Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Josef teologen

Josef kanske lärde Jesus ett och annat om att leva med bibeln som grund?


Jag skrev nyligen om Jesus jordiske styvfar Josef (Josef den föraktade gubben, och Josef snickaren) och hur denne blev väldigt arg när Maria var gravid men som med enastående karaktär ville skilja sig utan att väcka uppmärksamhet. Nu lite om varför han gjorde så.

Vi får höra om Josef att han är rättfärdig. Detta brukar i första hand betyda att han följde lagarna i toran opartiskt och nitiskt. I detta fall skulle det i princip kunna vara rättfärdigt att kräva sina rättigheter då han till synes blivit bedragen. Men Josefs rättfärdighet betydde ju inte alls det utan att han gick utöver det lagen krävde. Förebilden till detta kan vi finna hos Jesaja. Där talas det om ”den lidande tjänaren”, en rättfärdig gestalt som oförtjänt tar på sig att lida för att bidra till Guds frälsande verk för hela folket. Denna rättfärdighet innebär medkänsla och engagemang för de som lider och är i svåra situationer.

Det för oss till en bild av Josef som inte alls är passiv och tar några enkla vägar i situationen han ställ inför utan som aktivt och modigt mitt i sin egen smärta går in i att vara rättfärdig på samma sätt som den lidande tjänaren och åsidosätta sitt eget. Det säger oss också att Josef var en människa med djup erfarenhet av att meditera över skrifterna och spegla sitt liv i dem. Josef teologen med andra ord. Mognad i tro kan med fördel beskrivas som att integrera det man tror på med sin person och sitt sätt att handla.

Det finaste med detta tycker jag är att den vi kristna mer än någon annan förknippar med den lidande tjänaren är Jesus själv. Har vi fått en inblick här i vilket sätt Josef kunnat fostra sin son genom ett gott förebildskap? Jesus kommer närmare och blir mer begriplig för mig av detta. Jesus talar också om livet i Guds rike där den som vill vara stor ska vara en tjänare för andra. Kanske har hans egen bibelförståelse vuxit fram i ett samspel mellan en unik Gudsrelation, formande bibelstudier, och levande exempel i Maria och Josef!

Kommentarer

4 svar till ”Josef teologen”

  1. Profilbild för Ulf Fredeväg
    Ulf Fredeväg

    Svar Ja på textens sista fråga som du avslutar med ett ”!”.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Lurigt sätt att skriva ut frågor 🙂

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Det är bra att Dun fortsätta uppmärksamma den lite ”bortglömda” Josef. En annan intressant vinkling är att man i den Katolska Kyrkan firar ”Josef arbetarens dag” den 1. maj.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo det tycker jag också är roligt att de gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.