juni 2021

Ändstation snart i bruk

Klinker, kakel och handfat. Check. Murraygårdens toalett och badrum börjar bli ytklar.


Värmeslingorna ligger väl inbäddade under det nya klinkergolvet
Ett skinande blankt fat för rena händer

Snyggt slipat

Den här veckan har det vackra trägolvet i Murray behandlats och fått nytt liv.


Ådrade och lena trätiljor redo att välkomna tassande fötter

Arbetet fortsätter med fasaden

Målarna har nu färdigställt rödmålningen med slamfärg och arbetar vidare med foder och fönster. Näst på tur är dörrarna.


Fasaden målas i faluröd ljus och fönsterfoder brutet som 2% grön umbra, vilket ger ett mjukt och klassiskt uttryck och stämmer väl in i bygden.

Fullmäktige säger ja till att utreda extern finansiering, samverkan och bolagisering av stiftsgården i Undersvik

Under kyrkofullmäktigemötet den 27 maj blev det en lång och engagerad diskussion kring fortsättningen för stiftsgården i Undersvik. Debatten slutade med ett beslut om att undersöka möjligheten att hitta extern finansiering för att säkra gårdens framtid.


Nu har det snart gått ett år sedan stiftsgården i Undersvik stängdes ner för renovering. En renovering som bara några månader senare stoppades innan den ens hunnit börja. Det var i oktober 2020 som fullmäktige beslutade att pausa fastighetsutvecklingsprojektet, mot bakgrund av att investeringskalkylen blev tre gånger så hög som prognostiserats.

Nästa stora beslut för stiftsgårdens framtid fattades den 27 maj 2021, när fullmäktige röstade för att låta utvecklingsprojektet gå vidare med sitt förslag att hitta externa parter som kan tänka sig att gå in med pengar i bygget. Man gav också bifall till att försöka hitta andra aktörer som vill bilda en sammanslutning, ett s k konsortium, för att göra gemensam sak i att rädda gården. Fullmäktige gav samtidigt stiftsstyrelsen mandat att fatta beslut om att starta ett eller två aktiebolag som ska äga och/eller sköta driften av gården. Syftet med bolagiseringen är att förenkla för aktörerna att driva gården och förvalta fastigheten.

Utvecklingsprojektet har anlitat konsultföretaget HOPS Management för att förstärka med kompetens inom det här området, som inte ingår i vår egen kärnverksamhet. HOPS är specialiserade på verksamhetsutveckling inom hotell och restaurang och ska hjälpa oss att hitta tänkbara finansiärer, investerare och sponsorer. De har även i uppdrag att identifiera intressanta förslag på aktörer att samverka med.

Nu är Murray asbestbefriad

I samband med att stiftsgården hälsodeklarerades i höstas noterades att det fanns asbest i gammalt byggmaterial. Idag har specialistföretaget Ocab sanerat Murray från det numera förbjudna ämnet och vi kan andas ut.


Inomhusmiljön plastas in så att arbetszonen blir så liten som möjligt, för att förenkla finsaneringen. Endast företag med tillstånd och specialutbildad personal – såsom Ocab – får jobba med asbest.
Det här är en regulator/kompressor, som sköter växlingen av luft inne i zonen. ”Vi brukar kalla den miljöburk”, säger Henrik Höglund, vice VD på Ocab.
Asbest var tidigare ett populärt byggmaterial i Sverige eftersom det är så hållbart, står emot väta och bevarar värme. Det återfinns i gamla yttertak, som isolering i äldre pannor, fix & fog, plaster m m. Ämnet förbjöds helt på 80-talet.