I årets fasteaktion uppmärksammar vi alla människors rätt att leva ett liv i frihet från våld samtidigt som vi lyfter våra partners envetna kamp för mänskliga rättigheter. Modiga kvinnor och män som vågar utmana traditionella sätt att lösa konflikter på och motverka skadliga normer. Tillsammans står vi på modets sida i kampen för rättvis fred, jämställdhet och hållbara samhällen.
En mänsklig rättighet
Att leva ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet. En rättighet som för många aldrig realiseras. Många människor lever i sammanhang där hot och övergrepp normaliserats och blivit en del av livet. Något man tvingas förhålla sig till och lära sig hantera. Våld finns på olika nivåer i samhället och tvingar varje dag tusentals människor på flykt.
Våld uppstår av olika anledningar, men roten är nästan alltid ojämlikhet. Ojämn fördelning av exempelvis makt, rättigheter, kunskap och resurser och ojämlika förhållanden på grund av kön, klass, religionstillhörighet eller sexuell läggning. Nyckeln till att bekämpa våld och orättvisa är därför jämlika samhällen.
Våld föder våld
Väpnade konflikter mellan och inom stater är ett stort hot mot människors säkerhet, men det största hotet är våldsamma konflikter människor emellan – inte minst inom familjer. Var tredje kvinna i världen har utsatts för våld i nära relationer och kriminell verksamhet orsakar totalt flera dödsfall än krig och terrorism sammantaget. Forskning visar att våldsnivåer ”följs åt”. Det innebär att samhällen med höga våldsnivåer generellt också karaktäriseras av höga våldsnivåer inom familj och i nära relationer.
Det går att förändra
Det finns ingen enkel lösning för att utrota våld, men tillsammans med lokala krafter världen över arbetar vi för att ta itu med de mest grundläggande problemen för att motverka våld och uppnå jämlika, demokratiska och hållbara samhällen. Ett sätt är att utmana traditionella sätt att lösa konflikter på, bland annat genom att involvera kvinnor och unga i demokratiska processer och fredsarbetet. Det finns ett positivt samband mellan kvinnors deltagande i fredsprocesser och fredsavtalets hållbarhet över tid. Ett annat sätt är att ifrågasätta och motverka negativa normer kopplade till makt, våld och manlighet och verka för att fler, särskilt pojkar och män, involveras i arbetet för mer jämlika samhällen.
Tillsammans gör vi skillnad
Tillsammans med kyrkor, civilsamhällesorganisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan för mänsklig säkerhet på platser där våld, övergrepp och förföljelse utsätter människor för stort lidande och risk. Vi arbetar exempelvis i särskilt våldsutsatta områden med att identifiera och slå hål på stereotypa mansroller som är en stor källa till våld. Vi bevakar och stöttar i utdragna konflikter och verkar för att människor på lokal nivå ska få förutsättningar och makt att själva initiera och driva förändring. Vi driver också ett påverkansarbete gentemot stater och rättsväsenden för att bekämpa våld och stödjer människorättsförsvarare och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.
Vårt arbete handlar om att nå en positiv, långsiktig och hållbar förändring. Det kan bara ske om vi samarbetar – därför är samarbetet med våra partner själva kärnan i vårt arbetssätt. Fredliga och hållbara samhällen byggs underifrån och måste utgå ifrån och inkludera de människor som lever och verkar där.
Berättelser från världen
Mod kan gestalts på många olika sätt. Ett exempel är att våga stå på de utsattas sida. Det innebär ofta att man bryter mot traditionella normer och värderingar. Att bryta mot det som är förväntat kräver mod. I Fasteaktionen får ni träffa några av våra modiga partner och se exempel på hur de bidrar till alla människors rätt att leva i trygghet och säkerhet, i frihet från våld.
Kvinnor som aktörer för fred – Zimbabwe
I Zimbabwe utgör kvinnorna 52 procent av befolkningen och när man ska bygga en hållbar fred kan man inte lämna majoriteten utanför
Sostina Takure
Zimbabwe är i dag ett polariserat samhälle och spänningarna mellan olika etniska grupper och politiska partier är stora. För att uppnå fred, skapa demokratiska processer och bygga ett hållbart samhälle är det helt avgörande att inkludera kvinnor i samtalet om hur samhället och framtiden ska formas. Det är kvinnorna som ansvarar för stora delar av det som händer i hemmet, i samhället och i landet som helhet.
I fredsbyggandet är det avgörande att inkludera och engagera hela civilsamhället eftersom fred måste byggas underifrån. Fredsprocesser som inte inkluderar konfliktens offer eller lokala fredsbyggare och kvinnor kommer med stor sannolikhet inte att hålla över tid.
Konsten att ta hål på stereotypa könsroller – Centralamerika
En viktig faktor för att motverka våldet är att fokusera på män och pojkar. De är en del av problemet och kan därför vara en del av lösningen
Larry Madrigal
El Salvador, Guatemala och Honduras i Centralamerika är några av världens mest våldsamma länder. Våldet drabbar framförallt unga män, men även kvinnor och barn i hög utsträckning. Fokus i arbetet ligger på att involvera fler, särskilt pojkar och män, i jämställdhetsarbetet och synliggöra den machokultur som genomsyrar regionen och som är en stor källa till våld. Bland annat genom utbildningar och samtalsgrupper där stereotypa könsroller lyfts, vänds och vrids på för att visa på deras negativa inverkan på män, kvinnor och barn.
Makt att förändra – Palestina
Vi måste involvera alla för att skapa en holistisk förändring och en hållbar utveckling för hela samhället och alla som lever där. För kvinnor, män, barn och unga
Mai Jarrar
Konflikten i Israel och Palestina är en våldsam och utdragen konflikt som pågått under lång tid. När människor befinner sig i en krigssituation ökar toleransen för våld, och i en långdragen konflikt blir toleransen ännu större. Det innebär också att våld och misstro mellan människor ökar, både under pågående konflikt, men också när vapenvila råder.
Local to Global är ett arbetssätt som bidrar till att stärka människors motståndskraft och handlingskraft mitt i en mycket komplicerad livssituation. I korthet går det ut på att människor själva initierar och leder aktiviteter som bidrar till en positiv samhällsutveckling och stärker sammanhållning och tilltro människor emellan. Det i sin tur är avgörande för att minska våldsnivåerna.
Årets fasteaktion heter ”Stå på modets sida” och fokuserar på att vi alla har rätt att leva i trygghet och säkerhet i frihet från våld. Målet med årets fasteaktion är att samla in 35 miljoner kronor. Tillsammans har vi makten, modet och styrkan att agera. Tillsammans kan vi göra skillnad. Din gåva behövs.