Hallå där Madelene Lodin …

… formgivare, inredare och silversmed i Järvsö.

Madelene Lodin är en erkänd inredare som anlitades för inredningsarbetet kring restaureringen av stiftsgården i Undersvik utifrån sin inriktning på naturmaterial och hållbarhet. Vi ställde några frågor till Madelene kring hur hon så här i efterhand tänker kring sin medverkan i projektet.


Hur kom du in i projektet?
Via den första arkitekten i projektet, Anna Esbjörnsson, vi känner varandra väl och hade pratat om att samarbeta länge.

Vad fick du för tankar och känslor inför uppdraget?
Ärofyllt och väldigt roligt men förstod nog inte helt omfattningen innan första platsbesöket när jag fick se hela den bevarade inventarieskatten.

Vilka utmaningar har du stött på?
De flesta har något att säga om inredning, så när det är många involverade gäller det att balansera. Det är otroligt viktigt att ta in och höra åsikter och önskemål men även viktigt att i slutändan få till en helhet.

Hur har utmaningarna lösts på ett hållbart och respektfullt sätt?
Till exempel genom inventarier som har haft stor betydelse för många. Dessa har vårdats ömt och i flera fall fått ta plats i centrum i rummet och även fått styra övrig inredning. De restaurationer som gjorts på omtyckta inventarier har gjorts med varsam hand och noggrant utvalda metoder/material.

Vilka material, metoder och verktyg har man använt?
Jag har fokuserat på naturmaterial. Både när vi har inventerat kvarvarande möbler och när en möbel ska återbrukas upp till ett ”nyskick” och behöver kompletteras på ngt vis. Detta för att vara så långsiktig som möjligt. Möbeln ska kunna åldras vackert över lång tid, vara lätt att renovera även fortsatt och inte påverka miljön/människor med främmande material. Möblerna har alla haft olika renoveringsbehov, som krävt olika metoder, men eftersom man redan från början har satsat på mycket kvalitetsmöbler så har en del bara krävt en rengöring medan andra har behövt en ny sittdyna, eller stabiliseras upp och målas om. Flera av möblerna har fått nya användningsområden som tex kapade ben på matbord för att platsa i lounge eller en ny typ av sitts på konferensstol som nu platsar i sovrum.

Hur har man tagit tillvara på material från stiftsgården och närmiljön?
Vi har inventerat kvarvarande möblemang och i det arbetet ingår även att ta reda på hur inventarierna är knutna till platsen. Finns det en stark koppling och kanske även något som besökare förknippar med platsen så får möbeln ett ännu högre värde och högre prioritet att återbrukas och placeras därefter. Ett annat exempel är bönepallarna som Fritidsbanken i Bollnäs tillverkat av gamla skidor från bla Edsbyn. Lokala och återbrukade material och förmågor.

Vilka kompetenser och hantverkare har man behövt anlita?
Vi har jobbat med lokala möbelsnickare, målare, möbeltapetserare och elektriker för att nämna några.

Vad har varit viktigt för dig i just det här uppdraget?
Att arbeta med återbruk i så hög grad har varit tidskrävande men också fantastiskt och något jag har prioriterat. Jag brinner för miljöfrågor och ser detta som ett fint referensprojekt som jag hoppas kan ge fler ringar på vattnet i branschen.

Hur tycker du att stiftsgårdens historiska och kulturella värden bevarats genom restaureringen?
Eftersom att varje gård har restaurerats utefter sitt byggår och sin historia, så har detaljerna som speglar just dessa haft hög prioritet att bevaras. Det har varit även varit mycket fokus på att det som adderats under renoveringen är tidstypiska material och färgtyper vilket jag tycker är viktigt och något som sätter känslan i slutändan.

Hur känns det nu när gården är klar?
Fantastiskt! Det här projektet har varit väldigt roligt att jobba i så det kommer jag sakna, men vi kom i mål tillsammans och det är en härlig känsla.

Om du fick göra om något, -vad skulle det vara?
Det finns många tankar och vägval kring beslut och placeringar av inventarier. Jag kan i efterhand känna att det hade varit fint att sammanfatta dessa som ett mervärde för människor som kommer att arbeta och vistas i lokalerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *