”Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”


Nu var det länge sedan jag bloggade. Påmindes om det när ett mail kom idag som hänvisade en annan till min blogg. Jag är mycket på Facebook, ja nästan varje dag och så lite på twitter. Allt sådant tar tid – men jag når ut och det är viktigt för mig. Har faktiskt ingen aning om hur många som läser min blogg men vet att jag har många facebookvänner och väldigt många som följer mig på twitter. Social media är viktigt. Jag hävdar ju att om kyrkoherdarna i mitt stift än mer skulle blogga och dessutom sätta upp en affisch i den lokala matvarubutiken där det står att de bloggar är jag övertygade att flera av dem skulle ha fler läsare en vad som kommer en vanlig söndag till kyrkan.

Vi måste våga gå ut i alla möjliga sammanhang, kommunicera i alla möjliga kanaler. Det viktiga är att vi når ut med evangeliet på ett sådant sätt att människor berörs. Kyrkan måste vara gränsöverskridande.

Jag tänker på Maria – Herrens moder. Hon får vara en förebild för oss. Hon vågade vara gränsöverskridande genom sitt JA till Gud. Hennes JA innebar inte någon bekvämlighet, något instämmande i att allt ska vara som det alltid har varit. Nej, hennes JA till Gud innebar att hon sa JA till att våga gå utöver de givna strukturerna för Guds skull och för människornas skull. Det religiösa etablissemanget och det samhället i stort fasade säkert. Gravid utanför äktenskapet trots att hon var legalt bunden till den man som hon var trolovad med. Är det inte lite väl magstarkt? Någon ordning ska det väl vara.

Maria vågade säga JA till Gud och födde Jesus som sa JA till Guds vilja helt och fullt även när det kostade på, ja kostade livet. Maria gav Jesus till världen fast det kostade på.

När präster och andra idag står upp mot krafter som motarbetar medmänsklighet. När man vill vända ryggen åt sådana krafter, när man med fredliga medel vill protestera mot det som var embryo till 40-talets politiska hållning i vissa delar av Europa, då står man upp i handling för evangeliet. Evangeliet om Jesus Kristus är politiskt i den bemärkelsen att evangeliet understryker människovärdet, understryker syskonskapet som går över gränser, understryker medmänsklighet och solidaritet. I den bemärkelsen är evangeliet om Jesus Kristus, den korsfäste, uppståndne och den allestädes närvarande, politiskt.

Därför kämpar kyrkan på många håll för etnisk, sexuell, kulturell och religiös mångfald. Denna mångfald som kan tyckas så självklar är inte självklar. Mörka krafter i brun nyans hörs idag på flera håll i vårt samhälle. Våra demokratiska spelregler öppnar upp för detta och spelreglerna får vi till en gräns accepter. Men en gräns går, menar jag, när antisemitismens och främlingsfientlighetens budskap skallar. Då kan vi inte stillatigande lyssna. Då kan vi inte bara säga att vi inte ska rösta på dem . Då måste vi stå upp i solidaritet med våra systrar och bröder och tala tydligt i ord och handling om vår judiske broder Jesus som upprättade och bekräftade människor oavsett tillhörighet, oavsett härkomst, oavsett tradition.

Kyrkan måste stå upp som kyrka när de destruktiva krafterna hörs i vårt samhälle. Jag tänker på Jonathan i Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren som säger: ”Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. ’Varför då’, undrade jag. ’Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan.”

Kyrkan måste stå upp som kyrka för våra bröders och systrars skull, för evangeliets skull – drivna av den Ande som uppfyllde Maria. Låt oss ta henne som föredöme och också vi våga vårt JA – ett JA som spränger gränser, ett JA som visar på Gud, ett JA som talar tydligt om Jesus i ord och handling.

20 kommentarer

Jan säger
23 maj 2014 – 07:33

Våra tre medlemspengar, ca 10-15.000:-/ per år kommer fortsättningsvis
tillfalla Läkare utan gränser,
där gör de mer nytta än att vara medlem i en politisk kyrka som i själva
verket skall vara OBUNDEN = Svenska kyrkan.

Hoppas ni lär er något innan det är försent, ni tappar medlemmar på löpande
band.
Redan nu läggs/rivs kyrkor i vårt land för att ni ej har medel att
underhålla dessa = BEDRÖVLIGT!

Vi såg även hur ni kastade ut en företagare i Varnhem, där ni fick betala i
skadestånd på närmare 500.000:-
Sedan "anställde" ni FAS 3 arbetslösa ungdomar som ni får betalt av staten,
alltså vi.
(Efter den fadäsen lämnade flertal medlemmar Svenska kyrkan)

Är det så kyrkan ska arbeta?

/ Jan

Sven Andersson säger
23 maj 2014 – 09:15

Visst är det löjligt, om man pudrar och gömmer de utslag man kan få
av vissa sjukdomar. Alla anser vi väl att det är sjukdomen som skall
bekämpas. Men vår kyrka snackar jämt om jämlikhet, sexuell och kulturell
likvärdighet, etc., etc. Vore det inte begåvat att börja inifrån och få
människor att inse sin synd, ta emot förlåtelsen och befrielsen. Därefter
är det större chans att man tar bättre hand om sin nästa på alla sätt.
Men man måste nog räkna med Guds Andes ingripande för att vi skall
lära oss omtanke, hänsyn och kärlek till våra medsyskon.
När hörde du en sådan omvändelsepredikan senast i vår kyrka???

kerstin svensson svarar
26 april 2024 – 02:31

Varmt tack Sven Andersson!
Daglig omvändelse och bön, syndamedvetenhet och bekännelse – nyförlåtna varje dag, trosbekännelse och frimodighet, växande i ödmjukhet, upprättade när vi faller, för det gör vi ju hela tiden, vi är människor, genomälskade av Gud till att berätta om honom, hans kärlek och frälsningen från ondskans grepp. Missionsbefallningen aktuell alltid.
Lydnad, helgelse.. längtan efter livet som bara Jesus kan ge.
Förkunnelse som väcker, berör, irriterar, och helar. Påfyllnad av kraft genom Honom, mottagande av helig Ande. Jag fattig syndig människa kan bli rik, en process hela livet, en vandring där vi behöver Honom tätt intill oss. Verka för Honom och vila i Honom. För egen och andras frälsning.

Rudbeckius säger
23 maj 2014 – 10:06

Borde inte kyrkan då också stå upp för de allra svagaste i vårt samhälle, de som inte ens får födas. Här är Maria en än tydligare parallell.
Borde inte kyrkan då också stå upp mot det som blev 1900-talets dominerande ideologi i östra Europa och som krävde många liv?
En trovärdig kyrka värnar inte bara det som ger pluspoäng, utan står upp för både evangeliet och den kristna etiken även när politiker och kulturelit är av annan uppfattning. Svenska kyrkan kryper i somliga frågor och förvandlar gudstjänster till politiska jippon i andra.
Trovärdighet? Integritet?

nya tant lila svarar
26 april 2024 – 02:31

En del präster och biskopar vet inte ens var gränsen för fri abort går i Sverige! Jag läste att någon trodde att den gick vid 12:e och inte vid 18:e veckan som är fallet!
Så mycket intresserar denna viktiga fråga Svenska kyrkans ämbetsmän!
Och jag instämmer i att här borde väl verkligen Maria framhållas som exempel. Hon gjorde ju inte abort!

Rosmarie säger
23 maj 2014 – 10:16

Replik:
"Gudstjänster till politiska jippon"
Det var en av anledningarna jag lämnade kyrkan för ett antal år sedan.
"Medlemspengarna" skänker jag till behövande, tror de gör bättre nytta där än kyrkan som blivit en politisk portal. Känns mycket bra i själen att skänka medlemspengarna till Frälsningsarmén som gör ett fantastiskt jobb.

RosMarie

LFL säger
23 maj 2014 – 11:51

Jag gladde mig så, när jag såg att Bonnier äntligen, efter nästan en månad, har publicerat ett nytt inlägg på bloggen. Men vilken bedrövelse att mötas av fyra negativa och kverulerande kommentarer. Dock brukar jag själv finna något att kritisera eller åtminstone ifrågasätta. Men syftet med kritik ska väl ändå vara uppbyggligt, en strävan efter perfektion. Vår kyrka är illa ute, det kan inte förnekas. Det är inte lätt att vara biskop, om man både ska vara accepterad och återför kyrkan till de rätta vägarna. Det är förstås lättare att kliva av, och aldrig göra fel. Det är modigt att ställa upp för Guds moder Maria idag, och framhålla henne som ett föredöme.

Tro på Gud och att han ska upplysa sina biskopar så att de leder hans kyrka längs den rätta vägen! "Jag är vägen, sanningen och livet".

Ciccie Pernveden Malm svarar
26 april 2024 – 02:31

Håller med – Maria är en fantastisk förebild och jag gillar att hon är med här!

nya tant lila svarar
26 april 2024 – 02:31

LFL, vad är din erfarenhet av gudstjänsterna i Sverige idag? Något att klaga på? Eller du kanske inte vet något om dem…?

Ciccie Pernveden Malm säger
24 maj 2014 – 12:11

Jag håller med - det är viktigt att ta ställning! Först och främst för den lilla människan som saknar egna röstresurser. Romerna är en sån grupp, ofödda barn en annan, gamla på ovärdiga vårdinrättningar m fl. De som trakasseras av "fler och större" - här finns det oräkneliga grupper.

Den politik som förtrycker ska vi förstås inte acceptera - men varför inte både höger- och vänsterextremister? Sen tror jag mer på att aktivt jobba för den som förtrycks än mot de som förtrycker. Pendeln svänger fram och tillbaks och det kommer alltid att finnas de förtrycker och de som förtrycks - tyvärr.

Ibland oroas jag av tanken att vi bara flyttar runt pjäser och det som är svart idag kan vara vitt i morgon. Min önskan är att pjäserna får blandas och de vassa kanterna får slipas bort med evangelium. Att "de onda" inte bara ska bekämpas, utan att omvändelsens under får en chans.

nya tant lila säger
24 maj 2014 – 05:55

Men det måste väl vara jättefint att tillhöra de garanterat goda människorna som arbetar mot de onda!
Svenska kyrkan har gjort bort sig totalt den senaste tiden med sina klockringningar och sina gudstjänster som demonstration mot vissa partier.
Svenska kyrkan ska möta människor och inte stå i första mobbningsledet!
Det kanske är hög tid att börja fundera över var de mest utlämnade och övergivna människorna finns? Kan det möjligtvis vara så att de, just de, dras till ytterlighetspartierna? Tänk att Svenska kyrkans präster är så dåliga psykologer!
Undrar om Maria hade ringt i kyrkklockor för att mota bort någon. Eller om Jesus hade gjort eller rekommenderat det. Finns det inte ett evangelium som går snett här?

Rossina säger
24 maj 2014 – 09:38

Åke, tack för tydliga ord i rättan tid! Med goda tankar och böner!

nya tant lila säger
24 maj 2014 – 10:15

LFL skriver " Vår kyrka är illa ute, det kan inte förnekas. Det är inte lätt att vara biskop, om man både ska vara accepterad och återför kyrkan till de rätta vägarna. Det är förstås lättare att kliva av, och aldrig göra fel"

Det är kanske dags, LFL, att du tydligt förklarar dig vad du menar med detta som du har skrivit. På vilket sätt går kyrkan utför? Ämbetsreformen? Äktenskap för samkönade par? Vad handlar din kritik om? Man kan inte med svepande ordalag utdela kritik, samtidigt som man smörjer en av de mest radikala inom Svenska kyrkan. Det är liksom inte logiskt! Och låt oss slippa läsa om alkoholhalten i vinet för detta kan väl inte vara det enda som den går utför i, enligt dig?

LFL säger
24 maj 2014 – 10:24

Kritik mot Åke Bonnier brukar vanligen gå ut på att han är för något, som något tycker att man ska vara mot, om man är kristen. Eller att han är för "gränslös". (Som exempel: Vad menar Åke med "religiös mångfald", när han tar med detta i uppräkningen av allting som kyrkan ska vara för? Ska kyrkan själv vara mångreligiös eller räcker det att samhället tillåter att andra religioner får finnas?)

Men nu anklagas Åke för att vara mot, fastän han faktiskt inte (såvitt jag vet) haft något att göra med vare sig klockringningen i Jönköping eller fredagens gudstjänst i Falköping. Visserligen ligger Falköping i hans eget stift, men biskopen bestämmer inte allt i stiftet. Och nog hade det varit märkligt om biskopen hade varit MOT denna gudstjänst för medmänsklighet.

kerstin svensson säger
25 maj 2014 – 12:31

Tack Åke Bonnier för ditt välskrivna och viktiga inlägg!

Ture säger
25 maj 2014 – 11:18

Tack för klockringningarna och pekfingrarna som gav effekt!
SD 10%

Kjell Präst säger
27 maj 2014 – 09:56

Den dag kyrkklockorna ringde mot nazisterna i Jönköping grät jag av stolthet och glädje. Så oerhört starkt. Så glad över min kyrka då.

Ture svarar
26 april 2024 – 02:31

Det gav motsatt effekt. Ju fler klockringningar, pekfingrar och ryggtavlor i fortsättningen ökar SDs framgång. Är det så svårt att förstå? Bemöt med TYSTNAD så får de ej den gratis publicitet.
http://www.posk.se/

Ture säger
28 maj 2014 – 11:54

Se Uppdrag Granskning ikväll!
Ämne:
Präst erbjuder korrigering av sexualitet

LFL svarar
26 april 2024 – 02:31

Tips: Läkare som på patients begäran erbjuder könskorrigering. Samma resultat, olika metoder?

Ture säger
28 maj 2014 – 03:09

http://www.svt.se/ug/praster-i-svenska-kyrkan-forsoker-bota-homosexuella

Ture säger
28 maj 2014 – 07:45

Präst tas ur tjänst!
http://www.skovdenyheter.se/artikel/85190/prast-tas-ur-tjanst

Ture säger
28 maj 2014 – 09:45

Hur många präster blir arbetslösa efter UGs program?

Ture säger
28 maj 2014 – 09:47

http://netdialoglive.com/ChatPublic/FRXJprJK/c_chat-DbpcCj21.htm

LFL säger
28 maj 2014 – 11:31

Råder det nu någon tvekan om att en handfull TV-chefer vill utlösa kannibalism inom Svenska kyrkan och andra religiösa samfund? Man har ljugit. På chatten erkänner de falska bögarna att de inte är homosexuella och inte vet hur det är att vara det. Ändå har de ljugit och fört prästerna bakom ljuset och i värsta fall serverat grova fördomar om hur det är att ha den läggningen. Den falska bögen gav ju exempelvis ett intryck av att vara väldigt hämmad och lidande. Det hördes ju på tonfallet. Har de då inte triggat igång samma fördomar, som de flesta äldre människor har eller har haft? Det mest allvarliga är emellertid de anti-liberala anspråken att bestämma över hur de homosexuella ska uppfattas av sig själva och andra.

Man ska inte få ha drömmar om att vara någon annan än den man är? Har inte de flesta människor det, må vara i fullt medvetande om att man aldrig kan bli sitt fantasi-jag. De flesta kan det inte. Här ställs krav på alla homosexuella (och oss andra) att de ska vara homo-aktivister, känna sig förföljda, vara queer, o.s.v.

Programmet var inte bara ett övergrepp på ett antal präster, utan på den kristna religionen, på alla kristna, på alla troende (även icke-kristna troende). För Gud är inget omöjligt. Allah akbar. Detta betyder ju Gud är större, Gud är (ännu) större. Nu får vi inte längre tro att Gud kan göra underverk, med hela världen, och med människor. Men det blir väldigt fel om man tror att underverken inträffar om människor säger de rätta orden, utför de rätta handlingarna. Om detta skulle styra Guds handlande, skulle ju den människan vara större än Gud. Detta är självfallet inte traditionstrogen kristen tro, inte Svenska kyrkans tro, varken nu eller tidigare.

Ändå kan vi lägga våra önskningar i Guds händer, be. Det är prästers jobb att hjälpa människor att be och att be för dem. Programmakarna försökte leda i bevis att de lurade prästerna hade lovat bönhörelse i form av att den ljugande journalisten skulle bli kvitt sin påstådda läggning. Men några sådana bevis kom inte, naturligtvis. Genom att klippa väldigt hårt i smyginspelningen och ersätta de bortklippta partierna med eget tuggande försökte programmakarna ge sken av att de hade avslöjat något otillåtet och klandervärt.

Ärkebiskopens huvudsakliga kritik mot prästerna gick ut på att de hade varit alltför tillmötesgående. Det var klokt sagt. Men det finns en komplikation: Ska präster utgå från att en konfident, som säger något oväntat eller "politiskt inte korrekt" ljuger?

Sven-Åke Nilsson säger
2 juni 2014 – 09:45

I Åke Bonniers värld finns bara Kyrkoherdar. Sina övriga präster det vill säga komministrarna ser han inte. Varför skulle inte dom också kunna blogga?