Trädplantering och Ko-kalvprojektet

Hej allihopa!

Vädret är varmt och vi har det härligt här i Moshi. I onsdags fick vi finbesök av vår handledare från Sverige, Margareta Wennlund, stiftshandläggare för internationella frågor på Stockholms stift samt Maria Bergstrand som är Biskop Eva Brunnes adjunkt. De är på besök ett par dagar bland annat för att se hur vi har det, titta på ett par olika projekt samt värna om det nya vänstiftssamarbetet som inletts mellan Stockholms stift och Norra stiftet i Tanzania (Evangelical Lutheran Church of Tanzania).

Vi fick äran att åka med och titta på två projekt som de båda stiften är med och stödjer, först var vi på ett ”plant nursery” strax utanför Moshi som ELCT äger. Där jobbar ett antal kvinnor med att just plantera träd och växter som sedan skänks till ca 50 olika församlingar i norra stiftet och säljs till privatpersoner när de växt till sig till större plantor. Att plantera träd är viktigt i området dels för att det bidrar till skugga, timmer och frukt, binder jord och drar till sig regn samt bidrar till bättre luft.

Efter att vi besökt planteringen åkte vi vidare till Nuni församling i Kilimanjaros sluttning som lagt stort fokus på att omplantera områden som skövlats eller vanvårdats. Inom de 10 tusen hektar som församlingen ägde fick vi gå på en liten skogspromenad som förvånansvärt mycket påminde om den svenska skogen. Träd som liknade tallar och andra lövträd var fyllda med flyttfåglar från Skandinavien och promenaden var skuggad och sval. Efteråt avslutade vi med te och lite mat innan vi åkte vidare.


En annan plats vi fick besöka var församlingen Roo som är med i Svenska kyrkans ”Ko kalv projekt”, som bland annat var ett fokus under årets fastekampanj och går att läsa mer om här: https://www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/p89 .

Vi fick prata med Fred som jobbade i församlingen samt medlemmar i kooperativet (läs KO-operativet ;) ) som gick ut på att medlemsfamiljerna fick en ko att ansvara över och när kon så småningom kalvade gavs första kalven vidare till en ny familj och senare kalvar fick behållas av familjen. Att ha kor är en stor inkomst för många bönder i byn då den både bidrar med mjölk till försäljning och eget bruk, extra inkomst när familjen säljer eventuella kalvar samt kan bidra till självhushållna biogassystem baserat på kospillning. Den extra inkomsten kunde även leda till att man kunde dra vatten och el till familjens hus samt betala av barnens skolavgifter.

Jag blev så imponerad hur familjerna byggt upp biogassystemen och kommit på lösningar på eventuella problem jag aldrig ens hade en aning om fanns. En får snabbt perspektiv på hur bra en är på att ta tillvara på resurser här, något som Sverige verkligen borde ta efter. Vi praktikanter fick även se våra första kaffebärsbuskar växa tillsammans med bananträd och andra djungelväxter. En perfekt dag var det helt enkelt!

Hälsningar Emma


Här tittar vi ner på biogassystemet som går från kornas inhägnad genom rör under marken och direkt in till gasspisköket.

På trädplantaget fick vi en rundvandring tillsammans med Pastor Faustina som jobbar på ELCT kontoret av Mary och Ruth som ansvarade och jobbade på plantaget.

Små plantor, planterade i återanvändningsbara plastpåsar

 

Sverige eller Kilimanjarsluttningen? Det fanns många likheter!

2 kommentarer

Andreas Holmberg säger
16 oktober 2017 – 06:55

Tack för den fina berättelsen om er dag.

Margareta Wennlund säger
1 november 2017 – 03:45

TAck fina Emma för denna berättelse! Så kul att läsa om er och se bilder.
Det känns bra att ni har fullt upp.... Skriv och fota mer - om ni hinner....

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *