Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

4 saker du inte ska säga till en sörjande

Tips till dig som inte vet hur man ska bete sig i mötet med den som sörjer

 

Handfallna inför döden

Döden är rätt avlägsen i vårt samhälle. Vi står ofta handfallna inför situationen att någon har dött och det är svårt att veta hur man ska bete sig i mötet med en sörjande.

Rubriken är lite missvisande. Egentligen tycker jag inte alls man ska vara för orolig att säga fel. Bättre att våga än att inte säga något alls tänker jag. Men här är i alla fall de fyra punkterna.

Några saker du lika gärna kan låta bli att säga när du möter en sörjande anhörig till en nyligen avliden:

”Jag vet/förstår hur det känns” 
Nej, det vet du ju inte. Hur skulle du kunna veta det? Även om du varit med om liknande är det ju aldrig precis samma sak. Då är det kanske bättre att fråga hur det är?

”Det finns en mening i allt som sker” /”det var Guds vilja”
Jag vet inte hur vanligt det är att höra den här repliken men det förekommer nog trots allt ibland.

Själv tror jag inte att det är sant att allt som sker är så som Gud vill ha det, det skulle vara om vi hade levt i paradiset i så fall. 

Jag tror inte heller att det är till någon tröst att säga så. Det svarar ändå inte på frågan om ”varför” på ett sätt som ger någon lättnad. Det lämnar oss istället med en oro över att ett orubbligt öde eller en sträng Gud ligger bakom allt. 

”Jag beklagar sorgen”

-Redigering- Nu då denna bloggpost legat uppe så länge vill jag helst ta tillbaka den här raden. Jag tycker absolut att man kan använda den frasen. Förr hängde jag upp mig på att det egentligen är det som hänt man borde beklaga, sorgen i sig är ju effekten av att vi har stått någon nära, myntets baksida på kärleken så att säga.

Men det har verkligen sitt värde att ha en färdig fras att ta till. När man inte vet vad man ska säga kan man gärna använda de färdiga ord som finns.

”————-” (tystnad)
(går över till andra sidan gatan och undviker att prata med den som har sorg, för jag vet inte vad jag ska säga)
Det värsta är kanske ändå att man kan bli så osäker på hur man ska bete sig att man istället undviker den som sörjer. Man kan ju vara väl orolig för att säga eller göra ”fel”. Vi får hjälpas åt att försöka vara modiga. Det går alldeles utmärkt att bete sig helt vanligt. Bättre det än att den sörjande ska bli helt utanför.

Apropå ordlöst så har jag alltid tyckt att det är väldigt skönt att få skaka hand med sörjande. Då får man uttrycka det som det ju egentligen inte finns några ord för.

Har du fler repliker på lager? Skriv om dem i kommentarerna!

Hur ska man då göra?
Som präst har jag mött ganska många sörjande i samband med begravningar och annat. Det jag lärt mig är att det egentligen inte finns något bra att säga, det går inte att trösta utan sorgen måste få ha sin tid.

Däremot är det mycket värt för den som sörjer att få träffa någon som bryr sig om en, frågar hur det är och kommer fram och hälsar även om det just inte finns något att säga. Kommer man inte på något kan man alltid ge en vänlig blick eller ett handslag. Risken är att man känner sig fånig och ovan men det kan vara mycket värt för den som plötsligt fått sin tillvaro kastad över ända.

Så säg vad som helst, huvudpoängen är att det är skönt att få bli bemött som en vanlig människa även när man har sorg. Ingen mår bättre av att bli bemött som någon som har en läskig sjukdom eller något i den stilen!

Jag har skrivit en hel del om döden på Vandra Vägen genom åren.

Läs gärna från ”tankar inför helgen” ”Vad jag lärt mig om sorg efter tretton år som präst

Eller det här inlägget om bibelns perspektiv på Guds roll som den som står på livets sida: ”Den lilla döden och uppståndelsen”

Jag har även några dikter av mig själv eller andra. Till exempel ”Till slut kommer mörkret att hinna upp mig” och ”Att dödens gåta aldrig kan få svar

Jag förlorade själv min far och min syster för en tid sedan och i samband med det skrev jag också mycket. Jag orkade inte själv säga mycket på deras begravningar men skrev i efterhand ett tal som om jag hade hållit det på deras begravningar: ”Kära pappa, kära lillasyster”.

Hoppas att de texterna kan vara till hjälp för dig om du eller någon närstående drabbats av sorg.

Kommentarer

78 svar till ”4 saker du inte ska säga till en sörjande”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Så bra, att du som präst, tar upp detta!”Tiden läker alla sår, men en del lämnar djupa ärr efter sig.”Hur läkande var detta att höra, när min älskade pusselbit till make gått bort i förtid? Vi som hade så roligt.Sorgen går fram och tillbaka, det enda jag kan säga är att den kan bli mer barmhärtig med tiden.Det man/jag behöver, är varma kramar!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Vad skönt att du tyckte det var vettigt skrivet, du vet ju hur det är på ett annat sätt än jag.

  2. Profilbild för Piedra

    Jag instämmer med vartenda ord du skriver! Precis så!

  3. Profilbild för TantMango

    Kan lägga till några: ”Tänk positivt blabla, tänk framåt blabla”Nej jag behöver få vara ledsen och sörja just nu innan jag kan det.”Det kanske var bra det som hände för att det kanske undvek något dåligt (sjukdom/skada)”Det är aldrig BRA att någon dör. Då kunde det låtit bli att bli dåligt från början.”Du kanske mådde för dåligt/gjorde något som orsakade det”Anklagar du mig för att det skulle vara mitt fel!? Spekulera inte en massa högt, speciellt när du knappt vet något!Detta var saker jag fick höra efter ett missfall för några veckor sedan, men känns tillräckligt likt för att passa in på sorg efter födda personer med. De bästa reaktionerna jag fått efter detta och under tidigare sorg är: ”Får jag ge dig en kram?””Vad jobbigt för dig, kan jag göra något?””Vad starkt att du berättar/att du kom hit”

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för det bidraget, det fyller ut listan bra!

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Och roligt att du läser bloggen!

  4. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    Hej! Vad tänkvärda ord. Men, jag skulle gärna höra ett förslag på hur man ska uttrycka sig/ visa att man vet att en nära har dött ( istället för ”jag beklagar sorgen”). Jag tycker att det är en ganska bra fras för att visa att man vet om att personen man möter har sorg och ”om du vill tala om det finns jag här” uttryck. Du har kanske några bra alternativa fraser?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag tycker man kan säga ”jag beklagar förlusten” istället, det stämmer ju bättre med vad man vill säga. Det är ändå rätt skönt att ha en speciell fras att ta till, annars borde det ju gå lika bra att säga ”jag hörde att Martin har dött, det var väldigt tråkigt att höra och jag tänker mycket på dig nu om dagarna” eller så. Det är säkert också bra att erbjuda sitt öra om personen vill prata som du skriver. Det är verkligen inte alltid lätt att veta vad man ska säga men jag tror inte det spelar så stor roll heller bara man försöker.

    2. Profilbild för Charlie CS- Kulturtanten som Cramar

      Vad sägs om frasen ”jag känner med dig” det har jag använt istället för ”beklagar sorgen” var väldigt arg och ledsen över det uttrycket i min ungdom (då jag förlorade väldigt många nära)

  5. Profilbild för Simon
    Simon

    Lägger till i dåliga-listan: http://youtu.be/xYUjWqSv58w

  6. Profilbild för Rosa

    Den värsta jag har hört var från en New agare: du måste ha valt ett krångligt liv innan du föddes.

    1. Profilbild för Simon
      Simon

      Ha ha ha!Ursäkta att jag skrattar.Det var det värsta jag hört också!

  7. Profilbild för Marianne Thunberg
    Marianne Thunberg

    När min bror omkom i en bilkrasch.Så var det precis så att det var många som bytte sida av vägen. Det förälplöshet och osäkerhet. Den egna ångesten. De allra klokaste var barnen som talade om vad som hänt på ett mycket klokt sätt. Den enda som kom över spontant och hälsade på och frågade hur det var.Var min allra bästa väninna. Man var ju i shockfas men började förstå och landa i kaoset. Det behövs inte en massa ord.Det räcker att man finns till där och stöttar. Bara Är.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Välkommen till Vandra Vägen Marianne. Jag tror många delar din erfarenhet. Bearbetningen får komma senare, däremot kan det vara bra att få berätta med enkla ord vad som hänt.

  8. Profilbild för Catharina
    Catharina

    Det värsta jag varit med om ar då min far gick bort och min sambo sa: -Ja det är sånt som händer!
    Hur känslokallt är inte det från en som man trodde skulle stå bredvid och stötta i vått och torrt.
    Och även annat som han sa: -Ja, ja, men det blir bättre sen. Vad ska vi äta till middag?
    Kan säga att vi är inte längre samboende, han kunde inte förstå att det han sa satte djupa spår och stöd fick jag inte.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det kan man ju inte tolka på annat sätt som brist på engagemang eller empati. Vet inte hur länge det var men det är ju helt klart sånt man inte glömmer i första taget.

      1. Profilbild för Lejon
        Lejon

        Hans barndom kanske inte har präglats av att ha många vuxna som stöttat honom. Vilket kan ha lett till att han kanske möjligtvis hade bristande empatisk förmåga. Jag själv saknar förmågan att relatera ibland. Och detta är inget medvetet utan ett resultat av att jag som lite blivit försummad som barn. Var försiktiga när ni dömer folk..ni vet aldrig vad de har gått igenom

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Det har du rätt i Lejon. Jag vill inte döma någon här men gärna bekräfta alla i att de har rätt till sina egna känslor. Jag tror inte heller att personen handlade av illvilja utan kanske gjorde så gott han kunde, men som anhörig kan man ändå ha rätt att känna sig djupt besviken. Fint att du delar med dig av dina egna erfarenheter kring detta med känslor!

  9. Profilbild för Per-Erik Selim Lund
    Per-Erik Selim Lund

    Vår nuvarande statsminister har inte förmågan att uttrycka sig rätt. Det heter inte att man ”beklagar sorgen” det heter att man beklagar förlusten, med anledning av prinsessan Birgittas makes bortgång.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nu när bloggposten blivit så väldigt läst ångrar jag nästan att jag skrev det där. Jag tycker verkligen som du att det låter bättre att beklaga sorgen men huvudsaken är ju många gånger att man säger något över huvud taget och då kanske det inte är läge att märka ord?

      1. Profilbild för Rebella undrar
        Rebella undrar

        Institutet för de inhemska språken (Finland):
        http://www.kotus.fi/sv/publikationer/sprakspalter/reuters_rutor/2004/beklagar_sorgen

        Det är nämligen ovedersägligen så att uttrycket ”beklagar sorgen” är helt etablerat på svenska, och snarast kan betraktas som den normala kondoleansfrasen.”

        Artikeln är från 2004. Möjligen har rörelsen som ogillar uttrycket blivit så stark att frågeruteredaktören skulle svara annorlunda idag.

        Ett skäl till att frasens popularitet minskar är att vi ställer allt större krav på individuell anpassning, individuella uttryck. Standardfraser för att beklaga sorg (sic!) duger inte längre.

        Men det är väl också så att ordet ”beklaga” har betydelser som blivit omoderna. Kollar vi SAOB hittar vi betydelser som

        yttra l. visa l. känna sorg l. bedröfvelse l. ledsnad l. missnöje l. ånger öfver (ngt)

        ”Jag beklagar sorgen” betyder alltså rimligen något i stil med ”Jag känner med dig i din sorg”. Men om det upplevs som obsolet kan det väl vara bättre att välja andra ord.

        Gillar f.ö. att Mikael Reuter på Kotus använder ordet ”ovedersägligen”.

        1. Profilbild för Rebella undrar
          Rebella undrar

          Ah, här en särskild punkt i SAOB.

          gifva (konventionellt) uttryck åt sitt deltagande i (ngn sorg) l. vid (ngn sorglig händelse); kondolera. Han gjorde visit för att beklaga sorgen. Jag beklagar din förlust. SERENIUS (1734, under c o nd o l e). Din sorg beklagar jag .. af allt hjerta. TEGNÉR 6: 107 (1829). En hop beklagare af sorgen. MELIN Jesu lef. 3: 204 (1849,. 1860). S. b. u. .. (betyder) Sorgens beklagande undanbedes. S. b. ö. s. .. Sorgens beklagande ökar saknaden. LINDER Regl. 63 1886; om förkortningar som i sht under 1800talet ofta användes på notifikationskort, kringsända efter en persons frånfälle). jfr SORGE-BEKLAGARE. – (numera föga br.) Huru som Storfursten i Ryssland .. Sändebudh hijt affärdat haffaer .. Sahl. K. M:tz .. dödelige frånfälle att beklaga. RARP 2: 49 (1634).

          Ordet ”sorg” betecknar idag en känsla, ja, men har tidigare syftat på hela situationen att en människas anhörig dött. Man ”hade sorg” genom att gå sorgklädd visst länge, sedan ”lade man bort sorgen”. Dödshus och sorgehus är väl synonymer. Osv.

          Det är säkert ett gott råd att byta ut den frasen. Men inte i så fall för att den betyder fel saker, utan för att den i moderna öron är obegriplig och låter konstig.

          1. Profilbild för Tomas Jarvid

            Man kan ju hävda att den faktiskt betyder något annat när den uppfattas annorlunda men jaja. Jag ångrar som sagt att jag tog med den punkten för det är bättre att säga något lite konstigt än inget alls och det kanske är alternativet om man tar ifrån folk fasta formuleringar att hålla i. Imponerad av ditt grävarbete Rebella, du har spridit ljus över ännu en oklarhet.

  10. Profilbild för Per-Erik Selim Lund
    Per-Erik Selim Lund

    Ja det kan man ju tycka. !?

  11. Profilbild för Maria
    Maria

    Jag skrev till min kära kollega att jag önskade att det fanns ord som kunde trösta…att jag beklagade hennes förlust och att jag och familjen skickade kärlek och värme till dem.
    Ord som jag önskade från andra i min förlust…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är bra. Huvudsaken att man skriver något även om man tycker orden är fattiga. Välkommen till Vandra Vägen. Hoppas du ska trivas!

  12. Profilbild för Bengt Larsson

    Ett intressant inlägg…
    Själv är jag mycket emot just orden ”Beklagar sorgen”, även om jag tror att ordet sorg inte betyder det som vi idag avser.

    När någon i min närhet har försvunnit, så måste jag få sörja, jag vill sörja, jag vill gråta,mina tårar. Jag vill inte att någon tycker synd om mig för att jag gråter, utan ser hellre att de uppmuntrar mig att gråta vidare.
    Själv blir jag smått irriterad när jag går in i en blomsterbutik och vill beställa en dödsbukett, nej, jag använder inte ens ordet sorgbukett eller sorgebinderi.

    Nu när min granne vandrade vidare, beställde jag en dödsbukett.
    Naturligtvis beklagade personalen sorgen. Usch, nej, jag vill inte höra det.
    Och när de frågade om kortet, så skrev de nästan per automatik ”ESH” på kortet.
    Vad då ”en sista hälsning”? Sista gången jag träffade honom var drygt ett år tidigare, då han hade trillat på en isfläck på sin gårdsplan, och jag hjälpte honom upp. Då visste jag inte att det var sista hälsningen, men jag vet det idag.
    Själv trodde han att det var brorsbarnet som hjälp honom, och vad gjorde det?
    Jag hade hjälpt honom, och det var viktigast för mig.

    Jag valde orden ”Sov i ro” på kortet, för efter ett långt och strävsamt liv, tyckte jag han var värd det. Men dödsbukettens självt visade jag också att jag brydde mig.
    Nästa gång jag går förbi hans grav kanske jag ropar ”Hej Stig!”…
    Då blir det en första hälsning på den nya platsen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för din kommentar Bengt. Det är verkligen dubbelt med de fasta fraserna kring någons bortgång. Jag tycker själv att många såna standardord låter ganska konstiga men jag skulle inte gå lika långt som du och börja beställa dödsbukett. Men jag kanske borde, det är bra att nämna döden vid namn så kanske den inte ser lika farlig ut sen.

      1. Profilbild för Bengt Larsson

        Men är döden så farlig egentligen?
        Den som dör har nog inget ont av det efter att den inträffat. Det är väl värre för den närmaste. Jag har sett både mor och far gå bort inför mina ögon och jag gjorde naturligtvis det jag kunde för att rädda dem. Samtidigt inser jag deras vandring på jorden var slut och jag tror i dessa fall att döden kom som en befriare.

        Min farbror fick jag också ta hand om. Där gjorde vi enklast minimala begravning. Ett avsked i bårhuset tillsamman med länkarna. Där ville länkarna ha öppen kista och släkten stängd kista. Vi gjorde en kompromiss och hade stängd kista under akten. Sedan fick de som inte ville vara med lämna rummet och jag och begravningsentrepenören tog bort locket, så att de som ville se honom en sista gång, fick göra det.
        Efter kremeringen har vi haft en liten sammankomst med prästen och jag har sänkt ner alla tre urnorna i sina gravar.
        Mycket fint minne.
        Både mors och fars urna har fått komma hem en sista gång på vägen mellan krematoriet och kyrkogården. Också fina minnen.

        Jag minns från min släktforskning när jag läste att föräldrarna hade begravt sin 21-årige son…
        Där stod i dagboken den dagen, ”Hans hjärta har slagit ett helt liv”. Precis som ditt och mitt också kommer att göra.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Alla får precis ett liv, varken mer eller mindre. Det är ord med mycket insikt!

  13. Profilbild för Markku Hirn
    Markku Hirn

    Det beror på vilken relation man har till familjen eller personen i fråga.
    Är man inte en som direkt drapas av förlusten , då är det ritualmässiga ”Jag beklagar sorgen” bäst i sin neutralitet men ändå deltagande yttring . Det befriar den sörjande att vara i fred men också känna att folk bryr sig utan att tränga på.

    Man skall inte försöka ha en annan relation än den man har. Har man en närmare relation då blir det svårt att hitta dom rätta orden eftersom man väntas att förstå förlustens betydelse för den sörjande. Sorgen är ofta blandad med motsägelser.

    Man skall inte försöka trösta någon som har haft en komplicerad relation till den bortgångna om man inte har den rätta relationen med den sörjande.

  14. Profilbild för Elina
    Elina

    När min kusin, 28 år ung, dog fick jag höra ”Gud plockar alltid de vackraste blommorna först”. Det gjorde mig så arg.

    Aldrig fick jag höra det när min 98 år gamla farmor dog. Då var det bara ”hon har levt klart sitt liv”. Ingenting om att hon skulle vara ”Guds vackraste blomma”. Förresten, det dör miljoner människor varje dag, av olika anledningar. Min kusin var knappast den första av alla människor som dog. Det var inte för att hon var ”så vacker” som hon dog. Det var en kamp mot flera års sjukdom. Hade Gud velat ”plocka henne” skulle han inte gett henne en plågsam sjukdom som tog kål på henne, och en lämnade man och tre barn efter sig.

    Jag ville hellre höra ”jag är så ledsen att höra att din kusin har gått bort, jag finns här för dig och tänker på dig”. Hellre det än en massa vackra men tomma ord.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Elina. Det sägs så mycket dumt. Man kan ju förstå att folk menar väl och på något sätt vill bidra med en tanke som gör förlusten lättare men det går ju inte. Förlusten är ju precis så stor som den är, det bästa man kan göra är som du säger och vara med och dela den istället.

  15. Profilbild för Britt-Marie
    Britt-Marie

    Är det tex någons Mor som lämnat jordelivet, tycker jag att det passar bäst med att skriva beklagar din Mors bortgång.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det håller jag med om. Ju tydligare man kan skriva desto bättre!

  16. Profilbild för Peter Axelsson

    Vilket fantastiskt inlägg och vilka fantastiska tankar och känslor som väcks och uttrycks. Tack till er alla för inspiration och ökad medvetenhet. Jag har upplevt många dödsfall i mitt liv och haft svårt att känna sorg vid många av dem. Min uppväxt och mina anknytningsmönster har hämmat och hindrat känslor att komma ut, vilket jag framgångsrikt arbetat med de senaste åren. I samband med andras sorg har jag dock märkligt nog påverkats starkare och haft svårt att möta på förväntat sätt. Så jag bär med en stor ödmjukhet inför de som möter människor med sorg. Det väcker starka reaktioner och kidnappar personerna och deras beteenden. Jag kan inte tänka mig att någon som undvikit mig eller mött mig med olika uttryck när jag drabbats av förlust har haft ont uppsåt. Risken är istället att den som undvikit mig känner skam för det, och att den som uttryckt sig klumpigt själv känt att det blivit knasigt och att det känts fånigt. Som många säger är den rena sorgen en stark känsla och väl värd att gå till mötes och förmörkas av en period. Det ligger i vår biologi som däggdjur att sörja avvisandes och våra förluster. Men det ligger också i vår biologi att fastna i försvarsmässiga reaktioner när vi inte har program klara för hur vi ska hantera andra människors negativa känslor. Så vi får helt enkelt hjälpa till och lära ut 🙂

    Så till min fråga Tomas och ni andra: Jag är inte religös eller troende och jag ägnar mig åt bön. Jag är ändå emotionellt och spirituellt medveten och nyfiken och skulle vilja möta människor som har det svårt med stöttande ord på det sätt jag upplever att bönen kan vara för en troende. En vän till mig uttryckte ”jag ber för dig och din inre styrka” till en panikslagen kvinna på ett flygplan. Inte mycket till lösning tänker den sekuläre men jag avundas möjligheten att ge en annan människa en del av mig själv, min tid, min uppmärksamhet och min kärlek. Orden ”jag tänker på dig” blir lite platta i jämförelse. Har du eller någon annan tips på detta?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Välkommen till bloggen Peter och tack för att du delat med dig av dina erfarenheter!

      Det är en bra fråga du ställer och jag vet inte om jag har något bra svar. Själv brukar jag säga något i stil med ”jag ska tänka på dig i mina böner”. Det räcker förstås långt att man över huvud taget visar att man lyssnar och bryr sig om men jag förstår om det känns som att man vill kunna säga något som verkligen innebär en handling av omsorg för den som drabbats av något. Be är ju något man gör för den andra. Man kanske kan använda uttryck som man inte säger i vardagen för att det är så ”stora ord”, till exempel ”du har all min medkänsla i det du är med om nu, må du känna att du har vårt stöd”, eller ”Jag önskar för dig att du en dag ska få gå stärkt ur detta svåra men just nu känner jag bara med dig”. Eller så. Det skadar nog inte att uttrycka sig lite högtravande när någon är i sorg, det är liksom fritt fram för såna sätt att uttrycka sig.

      Med allt det sagt vill jag förstås ändå rekommendera alla att testa att be. Det har man inget att förlora och mycket att vinna på.

      1. Profilbild för Peter Axelsson

        Tack! Bra tips till mötet med medsörjande på dagens begravning! <3

  17. Profilbild för Sonja Bengtsson
    Sonja Bengtsson

    Blir lite ledsen när jag läser hur mycket ilska många upplever när någon medmänniska bara försöker bry sig om dig i en svår stund. En medmänniska som inte valde att gå över till andra sidan när de mötte dig. Det är svårt att alltid hitta de rätta orden. Själv kan jag känna att jag beklagar den sorg och förlust någon vän drabbats av, jag har också alltid undrat varför Gud hämtar hem de finaste(läs unga) först eftersom jag fått lära mig att Gud inte ”delar ut” sjukdomar till höger och vänster utan det är något vi människor drabbas av likaså sätter inte Gud några vapen i händerna på folk utan det är något vi väljer själva att göra. Kanske det ändå är bäst att gå över till andra sidan – den säkra.
    Har på kort tid förlorat en vän och två släktingar och ska skicka hälsningar till de sörjande, letade efter lämpliga formuleringar men just nu tror jag att jag avstår, tänk om jag sårar istället.
    Ledsen

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Sonja. Skriv du med de ord du har och kom ihåg att det viktigaste är att höra av sig över huvud taget. Det är så mycket viktigare än exakt hur man formulerar sig.

    2. Profilbild för j
      j

      Läs nedan om ”Beklagar sorgen”. Jag har förlorat många o jag vet inte varför man skulle bli sårad över att ngn försöker säga att de lider med en eller tänker på en. Det är fnoskigt att påstå att man inte skulle kunna säga ”Beklagar sorgen”.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Jag har skrivit det vid någon tidigare kommentar men jag ångrar nog idag att jag skrev det där om just ”beklagar sorgen”, det är dumt att märka ord på det sättet. Bloggposten har nu några år på nacken och jag tänker annorlunda nu. Vi får se det som att alla kommentarer tillsammans ger en balanserad helhet åt det hela. Tack för ditt bidrag till det!

  18. Profilbild för j
    j

    Man får VISST säga ”Beklagar sorgen”. Jag har alltid tyckt att det är det bästa folk kan säga till en. Meningen uttrycker rätt komplett vad det är ngn försöker säga – uttrycket inkluderar både att ngn är ledsen för att man bär smärta och att ngn lämnat.. Dessutom slipper man höra klumpiga formuleringar som man kanske måste hjälpa till att ”rädda” när man är så ledsen att man knappt kan prata. ”Beklagar sorgen” har ngt lätt gammaldags över sig som jag tycker om. Men inte gammaldags=utdaterat utan gammaldags , mer åt tidlöst-hållet.

  19. Profilbild för Ann-Britt Holmberg
    Ann-Britt Holmberg

    Vi hade en präst som pratade om möte med anhöriga efter dödsfall.
    Han sa att det finns 4 H som man ska tänka på.
    HÅLLA OM. Närkontakten behövs
    HÄLLA I. Mat känns inte viktigt, men det behövs
    HÅLLA TYST. Det är ett chocktillstånd, varför hände det mig .Låt personen prata av sig
    utan att avbryta
    HÅLLA UT. Personen kan säga samma saker många många gånger.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag tycker det låter väldigt klokt!

  20. Profilbild för Abbas Hamad
    Abbas Hamad

    Hej
    Jag undrar om traditionen, när man vill besöka någon hade sorg, vad ska man ta med sig som present?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag känner inte till någon särskild tradition om det. Man kan ju alltid ta med blommor, eller kanske ännu hellre någon god mat för den som är i sorg kan lätt missa att äta ordentligt.

  21. Profilbild för D
    D

    ”beklagar sorgen”, man beklagar att personen känner sorg? Det är ju jätte knasigt att säga till en som just sörjer? Eller har ni som stöder detta uttryck någon annnan tolkning av de två orden som jag missar?

  22. […] Här tar Svenska kyrkan upp fyra saker du inte ska säga till en människa med sorg. […]

  23. Profilbild för Anna

    Kloka och fina råd!

    Jag trodde också förut att det var fel att säga ”jag beklagar sorgen”. Men faktum är att det är korrekt enligt svensk språkvård.

    Så här står det i Svensk ordbok:
     
    bekla´ga verb ~de ~t
    be·klag·ar
    ●ut­trycka ledsnad eller o­lust över ngn o­önskad händelse etc.

    Man kan alltså uttrycka sin ledsnad över att en person är i den situationen att denne har sorg. Detta är också korrekt enligt Språkrådet, som hänvisar till att uttrycket använts sedan 1700-talet.

    ”Att man beklagar sorgen ska inte uppfattas som att man beklagar att den sörjande sörjer, utan att man beklagar att det har skett något som ger anledning till sorg”, skriver Mikael Reuter, språkvårdare, här: https://www.sprakinstitutet.fi/sv/publikationer/sprakspalter/reuters_rutor_1986_2013/2004/beklagar_sorgen

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag har ju redan beklagat bland kommentarerna och ångrat att jag var emot de orden. Tack för ditt bidrag till vår gemensamma kunskap!

  24. Profilbild för Hanne
    Hanne

    Jag önskar att man kunde säga som i vårt grannland Danmark när någon har gått bort., kondolerar. Vi skickar ju kondoleanser så varför inte använda ordet Kondolerar.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ja det var ett bra uttryck. Borde nästan funka på svenska också?

  25. Profilbild för Marjan-Robert Pesek
    Marjan-Robert Pesek

    Undertecknad har läst ”Vandra Vägen” och har reagerat väldigt negativt på vissa kommentarer/uttalandet.
    (4 saker du inte ska säga till en sörjande) ”Kan jag håller inte med” !
    —————————————————————
    1. ”Jag vet/förstår hur det känns”
    Nej, det vet du ju inte. Hur skulle du kunna veta det? Då är det bättre att fråga hur det är!
    ——————————————————————
    1. Vist kan man säga så. Själv har man säkert varit drabbat med förlust av föräldrar, eller en annan närmaste anhörig. Då vet man hur det känns, men kanske skulle säga ändå något annat.
    Men absolut inte fråga: Hur är det ? Det var det dummaste fråga, som att man
    kan ställa till en sörjande. Som att hånar med den som sörjer.

    Man förstår ju hur det är och man frågar inte det. Det är som att fråga en man som ramlat från 3:je våning, ligger skadat på marken, och man frågar; Hur är det, har du ont ?
    —————————————————————–
    2. ”Det finns en mening i allt som sker” /”det var Guds vilja”
    2. Det är rena Lari Fari ! Som att jämföra med Eskulap. (Försvenskat form av Latin Aesculapius) Läkemedels gud i Grekiska mytologi.
    Det är ingen som accepterar, att Gud ska ta deras barn, och det var hans vilja. Och det skulle inte vara för mig den minsta tröst. Så har sagt också mina grannar som blev drabbade av det.
    ——————————————————————
    3. ”Jag beklagar sorgen” (??? Konstigt – inte alls) !
    Rätt konstigt uttryck, sorgen i sig är ju liksom effekten av att ha varit nära någon. Ska man beklaga något så bör det nog vara förlusten. Jag antar att man säger så för att ha en fras att ta till när man har svårt att uttrycka sig (och jo, det är svårt att hitta orden)?

    3. Det är det bästa uttryck man kan ge. Man beklagar en sörjande i dennes svår situation. Då beklagar man personens sorg. Sorg är en allmän uttryck för något svårt drabbade. Den uttryck använder man över hela världen. Att säga, beklagar förlust till en avlidne passar inte alls. Typ: Har man tappat nycklar, och har förslut till detta, eller någon förlust till match mellan AIK och Djurgården. Då sörjer man inte, utan tycker, att det var tråkigt med förlust.
    ——————————————————————
    4. Hur ska man då göra?
    4. Jo, det finns inga färdiga svar. Alla människor reagerar på olika sätt. Medan den ena vill prata och höra tröst ord, vill den andra ha en bara en kram, inte säga något, och hålla om den som tröstar. Man känner också på det sätt, att den som håller om att bry sig, och har empati. Man kan avvakta och ser hur en sörjande reagerar. Vill den inte prata, ska man inte pladdra en masa ord, som den inte hör ö.h.taget.
    Ser du att den person vill prata, då kan man göra det.

    Såg på slutet en komentar av Hanne säger, att man kan säga; vi kondolerar. Det är en mycke fin yttryck och ord som eg. betyder vi beklagar sorg. Ofta man skickar dessa uttryck internationell, till stads men, samt kungar ect. som kommer från Engelska och Latin.

    Vi ser vid höga mässor (gudstjänst) då Påven alltid pratar Latinska. Man kan i och för sig uttrycka kondoleanser även privat, men varför ska man inte hålla sig till egen enkel språk.

    Jag har märkt hur man i Sverige använder allt mer främmande ord, utan att vet vad de betyder. Typ; Sjukdom kräfta ? Man vet inte vad det betyder och varför heter det så. Sjukdom Kräfta (Latin o Engelska Cancer eller Kancer) kom från Grekiska som heter Carcinom-Karcinom, Carcinogen (elakartatsvulstsjukdom)

    När jag var godeman för en Italienare, på servishus frågade jag undersköterskor om ordet kräfta och ingen viste vad är det för sjukdom. Inte ens huvudsyster.

    Så ni som har hittills använd uttryck ” beklagar min djupaste sorg” ska inte ha dålig samvete för, att det står, att det är konstigt. Ni ska ha en eloge (lovord) och fortsätt med detta !

    Vi ni vara ändå finare, kan ni också skriva; Vill härmed framföra mina kondoleanser.

    Mvh Marjan

  26. Profilbild för Karin
    Karin

    Jag har önskat att fler beklagat min sorg. Som min före detta svärmor som kom fram på begravningen och sade ”hej” och inget mer. Som vänner till mina barns far som bara beklagade hans förlust men inte min och inte hälsade överhuvudtaget. Som att jag inte längre hade rätt att existera. Jag hade gärna sluppit frågan ”vad hände?” som fortfarande frågas. Jag har kommit fram till att många vill få prata om sina egna förluster när de frågat hur jag har det. Jag önskar, snart två år efter förlusten av mitt yngsta men vuxna barn, att folk kunde fatta att jag inte vill prata om E:s död utan om hennes liv! Jag har från början sagt att jag inte vet hur och varför hon dog och jag ville inte veta. För mig var det viktigt att få ha det så. Allt behöver inte förklaras för alla och jag föredrog min väg av många anledningar. ”Livet måste gå vidare” är ngt av det värsta jag hört. Varför då? Mitt liv har stannat, jag har bara lärt mig att behärska mig inför andra. Visa gärna att du själv vill gå vidare med den som har lidit förlust genom att fortsätta höra av dig till den som sörjer och tro inte att den mor som förlorat ett barn går vidare och blir som ”vanligt” efter ett tag. . Människor i min omgivning har betett sig extremt dåligt och jag har fått bryta kontakten med vissa och andra har gett sig av. Det är en ytterligare förlust och en sorg i det som jag också beklagar att jag fått bära ensam. När människor (fortfarande) frågar hur E dog vill de ha enkla svar så att de inte behöver oroa sig för egen del har jag märkt. Som att döden drabbat mig av ngn anledning och med ngn mening de själva kommer slippa. Att dra upp det efter nu (då de inte hört av sig alls under tiden) är för mig att riva i såren och jag måste börja om varje gång och jag sover lika dåligt fortfarande ändå. Jag har fått lätta många andras bördor i det här när jag själv behövt hjälp. När jag ibland sagt ”jag vill /kan/orkar inte prata om det här” (vilket kan vara många olika saker) fortsätter många ändå. Det är en allmän brist på respekt och omtanke som är lika outhärdlig nu som då. Uteslut inte den som förlorat någon, vi är ju så övergivna ändå. Mitt råd är att föreslå den sörjande något: en middag, en promenad, fika, utflykt, hjälp att städa, en konsert, en fest eller vad som helst. Även om du får nej många gånger, ge inte upp.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Stort tack Karin för det du delat så fint här. Jag var egentligen alldeles för ny som präst när jag skrev den här sidan, nu hade jag gjort annorlunda. Jag ber för dig i din sorg och jag förstår att du drabbats hårt flera gånger. Jag ber att människorna omkring dig ska bli modigare och våga finnas där med dig. Det är fint som du skriver att man behöver få tala om den som dött, inte om precis vad som hände, jag ska komma ihåg det. Gud välsigne dig.

  27. Profilbild för Katarina Nirhammar
    Katarina Nirhammar

    Jag beklagar sorgen och delar din sorg. Att be den sörjande att höra av sig.. nja det känns bättre för mig att säga ”Jag finns här om du vill prata. Jag hör av mig igen, om det är ok.” Då är det mitt ansvar att bibehålla kontakt och inte den sörjande. Katarina

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var klokt skrivet!

  28. Profilbild för Maria
    Maria

    Uppskattar inlägget utifrån att vi behöver bli bättre på att våga närma oss döden och möta varandra i sorg. Dock tänker jag att texten med dess godaste intentioner och respekt för din erfarenhet, ändå kommer in lite uppifrån och talar om vad som är rätt och fel agerande, som jag tänker snarast förstärker fenomenet att människor hamnar i undvikande och beröringsskräck av rädsla för att göra fel. Därmed missar den målet som jag ser det. Sen tror jag inte att det är svartvitt. ”Jag beklagar sorgen” kan såklart vara lite trubbigt och märkligt syftningsmässigt men helt rätt om det kommer från hjärtat från en person som inte har gåvan att formulera sig fritt. Eller beroende på hos vilken människa det landar hos. Likaså ”jag förstår”. Nej såklart inte men det jag personligen hör liksom bakom är ”jag försöker förstå”.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Maria, när jag skrev det här för nu ganska många år sedan hade jag inte en tanke på att det skulle bli så väldigt läst som det blivit och då kan jag också se med ganska kritiska ögon på det som står här. Så jag håller med dig och är glad över alla kommentarer till bloggposten som kompletterar den lite grovhuggna bild jag ger.

  29. Profilbild för Erica Taylor
    Erica Taylor

    Här är en dikt som jag har skrivit när jag drabbades av sorg 🖤

    Det blåser
    Det blåser kallt
    Vissna löv virvlar överallt
    Och jag undrar och jag undrar….?
    Var är alla svar?!?

    Men visst vet jag
    Ja visst vet vi
    att snart har vi
    gröna blad igen

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Vackert och hoppfullt. Tack!

  30. Profilbild för Ano Nym
    Ano Nym

    Jag tycker att du har helt fel i din analys av ”Beklagar sorgen”. Det är ett etablerat uttryck sedan 1700-talet. Det verkar som att du inte förstår innebörden av uttrycket, d.v.s. att man beklagar omständigheterna som gjort att personen drabbats av sorg, vilket både är omtänksamt, naturligt och troligen det absolut vanligaste ordvalet idag när någon vill visa sin omtanke. Vad tråkigt att du som präst inte har den insikten.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag kan gott hålla med dig om att jag kunde uttryckt det annorlunda. Det är ju några år sedan jag skrev. Nu för tiden tycker jag det är viktigast att man vågar försöka uttrycka något alls.

  31. Profilbild för Berit
    Berit

    Hej, bra att du tar upp ämnet, för jag har som änka erfarenheten att de som verkligen förstod mig och mitt barn när vi förlorade min make/barnets pappa var andra änkor. De visste hur smärtsam förlusten var och kunde visa empati. Jag håller med signaturen ”Ano nym” om att det inte är orden i sig som spelar roll utan den äkta medkänslan. Uttrycket ”Jag beklagar sorgen” kan låta konstlat men är ett sätt att visa medkänsla och duger bra, tycker jag med. Att ha förlorat någon man älskar i döden är större än vi kan greppa och förstå. Livet i sig självt är ett mysterium.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för att du delar med dig av din erfarenhet Berit!

  32. Profilbild för Leif Almling
    Leif Almling

    Nu har inte jag så jätte stor erfarenhet av begravningar, framförallt inte begravningar som hålls av folk som står mig nära personligen, t.ex en väns förälder som gått bort eller dylikt. Utan de begravningar jag har varit på som gäst har varit för folk som mer varit som bekanta för mig, vilket enligt mig gör det mycket knepigare i hur jag ska bete mig. T.ex om en väns förälder har gått bort som i exemplet tidigare, så kommer jag förmodligen inte säga någonting, inte ens hälsa, istället kommer jag direkt ge han en kram och säga det som känns rätt för stunden eller kanske inte ens säga något alls, tycker inte ord måste vara ett krav utan det är handlingen(kramen i det här fallet) som räknas. Sen hade jag kramat hans familj, alternativt först frågat om de ville ha en kram ifall jag inte var säker.
    Men när det är bekanta, så har jag tidigare varit obekväm över hur jag som sagt ska bete mig, vad ska jag säga? Att säga något har känts stelt, men samtidigt har det känts ännu värre att inte säga någonting alls eftersom då kanske personen tror att man inte bryr sig över huvud taget, så när jag väl säger något så har det som sagt känts, stelt.

    Har inte reflekterat mycket alls på det här innan jag hamna på den här bloggen. Men mina spontana funderingar gällande hur jag ska bete mig på bekantas begravningar börjar nästan landa i att inte säga någonting alls, alltså inte säga ”beklagar sorgen” eller dylikt. Hellre tysthet än ett obekvämt ”beklagar sorgen” för min del iaf och det önskar jag även av bekanta som skulle gå på en begravning där det är jag som sörjer.
    Sen kan jag känna att, visar man inte tillräckligt för en bekant av att bara vara där? Man kunde lika gärna struntat i att gå men istället så visar man att man ändå bryr sig och man visar även respekt.
    Att bara vara där hade räckt för mig iallafall.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för din kommentar Leif! Det är väldigt mycket man kan säga utan ord bara genom att finnas där och det är ju verkligen inte detsamma som att undvika någon.

  33. Profilbild för Leif Almling
    Leif Almling

    Tomas tog du bort min kommentar?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Leif! Nej jag har bara varit långsam med att godkänna den. Nu syns den.

  34. Profilbild för Pop
    Pop

    Jag noterar att du, som många, har missat att ordet ”beklaga” har som huvudsaklig betydelse ”att uttrycka deltagande med”. Att beklaga sorgen är bokstavligen att uttrycka sitt deltagande i sorgen.

    Det kan omöjligt vara fel.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Pop! Det har du rätt i. Det har diskuterats en hel del i kommentarerna. Jag hade skrivit annorlunda idag.

  35. Profilbild för Ellinor H
    Ellinor H

    Jag lägger till en sak på listan att inte säga: ”Det kommer bli bra/ordna sig/gå över.” Jag tror att sorg är svårt att bemöta och därför vill en del fokusera på framtiden och säga något positivt, men sorgen har sin plats.
    Det bästa jag har hört är ”Det finns inget jag kan säga som kan göra detta (hemska/orättvisa) ogjort, men jag finns här för dig om du behöver något.” och att erbjuda konkret hjälp, gärnamed praktiskasaker, som ställs som ja/nej-frågor: ”Jag kommer förbi med lite lunch klockan 12 – funkar det för dig?”.

  36. Profilbild för Maria Lind
    Maria Lind

    Tack! Det där var så fint!

    Jag har ett par gånger råkat ut för att min sorg bemötts med tystnad, av rädsla för att säga ”fel saker”.

    Vem kan på riktigt påstå att sorg ”går över”?! En av mina bästa vänner dog i oktober 2004. När jag och min man skulle gifta oss i juli 2013, så fann jag mig själv plötsligt storgråtande över att han inte skulle kunna komma på vårt bröllop…

    Min fras när jag möter en sörjande är ”jag är så ledsen”.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Grejen med sorg är ju att det på sätt och vis aldrig går över. Den som är borta fortsätter ju vara borta. Vilken bra fras du själv använder i mötet med sorg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.