Detta gör Svenska kyrkan för utsatta kristna


Foto Magnus Aronson IKON
Foto Magnus Aronson IKON

I den senaste debatten i kyrkliga medier, men även andra tidningar så har Svenska kyrkan fått kritik för att inte ställa upp för de förföljda kristna i världen.

Så här står det på Svenska kyrkans webbsida>>:

Som kyrka och medkristna ser vi med sorg och förtvivlan på hur kristna förföljs för sin tro. Här berättar vi om vad vi gör för dem, men också för utsatta människor med en annan tro.

Vad gör Svenska kyrkan för förföljda kristna? Erik Lysén, internationell chef berättar om stödet till kristna och andra som förföljs för sin tro.(1 min: 39 sek)

Vi hör om kristna som förföljs och mördas, utsätts för våld och övergrepp och om hur kyrkor attackeras.

Kristna är idag mycket utsatta på många platser i världen, framför allt i Mellanöstern.

De som utför dessa våldsamma och onda handlingar säger ibland att de gör det på uppdrag av sin egen religion.

Svenska kyrkan fördömer allt våld som sker i religionens namn.

Kristna stöttar varandra världen över

Det finns ett starkt band mellan kristna i hela världen – vi tillhör samma världsvida kyrka. Därför ber vi för de förföljda kristna och stöttar dem.

Samtidigt mördas och förföljs också människor med annan tro. De tillhör världens största religioner, som islam och judendom, och de tillhör minoriteter, som yazidierna i Irak och Syrien.

Alla människor är skapade till Guds avbild. Därför omfattar våra böner och vårt stöd också dem.

Ärkebiskop Antje Jackelén har formulerat det så här: ”Vi hjälper människor inte därför att de är kristna utan därför att vi är kristna”.

Vanliga frågor om terror och förföljelse

Många människor hör av sig till Svenska kyrkan, ofta via Facebook och Twitter, om var kyrkan står i frågor kring förföljelse och vad kyrkan gör. En del undrar, andra kritiserar eller uppmuntrar. Här nedan svarar vi på några återkommande frågor och kommentarer.

Vad säger Svenska kyrkan om terror i islams namn?

Terror som utförs i islams namn vanhedrar religionen. Ofta försöker de som använder terror mot andra människor hämta stöd från heliga texter och/eller från politiska eller ideologiska doktriner.

När terrorn sker i religionens eller Guds namn är den ett hån mot religionen och mot Gud.

Borde inte Svenska kyrkan koncentrera sig på att stödja kristna?

Vi vill verkligen stärka kristna som lever som minoriteter och det gör vi. Vi tror också att det är nödvändigt att vi arbetar för dialog mellan människor med olika religioner.

Tillsammans med våra samarbetspartner världen över arbetar vi för konfliktlösning och mänskliga rättigheter. Läs gärna mer längre ner under rubriken Stöd till utsatta troende.

I en katastrofsituation är det alltid viktigast att nå ut med stöd till människor i nöd. Då frågar vi inte efter vilken religion en människa har.

I Svenska kyrkans stöd i flykting- och katastrofsituationer följer vi samma humanitära principer som andra internationella biståndsaktörer följer i flykting- och katastrofsituationer.

Om vi enbart skulle hjälpa de kristna i ett flyktingläger, skulle vi medverka till att öka motsättningarna mellan religioner och människor. Vi tror istället att en dialog mellan olika religiösa grupper och samarbeten mellan människor av olika religioner är en väg till fred.

Varför flyger ni inte ut kristna från Syrien?

Vi önskar att vi kunde rädda varje utsatt människa. Men Svenska kyrkan har ingen möjlighet att hjälpa kristna i Mellanöstern att fly till Sverige eller att ge människor asyl. Att skydda människor på flykt och värna asylrätten är världssamfundets uppgift och ansvar.

Det Svenska kyrkan kan göra och gör är att driva frågan om att skapa säkra flyktvägar från konflikten till Europa. Inga människor ska behöva dö på Medelhavet!

Vad gör ni för flyktingarna i Europa och Mellanöstern?

Sedan konflikten i Syrien startade ger vi ett omfattande stöd för att flyktingar i området ska få ett drägligare liv.

Det handlar till exempel om stöd till syriska flyktingar som flytt till grannlandet Libanon, och om flyktingar i Grekland och Ungern.

I november 2014 beslöt kyrkomötet att öka stödet till arbetet för utsatta människor i Mellanöstern. Bakgrunden är den allvarliga situationen i hela regionen, där de utsatta kristna ingår. Det handlar om 30 miljoner kronor fram till år 2020.

Hösten 2015 beslutade kyrkomötet att avsätta 75 miljoner kronor till arbetet med asylsökande och flyktingar. Pengarna används både i Sverige och internationellt.

Läs om arbetet för flyktingar internationellt.  

Läs om arbetet för flyktingar i Sverige (på Svenska kyrkans nya webbplats). 

Varför vill inte Svenska kyrkan säga att det pågår ett folkmord mot kristna?

Svenska kyrkan beslutar inte om vad som juridiskt sett är ett folkmord. Men vi ställde oss bakom EU-parlamentet när det beslutade att kalla övergreppen mot kristna och yazidier i Irak och Syrien för folkmord.

Det är viktigt att de som har begått de avskyvärda brotten i Syrien och Irak ställ inför rätta. Men oavsett hur grymheterna klassas juridiskt fortsätter Svenska kyrkan att arbeta intensivt för att rädda liv och skydda människor i konflikten.

Så stöder vi utsatta troende

I Mellanöstern och även i Pakistan och i länder i Afrika arbetar vi med att

  1. stärka de kristna lokalt
  2. bygga relationer mellan religioner
  3. utbilda och forska
  4. slå larm
  5. verka i det tysta

1. Vi arbetar med att stärka de kristna lokalt

Svenska kyrkan har regelbundna överläggningar med kyrkor och samarbetspartner över hela världen. Ofta har de stor kompetens i hur man kan arbeta med konflikter och mänskliga rättigheter.Våra samarbetspartner vet också bäst vilket stöd de behöver.

Vår roll är att bidra med erfarenheter, finansiering och, vid behov, med personal. Ibland ger Svenska kyrkan stöd direkt, ibland arbetar vi tillsammans med regionala eller internationella organ.

2. Vi bygger relationer mellan religioner

Internationellt:
Vi ser att Mellanöstern polariseras och radikaliseras. Svenska kyrkan stöder och samarbetar med

  • Mellanösterns kristna råd, MECC, som är det centrala ekumeniska organet för hela Mellanöstern
  • World Student Christian Federation Middle East som har lokalavdelningar i de flesta länder i Mellanöstern och Nordafrika och Sudan
  • Near East School of Theology som utbildar präster i Beirut, Libanon.

Svenska kyrkans mål är att bygga starka relationer mellan olika religioner och verka för demokratiska, sekulära stater med grundlagsskydd för mänskliga rättigheter och religionsfrihet.

I augusti 2014 undertecknade Lutherska världsförbundet, som Svenska kyrkan är en del av, en så kallad avsiktsförklaring om samarbete när det gäller katastrofarbete tillsammans med Islamic Relief Worldwide. Målet är att bidra till fredliga och stabila relationer över religionsgränserna.

Lutherska världsförbundet samarbetar redan med Islamic Relief Worldwide när det gäller stöd till flyktingarna i Kenya bland annat när det gäller stöd till utvecklingsstörda barn i flyktinglägren.

I Sverige:
Religionsfriheten kränks ibland också i vårt eget land till exempel när religiösa lokaler attackeras eller när människor inte vågar bära den judiska kippan av rädsla för trakasserier. Tillsammans med Sveriges kristna råd och Sveriges interreligiösa råd har vi ögonen på samhällsutvecklingen, driver kampanjer och utbildar.

Andra länder har längre erfarenhet av att leva sida vid sida, med olika trostraditioner, än vad vi har och vi lär av varandras erfarenheter.

Att överbrygga klyftor är en överlevnadsfråga när polariseringen mellan olika grupper i ett samhälle växer.

Religionen kan antingen bidra till splittring i ett samhälle eller till sammanhållning. Därför anser vi att religiösa ledare måste erkänna sitt ansvar för fred genom att arbeta för tolerans och dialog med andra religioner.​

3. Vi arbetar med utbildning av allmänhet och myndigheter

Kunskap motverkar rädslor, fördomar och felaktiga slutsatser. Svenska kyrkan driver forskningsprojekt och utbildar. Det gör vi både själva och tillsammans med andra, i Sverige och utomlands.

4. Vi slår larm

När religionsfriheten kränks i Sverige eller i länder där vi har samarbetspartner slår Svenska kyrkan larm. Vi utnyttjar möjligheten att debattera, vi driver kampanjer och vi uppvaktar beslutsfattare i Sverige, i EU och i andra länder.

I de flesta fallen gör vi detta tillsammans med andra kyrkor och samfund i Sverige, exempelvis genom Sveriges kristna rådSvenska missionsrådet och Sveriges interreligiösa råd. Internationellt agerar vi genom bland andra Kyrkornas världsråd.

Ett exempel är att vi i september 2015 mötte premiärministern för den autonoma regionen Kurdistan i norra Irak. Vid mötet lyfte vi behovet av hjälp, skydd och rättigheter för kristna och andra minoriteter. I samband med resan besökte vi även kyrkoledare i regionen.
Läs mer om besöket på vår blogg.​

5.  Vi verkar i det tysta

En del av vårt arbete måste vi tala tyst om av säkerhetsskäl. Idag kan vi till exempel berätta att Svenska kyrkan in på åttiotalet finansierade församlingslokaler och kyrkoreparationer i Sovjetblocket. Det höll vi tyst om då för att inte riskera de kristnas säkerhet.

MER LÄSNING OM UTSATTA TROENDE, RELIGIONSDIALOG OCH ARBETE FÖR MÄNNISKOR PÅ FLYKT

Ödesdigert att möta terrorhot med upprop till kulturkamp, ledare för kristendom, islam och judendom skriver tillsammans i en debattartikel i SvD.

Diskussionen försvåras av det islamfientliga tankekomplexet, debattartikel av ärkebiskop Antje i Dagens Nyheter.

Ärkebiskop Antje Jackelen på DN debatt: Så arbetar Svenska kyrkan mot förföljelse av kristna

Om Svenska kyrkans uppdrag att arbeta för ett värdigt liv för alla människor.

Ärkebiskop Antje Jackelén twittrar om möten mellan religioner.

Om samarbete med andra kyrkor och religioner.

Läs om våra etiska riktlinjer i katastrofsituationer.

Du kan hjälpa migranter och asylsökande i Sverige.

Stöd människor på flykt.

 

2 kommentarer

Rebellas andra säger
26 augusti 2016 – 03:53

Varför ligger detta på Svenska kyrkan Tjörns blogg, undrar jag, istället för på SvK:s websajt som officiell text. Jo, jag förstår ju på att det beror på att texten är ett lokalt initiativ. Men det är så mycket bättre genomfört än vad som åstadkommits centralt.

Vad gäller kränkt religionsfrihet i Sverige associerar jag spontant till kristna på asylboenden, som inte alltid har det så lätt. Man kan fråga sig om det är ett område där Svenska kyrkan borde träda in. Det är inte kyrkans ansvar, det är samhällets - egentligen - men nu finns mycket som samhället borde göra, som inte görs. Frågan är vad man i så fall lämpligen kan göra. Och hur. Jag menar - är inte det en alldeles ypperlig plats för religionsdialog? egentligen?

Rebellas andra säger
26 augusti 2016 – 03:55

Ha, jag får ta tillbaka och skämmas! Texten är alltså kopierad från SvK:s centrala webbplats. Det som fanns där tidigare var sämre. Inte helt lätt att hänga med i svängarna.

Carina Etander Rimborg svarar
27 augusti 2024 – 11:16

Hej Rebella! Så bra att du såg att det var hämtat från Svenska kyrkans webbsida. Jag brukar återanvända deras texter – eftersom jag inser att alla inte läser allt. Det här blir ett sätt att hitta ytterligare en väg till information. /Med vänliga hälsningar Carina (kommunikatör)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.