För fem år sedan började en ny metod testas för att stödja samhällsutveckling i områden som drabbats av katastrof eller där det finns pågående konflikt. Programmet Local to Global Protection som drivs av bland annat Act Svenska kyrkan uppmuntrar människor att ideellt bilda ett slags medborgarråd, så kallade Protection groups, med fokus på samhällsutveckling på den egna orten.
Programmet riktar sig till samtliga medborgare, män som kvinnor, unga som äldre. Men särskilda insatser har gjorts för att just kvinnor skulle engagera sig.
– I början satt de tysta så länge männen var kvar på mötena, först när de gått öppnade kvinnorna munnen, berättar ACT Svenska kyrkans partner Mai Jarrar, YMCA i Östra Jerusalem.
Skolvägar och kliniker
När kvinnorna tog till orda kom de oftast med förslag som skulle gynna hela samhället:
– Kvinnornas förslag på insatser handlade om bättre skolvägar, säkrare vattenförsörjning och upprustning av kliniker, medan männens förslag mest handlade om projekt som skulle ge dem själva ett jobb, säger Mai Jarrar.
De som anmäler sig till en medborgargrupp får utbildning i påverkansarbete, lär sig att skriva projektansökningar, ansöka om bidrag och bokföra. Samtidigt diskuterar och listar de behoven i samhället, röstar om en prioritetsordning och skriver en handlingsplan.
– En del kvinnor visste inte ens vad ett kvitto var. Nu vet vad en leverantör innebär, hur de ska läsa fakturor och offerter. De vågar ställa frågor om svårbegriplig teknisk information.
Kvinnorna fick företag att bidra
I kölvattnet följer ökad jämställdhet. Kunskaperna som kvinnorna tillgodogjort sig har fått dem att bli orädda och ta plats. De visade sig också vara överlägsna förhandlare.
– Vi upptäckte att kvinnorna fick bättre deals när de tog kontakt med företag och leverantörer. De fick företagarna att vilja hjälpa till! Jag har hört många kvinnor säga: “Jag trodde aldrig jag skulle göra detta!”.
Är det uppskattat av männen?
– Ja, det är till och med så att männen vänder sig till kvinnorna nu och säger: “Ni kan fixa det!”.
Mai Jarrar hämtar andan, och så säger hon:
– Kvinnorna har blivit väldigt starka, faktiskt!
Text: Magdalena Wernefeldt, frilansjournalist
Local to Global Protection (L2GP)
L2GP utvecklar nya metoder för att ge stöd till utvecklingsprojekt som initieras och drivs av lokalsamhället efter eller under pågående kris och katastrof. Programmet som finansieras av Danida och SIDA, dokumenterar arbetet och har publicerat en rad studier. Läs mer om Local to Global Protection.