Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

8 blandade tankar på söndagen

THE END IS NIGH!

THE END IS NIGH!

 

1, Rätt otåligt kan jag konstatera att det fortfarande inte fötts något barn här i familjen. Jag skrev så för en vecka sedan och det gäller också i skrivande stund. Fast sen beror det ju också på när du läser det här förstås.

2, Lite pliktskyldigt får jag stämma in i kören av alla som förfasas och oroar sig efter det som hänt i Paris och hur utvecklingen framöver kommer att se ut. Pliktskyldigt eftersom jag inte har mycket egna tankar att bidra med och har rätt svårt för detta med att alla ska uttrycka sina känslor så fort sådana här saker inträffar. Det hindrar förstås inte att jag tänker på det och ber för situationen.

3, Eftersom jag väntat mig att sitta och ha föräldradagar nu så är jag inte i tjänst den här söndagen heller. Denna dag som är känd som en av de allvarligaste på kyrkoåret. Söndagen före domsöndagen, ”vaksamhet och väntan” har texter som på olika sätt påminner om att hålla tron vid liv och om Guds kommande dom över jordens folk.

4, I episteltexten från Uppenbarelseboken 3 får man också en ledtråd till varför så många pingstkyrkor heter ”Filadelfia”.

5, Jag har skrivit mycket om domsöndagstiden tidigare år här men upprepar än en gång att jag ser den som något i grunden positivt för oss att tänka mer på. Gud ska föra rätten till seger och göra död och ondska om intet.

6, Jag har skrivit en text om det till vårt församlingsblad (den kanske kommer på bloggen en dag). Ibland undrar jag hur osmidig jag kan vara egentligen. I valet mellan att skriva en trevlig text på temat ”Kyrkan fyller 50” så väljer jag att skriva om domens dag. Nog en riktig svartrock, den där nye prästen…

7, Jag läste i tidningen att det bildats något slags nätverk i svensk kristenhet som kallar sig ”Vägen”. Återstår att se om någon blandar ihop min lilla verksamhet med dem. Jag hoppas inte det. Jag tycker de var väl snabba att gå ut med var de står i olika inomkyrkliga stridsfrågor för att samla rätt sorts medlemmar. Jag brukar försöka att helt ignorera sådant för att bidra till enhet efter bästa förmåga.

8, Det är nog bland det sämsta med protestantiska kyrkor ändå, att vi ska bråka om någon enstaka procent av teologin där vi tycker vi är oense och underkänna varandras tro på den grunden. Det ogillar jag (ändå tycker jag teologi är viktigt, nödvändig brasklapp).

Vad gör du idag? Hur har du det? Skriv gärna en kommentar!

Kommentarer

20 svar till ”8 blandade tankar på söndagen”

  1. Profilbild för Rebella

    2. Ibland verkar det nästan som att man just nu öht inte får tänka på något annat eller kommentera något annat än Paris. Det är irriterande. Vet inte om du sett Twitter-drevet mot Åsa Romson, som hade mage att kommentera att det kunde bli problem för ett miljö-toppmöte pga parisattentaten. Det blir behandlat ungefär som om det vore en modern hädelse. I skolen icke störa folks känslosamheter inför stora katastrofer som rent konkret inte berör dem, oavsett om det är krig och katastrofer eller mord på flickebarn i gamla Svedala. Nu har vi i och för sig större skäl att fundera på händelserna i Paris än på en enstaka dåres vansinnesdåd, men ändå.

    3. Åhå, jag trodde faktiskt det var detta som var domsöndagen? Nähä, en vecka kvar. Då kanske jag faktiskt lyckas smyga mig in i din kyrkbänk för illojal spionageverksamhet på domsöndagen – känn dig inte för säker. Mohahahaha!

    6. Du äger ju kaftan, och använder den till och med. Absolut svartrock. Dies irae på dig.

    Onumrerat: Ska masa mig iväg till Allhelgonakyrkan sen, lagom till att du äter middag med familjen.

    Ännu mer onumrerat: Om du faktiskt ids göra något försök att åstadkomma en lista över senaste kommentarer på din bloggs framsida så finns det bland ”widgets” – jag tror inte den termen finns översatt till svenska men man ska förstås inte känna sig för säker. Senaste kommentarer/Latest comments, tror jag den heter. Bör inte vara svårare att pilla in än ”gilla på facebook”, tycker jag.

    1. Profilbild för Thorsten Schütte
      Thorsten Schütte

      Håller helt med om drevet mot Åsa Romson. Hon och Mona Sahlin verkar vara legitima slagpåsar som man får hälla över hur mycket ovett som helst. Jag blir illa berörd. Andra har oroat sig för fotbolls EM i Frankrike nästa år. De fick inget skäll, med här gällde det den Heliga Fotbollen…

      1. Profilbild för Rebella

        Inte tänkt på det där med fotbollen, men oooh så rätt du har.

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Romson verkar vara lovligt byte ofta tycker jag. Grejen är ju också att hon faktiskt har rätt i att det är väldigt bekymmersamt om något kommer i vägen för det toppmötet. Mycket hänger på det.

      Dies Irae finns i psalmboken men det är visst alltid familjegudstjänst eller konsert eller nåt så det inte blir tillfälle att ha med den. Ett mästerverk annars.

      Ska fundera vidare på widgets, det kanske finns mer att göra nu när jag ändå gör om lite.

      1. Profilbild för Thorsten Schütte
        Thorsten Schütte

        Dies irae är mästerligt, särskilt i Mozarts och Verdis Requiem.
        Och Åsa har ju rätt, klimatmötet är extremt viktigt. På öppningssgudstjänsten för diakonala veckan här i Västerås var det dialogpredikan mellan katolska och svenskkyrkliga prästen om Påvens miljöencyklika som snart kommer på svenska, ett anmärkningsvärt dokument som rönt stor uppskattning också hos vetenskapsmän.
        Och de båda svenska offren i Paris, en som dog och en som blev skadad kommer just från Västerås, så plötsligt känns Paris nära.
        För mig själv första dag på nya jobbet i morgon, ett av mina nyårslöften är inget förströelsesurfande på jobbet, så det blir mest kvällsbesök här och annanstädes framöver…

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Var prästen månne Per Larsson? Hoppas på ett och annat kvällsbesök framöver!

          1. Profilbild för Thorsten Schütte
            Thorsten Schütte

            Ja, Per Larsson. Nu syns fjärilen vingad i magen inför nya jobbet, förbönsämne 🙂

          2. Profilbild för Thorsten Schütte
            Thorsten Schütte

            Fick en bra start på nya jobbet, tack för förbönen. Att med 58 år, 1/4 sjukpension och Asperger få ett nytt jobb måste anses vara ett under 🙂

      2. Profilbild för Tomas Jarvid

        Nu har jag testat med senaste kommentarer men det verkar bli av alla på hela bloggportalen så det tog jag fort bort igen.

        1. Profilbild för Rebella

          Suck. Bloggportaler.
          Det kanske finns någon annan widget som funkar annorlunda? Här några Svenska-kyrkan bloggar som verkar ha Senaste kommentarer på bara sin egen blogg. Vet inte om du känner att du kan fråga någon av dem om de minns hur de gjorde.

          http://blogg.svenskakyrkan.se/kennethlandeliusigen/
          http://blogg.svenskakyrkan.se/mellantummenochpekfingret/
          http://blogg.svenskakyrkan.se/knivsta/
          http://blogg.svenskakyrkan.se/biskopragnar/
          http://blogg.svenskakyrkan.se/utblick/

          Jag blir inte helt klok på om ni alla har samma skal – eller tema, kallar WordPress det. Vad det heter på engelska vet jag inte. Men om det går att välja olika kan det vara så att det skal du har är lite begränsat, och du får fler möjligheter med ett annat. Visade det sig bli dåligt är det ju bara att byta tillbaka igen.

          1. Profilbild för Tomas Jarvid

            Jag får göra ett försök till helt enkelt, jag kanske gjorde konstigt.

      3. Profilbild för Rebella

        Dies irae i psalmboken? Hur låter det? Är’e den som finns som ljudfil – på latin – på Wikipedia?
        https://sv.wikipedia.org/wiki/Vredens_stora_dag
        Börjar texten ”En dag skall uppgå för vår syn” eller på annat sätt?

        Jag förknipar Dies irae enbart med requiem, men det kanske är fel. När kan den tänkas användas annars? Eller är psalmboksnumret bara en psalm som man kan stoppa in varhelst man känner för det?

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Psalm 634 i psalmboken utgår från den medeltida sekvensen men så har man ett konstigt omkväde som inte passar så bra till, men solopartierna är väldigt fina.

  2. Profilbild för Alma-Lena

    Så glad att jag inte har Twitter. det är nog ingen slump alls att de börjar nu med sina attacker, naturligtvis ligger FN-mötet högt på agendan att störa och har man inte resurser till det . Kan man ju roa i förväg.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Läskigt men säkert sant.

  3. Profilbild för Alma-Lena

    oroa i förväg menar jag förstås.

  4. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Hmm jag vart berörd av Parisdådet extra mycket. Har en kompis i Paris som läser till Clown. Han är oskadd. Men det känns konstigt att tänka sig en person med so mycket liv i sig skulle vara död…eller kan dö.

    Lyckades göra eget gott eget chaite idag.

    Har barnet kommit än? 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man brukar väl säga att London är Sveriges tredje största stad eller så, Paris kommer kanske också ganska högt upp på listan. Grönt te är bra. Inget barn än.

  5. Profilbild för Rebella

    Menade absolut inte att antyda att det inte finns svenskar som geniunt har skäl att känna starkt för händelserna i Paris. Om man varit på platsen räcker, rent känslomässigt. Men det har ju inte alla svenskar och ändå förutsätts vi känna mycket starkare för Paris än för Beirut – nåt är knasigt där. Vilket absolut inte förminskar upplevelserna för de som verkligen känner så.

    För oss som inte har det finns ett element av ”nu ska alla sörja Engla”, som man IMHO gärna kan hoppa över och lika gärna sörja Beirut, eller de 11 konvertiter som IS nyligen korsfäst. ”Nu ska alla ha franska flaggan på Facebook”, liksom.

    Men jag vill inte förminska gesten för de som känner att den betyder något för dem. Absolut inte…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.