Storkökskonsult Putte Lundberg från Uppsala mäter och räknar för att skissa på bästa jobbflödet i stiftsgårdsköket. För mätta magar och glada arbetsdagar.

– Det är bra att det finns en separat plats för att avlägsna emballage i varumottagningen, med ett städutrymme intill och ett avgränsat hörn för jordråvaror innanför dörren. Då håller vi smutsen borta från matlagningscentret, förklarar Putte Lundberg när vi ses på stiftsgården i Undersvik en iskristallklar vinterdag med 20 grader minus ute.
Mängden arbetsytor, köksredskap och förvaringsmöjligheterna får också godkänt av storköksproffset. Det är diskutrymmets placering längst in i lokalen och avsaknad av en extra dörr mellan kök och matsal som skapar huvudbry.
– Smutsigt porslin ska inte passera matlagningsdelen så vi behöver avskärma eller flytta diskanläggningen från nuvarande plats samt ordna en separat in- respektive utgång mellan kök och matsal för de olika flödena, resonerar Putte.
Nu inväntar vi ritningar med olika lösningsförslag som är både prismedvetna och praktiska. Det ska bli så härligt att höra bestickslammer och känna kaffedoft i stiftsgårdsköket snart igen!