet i Uppsala via mail och mobil.
Nu är det enkelt att hålla ordning och reda på symbolhandlingar och annat material.
I bokhyllan utanför kapellet finner ni märkta lådor som gör det enkelt att hitta och enkelt att lägga tillbaka. För att lättare komma åt hänger nyckel i varje skåp.
Nu har STF gjort i ordning en fin lokal på nedre våningen i huvudbyggnaden. Här finns många olika användningsområden som passar perfekt för lägergrupper.
Rummet är anpassat för kreativt skapande som att måla och använda gips. Det kan också användas till kvällsfika för lägergrupper som vill mysa för sig själva på kvällskvisten. (STF preppar kylskåpet med fika utan extra kostnad). Lokalen rymmer max 50 personer och har kylskåp, frys, diskmaskin, micro, muggar, glas, bestick, tallrikar, kaffebryggare och vattenkokare. TV-skärm för att koppla upp dator och två väggfasta whiteboards. Det finns också skåp där gruppen kan förvara sitt material.
För bokning och mer info kontakta groups@stfturist.se, välkommen!
Här i bloggen har du kunnat följa med i utvecklingsarbetet av stiftsgården som ägs av Uppsala stift och hyrs ut till Svenska Turistföreningen (STF). Gården går nu under namnet STF Undersvik gårdshotell och vandrarhem. Nu som tidigare är det en plats där vi möts i gemenskap, glädje och framtidstro.
Svenska kyrkans närvaro på gården På de nya sidorna om Undersvik på webben finns information om hur Svenska kyrkan är närvarande och vad man erbjuder besökare. Kapellet bjuder in till andakt och gudstjänst. Karins kammare är ett rum som ger plats för samtal och reflektion. Bredvid huvudbyggnaden ligger logen som är fylld med aktivitetsmaterial.
Madelene Lodin är en erkänd inredare som anlitades för inredningsarbetet kring restaureringen av stiftsgården i Undersvik utifrån sin inriktning på naturmaterial och hållbarhet. Vi ställde några frågor till Madelene kring hur hon så här i efterhand tänker kring sin medverkan i projektet.
Hur kom du in i projektet? Via den första arkitekten i projektet, Anna Esbjörnsson, vi känner varandra väl och hade pratat om att samarbeta länge.
Vad fick du för tankar och känslor inför uppdraget? Ärofyllt och väldigt roligt men förstod nog inte helt omfattningen innan första platsbesöket när jag fick se hela den bevarade inventarieskatten.
Vilka utmaningar har du stött på? De flesta har något att säga om inredning, så när det är många involverade gäller det att balansera. Det är otroligt viktigt att ta in och höra åsikter och önskemål men även viktigt att i slutändan få till en helhet.
Hur har utmaningarna lösts på ett hållbart och respektfullt sätt? Till exempel genom inventarier som har haft stor betydelse för många. Dessa har vårdats ömt och i flera fall fått ta plats i centrum i rummet och även fått styra övrig inredning. De restaurationer som gjorts på omtyckta inventarier har gjorts med varsam hand och noggrant utvalda metoder/material.
Vilka material, metoder och verktyg har man använt? Jag har fokuserat på naturmaterial. Både när vi har inventerat kvarvarande möbler och när en möbel ska återbrukas upp till ett ”nyskick” och behöver kompletteras på ngt vis. Detta för att vara så långsiktig som möjligt. Möbeln ska kunna åldras vackert över lång tid, vara lätt att renovera även fortsatt och inte påverka miljön/människor med främmande material. Möblerna har alla haft olika renoveringsbehov, som krävt olika metoder, men eftersom man redan från början har satsat på mycket kvalitetsmöbler så har en del bara krävt en rengöring medan andra har behövt en ny sittdyna, eller stabiliseras upp och målas om. Flera av möblerna har fått nya användningsområden som tex kapade ben på matbord för att platsa i lounge eller en ny typ av sitts på konferensstol som nu platsar i sovrum.
Hur har man tagit tillvara på material från stiftsgården och närmiljön? Vi har inventerat kvarvarande möblemang och i det arbetet ingår även att ta reda på hur inventarierna är knutna till platsen. Finns det en stark koppling och kanske även något som besökare förknippar med platsen så får möbeln ett ännu högre värde och högre prioritet att återbrukas och placeras därefter. Ett annat exempel är bönepallarna som Fritidsbanken i Bollnäs tillverkat av gamla skidor från bla Edsbyn. Lokala och återbrukade material och förmågor.
Vilka kompetenser och hantverkare har man behövt anlita? Vi har jobbat med lokala möbelsnickare, målare, möbeltapetserare och elektriker för att nämna några.
Vad har varit viktigt för dig i just det här uppdraget? Att arbeta med återbruk i så hög grad har varit tidskrävande men också fantastiskt och något jag har prioriterat. Jag brinner för miljöfrågor och ser detta som ett fint referensprojekt som jag hoppas kan ge fler ringar på vattnet i branschen.
Hur tycker du att stiftsgårdens historiska och kulturella värden bevarats genom restaureringen? Eftersom att varje gård har restaurerats utefter sitt byggår och sin historia, så har detaljerna som speglar just dessa haft hög prioritet att bevaras. Det har varit även varit mycket fokus på att det som adderats under renoveringen är tidstypiska material och färgtyper vilket jag tycker är viktigt och något som sätter känslan i slutändan.
Hur känns det nu när gården är klar? Fantastiskt! Det här projektet har varit väldigt roligt att jobba i så det kommer jag sakna, men vi kom i mål tillsammans och det är en härlig känsla.
Om du fick göra om något, -vad skulle det vara? Det finns många tankar och vägval kring beslut och placeringar av inventarier. Jag kan i efterhand känna att det hade varit fint att sammanfatta dessa som ett mervärde för människor som kommer att arbeta och vistas i lokalerna.
Uppsala stift har överlämnat driften för stiftsgården i Undersvik. Nu är det STF som ansvarar för det som numera går under namnet Undersvik Gårdshotell och vandrarhem.
Detta innebär ett samarbete där den vida famnen omfattar än fler människor, där kyrkfolk blandas med dem som söker sig till STF:s anläggningar.
Vid invigningen betonade biskop Karin Johannesson hur mycket vi har gemensamt. Hennes gåva till STF är en pilgrimsstav och i sitt tal reflekterade hon över STF:s symbol som är tre kronor och som kan associeras till de tre konungar som besökte Jesus. Kanske var dessa de första turisterna, eller kanske de första pilgrimerna och biskop Karin påpekade att det inte alltid är så stor skillnad.
Bland de andra talarna märktes STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm och hon uttryckte både glädje och förväntan inför samarbetet som hon såg som ”A match made in heaven”.
Invigningen inleddes med mässa i stiftsgårdens kapell som liksom Biskop Karin kammare som Uppsala stift även i fortsättningen kommer att ha ansvar för.
Därefter knöts bandet upp – i stället för att klippas – och Maria Ros Hjelm förklarade gården öppnad samtidigt som hon tog emot staven från biskop Karin.
Efter ytterligare tal och svängig musik bjöds på lokalproducerade snacks med tillhörande dryck. Allt i den generösa höstsolens sken. Text och foto: Mats Lagergren.
Uppsala stift överlämnar och Svenska turistföreningen inviger Den 21 september invigs STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem.
Mässa firas kl 14 på temat ”Bege er hit”. Biskop Karin leder och representanter från Svenska Kyrkans Unga och Bollnäs pastorat medverkar.
Invigningsceremonin inleds kl 15 med att Biskop Karin överlämnar till STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm. Därefter följer invigningstal av STF, musik och rundvandring. STF bjuder på enklare plockmat och snacks.
Buss från Uppsala stift avgår från stiftskansliet kl 10.00 och stannar i Gävle Bro kl 11:15. Anmälan till bussfärden görs till mats.lagergren@svenskakyrkan.se. Anmäl senast den 11 september. Bussen hem från Undersvik avgår senast kl 17:00.
Lunch serveras på gården till en kostnad om 115 kr. Beställ lunchen via undersvik@stfturist.se, kom ihåg att ange ev. specialkost. Anmäl senast den 18 september.
Om ni kommer senare under dagen finns möjlighet att köpa middag, kontakta undersvik@stfturist.se för meny och kostnad.
Biskop Karin möter Tor, Berit och Ingvar i Bogårdens jaktlag som pratar om avkopplingen och eftertanken som sker när de sitter på pass i skogen och väntar på älgen och hur kyrkan kan möta dem som finner lugnet i skogen.
Hur ger kyrkan människor tillgång till naturens läkande kraft? Biskop Karin möter diakonerna Andreas Onelius och Lena Mill i ett framåtblickande samtal om Undersvik som helande och läkande plats i en stressad tid.
Biskop Karins kammare är en plats för samtal på Underviks gårdshotell och vandrarhem.
I september slår stiftsgården återigen upp dörrarna i samarbete med Svenska turistföringen och då öppnas också biskop Karins kammare, ett rum på gården som är tänkt att användas för kontemplation och samtal om livet.
Joel Daniels, ordförande i Svenska Kyrkans Unga och biskop Karin Johannesson möts i ett samtal om kontemplation och hälsa och hur de kopplar det till Undersvik och biskop Karins kammare.
Vi använder kakor
Vissa av våra kakor (cookies) är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera. Här finns också kakor som förbättrar din användarupplevelse.
Läs mer om våra kakor.