En vecka i prästens liv


Jaana Pollari Lindström- Präst i Svenska kyrkan Tjörn, Stenkyrka församling.
Jaana Pollari Lindström- Präst i Svenska kyrkan Tjörn, Stenkyrka församling.

Ni kanske undrar vad en präst gör på veckorna? Det är nämligen så att vi jobbar mer än bara söndagarna. Jag tänkte berätta om min senaste vecka, som inte är riktigt slut än.

I denna vecka har det varit lite mer än vanligt, jag skall jobba 40 timmar och ha två dagar lediga. Men ibland blir det inte så, eftersom livet kommer emellan. Då får jag kompa ut de timmarna vid ett annat tillfälle.

Veckan började i måndags då jag hade ledig dag, ja så ledig blev det väl inte. Det blev lite koll på mail och några samtal med kollegor. En av dem sjukanmälde sig och eftersom jag är teamledare  (läs mellanchef) i Stenkyrka församling så är det mitt ansvar att fixa vikarie om det behövs.

Sedan ringde en mamma och ville döpa sitt barn, och undrade om jag kunde göra det. Vi pratade en stund och sedan hänvisade jag henne till pastorsexpeditionen där Linda sitter som en spindel i nätet och har koll på alla bokningarna.

Tisdag morgon var jag på jobbet strax före 9 , där var Liselott och Gunilla i full fart med att fixa fika till Liten och Stor (öppna förskolan). Strax kom de många föräldrar och barn. Jag hade passat på att boka in två dopsamtal under den tiden, då kunde ev större syskon leka en stund och också för att visa dopföräldrarna att hit kan man komma om vara om man vill. Det är härligt med små bäbisar och deras föräldrar, vi pratar dop, psalmer och jag försöker lära känna det lilla barnet och föräldern. Jag skall på kort tid skapa en kontakt, lite trygghet och hoppas att jag ger dem ett fint dop.

Naturligtvis blev det en del datortid, betala fakturor, svara på mail. Telefonen ringer om både stort och smått. Idag blev det klart att vi skall ha en John-Erik Bäckersten utställning i Stenkyrka kyrka i sommar, det gör mig glad. Fantastiska tavlor med fina kristna motiv.

Åkte hem och gick ut med hunden och fick i mig lite mat. Tillbaka till Skärhamns kyrka där vi skulle ha gudstjänst för Liten och Stor med bibelutdelning. Vi har en mycket enkel form av gudstjänst där vi sjunger samma tre sånger varje gång, ber Gud som haver och pratar lite om dagens tema, som idag var dopet. Dopfunten fylldes med vatten och dopljuset tändes och barnen fick prata om det.

Efter gudstjänsten som tar ca 20 minuter så äter vi korv och bröd som serveras i vapenhuset. I tisdags kom det 5 barn och fick sina biblar, men det var också nya ansikten som kom. Det känns bra att kunna erbjuda denna formen för gudstjänst, barnen och de vuxna är glada och det åts korv och bröd med glädje. Barnen sprang runt och utforskade kyrkan, gjorde den till sin.

På onsdagen började jag med ledningsgruppmöte och sedan tillbaka till Skärhamns församlingsgård, vi har konfirmandag. Vi har en grupp på 15 konfirmander som träffas på lov och studiedagar och idag så kom de för att prata om kärlek. Det är helt fantastiskt vilka fina samtal det blir om kärlek, relationer, bussar och allt annat. Vi hade tidigare lovat dem att idag skulle vi äta pizza, så pizza blev det. Samtidigt så har vi sopplunch kl.12, alla åt tillsammans i en glad röra. Jag hade en kort andakt innan soppan. Jag gillar när generationer möts och det är viktigt att de faktiskt gör det, det blir spännande möten. Kanske någons mormor eller farmor.

På eftermiddagen gick vi upp i kyrkan med gruppen och såg film, i Rymden finns inga känslor. Kuddar och filtar och popcorn och ett gäng ungdomar som tyst tittade.

Sedan hade jag andakt på servicehuset Tubberödshus, vi sjöng de fina gamla psalmerna och pratade om våren som tog en paus. Jag gillar äldre människor, vi pratar en stund, kramas lite och ler mot varandra. De delar med sig av sina erfarenheter, den dagen fyllde en kvinna 89 år så det var kalas i stora matsalen.

Jag åkte tillbaka för att göra iordning doplöven inför söndagens dopfest. Då skall vi lämna ut de löv som varje barn får som döps i vår församling, vi firar med Tryggare kan ingen vara, barnsånger och tårta i Stenkyrka kyrka.

På kvällen kom ett sorgehus (de människor som hör till en familj där någon dött) Vi pratade en stund om personen som dött, pratade om begravningsgudstjänsten. Hur den går till, vilka psalmer och musik de önskade.

Kaftanklänning (ungefär som den Jaana har beställt.)
Kaftanklänning (ungefär som den Jaana har beställt.)

Torsdag åkte jag till affären för att handla inför lördagens kyrkvärdsträff. Till jobbet, fikade med en kollega och pratade om påskvandringen vi skall ha. Sedan åkte jag till sömmerskan Birgitta Kjellgren som sytt en ny kaftan till mig. Och nu var den färdig, vi provade och det blir så bra. Jag använder min kaftan varje gudstjänst och på alla dop, vigslar och begravningar. Det blir tydligt vem jag är och sedan är det högtidsklädsel.

Satt en stund vid datorn, beställde stort tält och 120 m tyg som vi skall ha till påskvandringen. Kollade in lite böcker som vi kanske skall köpa in. Det finns mycket roligt som kan användas i våra verksamheter och böcker som inspirerar och fördjupar. Det behövs att fortbildas också i vardagen.

På eftermiddagen kom ett gäng damer som är med i en Luthergrupp, där vi läser texter om och av Luther och diskuterar. Vi pratade om två-regementsläran och vad är politik för mig. Vi hamnade i genteknik och skapelseberättelsen. Det är viktigt för alla tänker jag att få ta sig tid att samtala, tänka och vrida sina tankar med andra.

Fredag har jag begravning och minnesstund. Det börjar med förberedelser tidigt, griftetal skall skrivas, familjer skall träffas och begravningsbyrån och musiker skall kontaktas. Det är mycket arbete innan själva begravningsdagen. Men viktigt arbete, för mig som får gå med människor i en stund där man är som skörast. Jag får i uppgift att göra den stunden så fin som jag någonsin kan. Det blir det sista de bär med sig av den döde. Det tar på krafterna att vara där tillsammans med de sörjande. För där skall jag vara, med hela mig och min själ.

Jag lär vara trött när jag kommer hem, då blir en lång promenad med hunden bra. Där jag rensar hjärnan och finns i naturen.

På lördagen har vi vår kyrkvärdsträff, där de får träffa varandra. Jag hoppas vi kommer att få dela erfarenhet och tankar. Fundera på hur vi skall jobba tillsammans. Sedan kommer Catherine Jeppsson en skådespelerska och sångerska. Hon skall jobba tillsammans med oss med textläsning bland annat.

Dagen avslutas med god lunch, som jag ordnar för dem. Det känns bra att få skämma bort våra kyrkvärdar, de är viktiga för vårt arbete och de har en viktig uppgift.

Sedan blir det söndag, Guds dag. Då har vi dopfest i kyrkan och jag hoppas den blir fylld av föräldrar, mor och farföräldrar och barn.

Jag har världens bästa jobb och jag är så tacksam för att jag får vara med människor i alla livets skeden.  Som vi lovar när vi vigs att vi skall tjäna Gud och människorna med Guds hjälp.

Jaana Pollari Lindström
präst 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.