– Våra fötter var svullna, mina barn och jag var törstiga och hungriga, men vi kunde inte vända tillbaka eftersom att fly var vår enda möjlighet, säger Faiza.
Hon visste att en flykt var förknippad med stora risker, men påbörjade den farliga resan i alla fall.
– Jag vill att mina barn ska få växa upp i en trygg miljö, långt bort från ljudet av gevärsskott, säger hon.
I konflikter drabbas barnen
Många barn slits från sina föräldrar. Familjemedlemmar skiljs från varandra under flykten eller vid gränsen till grannländerna. Många människor bär på fruktansvärda upplevelser och berättelser. De flyr mot gränserna och hamnar ofta i flyktingläger i väntan på att tas emot av sina grannländer. Vid gränserna är förhållandena ofta kaosliknande. Människor är skärrade och rädda när de kommer fram, (men samtidigt enormt lättade). I Sydsudan är majoriteten av de som kommer till flyktinglägren kvinnor och barn, nästan 90 procent. Männen har av olika anledningar blivit kvar i Sydsudan, en del för att försvara sin jordlott – andra har förts bort eller dödats.
Flyktingkrisen i Sydsudan är nu världens tredje största, näst efter Syrien och Afghanistan. Varje dag passerar 2000-3000 människor gränsen mot Uganda. Det är kaos uppe vid gränsen och massvis med människor letar efter sina familjemedlemmar. Många barn är ensamkommande och har kommit bort från sina familjer. Bara under början av 2017 kom 2000 ensamma barn och strömmen av barn fortsätter. Många är så små som bara tre år och kommer ensamma eller med annan släkting eller vuxen till flyktinglägren. Bristen på mat, vatten och mediciner är påtaglig. Barn dör av bristande vård i väntan på att få passera gränsen in i Uganda.
Vi arbetar tillsammans med Lutherska världsförbundet och Sydsudans kristna råd som vädjar om humanitärt stöd och samtidigt uppmanar de stridande parterna att stoppa kriget.
Skola och utbildning ger bättre framtid
Att rädda liv och lindra nöd är alltid högsta prioritet när katastrofen är ett faktum. Men vi satsar också på barnens skydd och framtid. Att få gå i skolan är en viktig förutsättning för barns läkande i katastrofer. Lek och skola är ett sätt för barnen att återhämta sig känslomässigt. Efter att ha varit på flykt, från våld eller naturkatastrofer, och kanske till och med kommit bort från sina föräldrar, kan enkla lekar hjälpa barnen att få tillbaka en känsla av normalitet, av vardag.
Tillsammans med våra samarbetspartner i Sydsudan ser vi exempel där unga män som inte gått i skola blir utkonkurrerade i ung ålder, mister sin framtidstro och vänder sig till radikala extremistiska grupper. Många riskerar att hamna i kriminalitet, bli gatubarn eller barnsoldater.
Skolan lägger också grunden för barnen att kunna förstå och påverka sitt eget liv och sin framtid, för att kunna kräva sina rättigheter och för att så småningom kunna ställa krav på sin egen regering. Barnen som utbildas i flyktinglägren kan bli en gåva för sitt lands återuppbyggnad. Skolgång, framför allt tjejers skolgång, eftersom de ofta nekas utbildning, ger positiva effekter i hela samhället.
Svenska kyrkans internationella arbete satsar på barnen som drabbats av krig.