Till innehåll på sidan
Svenska kyrkans internationella arbete

Pengar, pengar, det är pengar man måste ha!

När vi ser ett inslag på TV, läser en artikel i tidningen eller på annat sätt hör om barn som mår dåligt så vill vi rädda dem. När vi ser barn och vuxna som är fattiga eller hemlösa, så vill vi snabbt ge dem kläder, mat och vatten. Ändå fyller inte Svenska kyrkan lastbilar med kläder och förnödenheter och åker ner. Vi ber ”bara” om pengar. Varför då?

Svenska kyrkans internationella arbete har genom många år av erfarenheter som biståndsaktör lärt sig att det bästa sättet att hjälpa till är att stötta lokala samarbetspartner i de områden där behoven finns. Lokalbefolkningen själva är de som bäst kan analysera behoven och förutsättningarna och därefter efterfråga en viss typ av stöd.

Allt går att få tag i – utom just pengar

Om de behöver resurser i form av personal så kan vi bistå med det, om de behöver resurser i form av kompetensutveckling bistår vi med det och om de efterfrågar ekonomiska resurser hjälper vi till med finansiering. Vårt uppdrag är att stötta kyrkor och organisationer i sådant arbete som vi ser kan leda till varaktig förändring för människor i utsatthet.

Struktur, lokalkännedom och samordning är viktigt för att hjälpinsatser inte ska skapa mer kaos i en redan svår situation. Kyrkor och organisationer i ett visst land är de som har kontakt med myndigheterna och som känner landets transportsystem och lagar. Som har lokaler och kontakter och som kommer stanna kvar och arbeta under en lång tid. De har ofta allt de behöver – utom just pengar.

Anordna loppis och skänk pengarna

Men kan det inte ändå behövas mer kläder och förnödenheter? I det allra flesta fall är svaret: Nej, inte som ska transporteras härifrån och dit. Svenska kyrkans internationella arbete har en grundregel att köpa material lokalt i stället för att frakta från Sverige. Då stimulerar vi regionens näringsliv och ger människor på plats möjlighet att försörja sig. Om exempelvis mat och kläder skulle delas ut gratis skulle den naturliga köpkraften minska.

Vill man samla in kläder är det därför alltid bättre att ha en loppis och skänka pengarna man får i stället för att skicka kläderna. Det handlar också om att undvika negativ påverkan på klimatet genom att undvika långa transporter av material.

Människor kan själva

Om privata eller internationella aktörer flyger in och ut med kläder, mat och andra förnödenheter kan det rent av skada mer än hjälpa. Varaktig förändring kan uppnås först om människor på plats själva organiserar sig och hittar sätt att förändra ett rådande socialt eller strukturellt problem. När människor själva blir aktörer i sina egna liv kan de förändra villkoren för både sig själva, sitt samhälle och sina kommande generationer.

 

Pengar kan alltid omvandlas till precis det som behövs i en given situation.
Läs mer om årets julkampanj  Jag är ett liv – för alla barns rätt till ett liv utan hot, våld och övergrepp. Tack för din gåva!

Eva Perez Järnil
insamlingschef, Svenska kyrkans internationella arbete