Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Dagens lösningar får inte riskera vår framtid

Precis som alla andra är dagens unga oroade över utvecklingen vi ser i världen idag. Hur ett virus sprider sig från land till land och lamslår samhällen på ett sätt som inte min generation trodde var möjligt. I ett uttalande från ACT-alliansens ungdomsnätverk belyser vi hur unga drabbas världen över, och hur vi under rådande situation inte får glömma klimatfrågorna.


Ageravolontärerna är är unga vuxna som med tron som drivkraft agerar lokalt för global rättvisa. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Varje dag nås vi av ny information om hur covid-19-spridningen får ödesdigra konsekvenser för människor, och inte minst dagens unga. Vad som började i en risk att bli smittad och sjuk, till en oro att förlora nära och kära har nu utvecklats till en situation där själva konsekvenserna av beslut som ska hindra spridningen är mer skrämmande än sjukdomen i sig. Redan utsatta grupper i samhället, inkluderat unga, blir i denna kris än mer utsatta samtidigt som mycket av arbetet mot dessa grupper hindras.

Över hela världen står unga och ser hur samhällen monteras ner. Vi kämpar för att höja våra röster om allt det där vi måste komma ihåg att arbeta med, pandemi eller ej. Kämpar för medmänniskor som drabbas. För även om det här är en kris som får ödesdigra konsekvenser för världen, är det också en kris som för oss samman. Vi står inför samma virus och vi måste hjälpa varandra även i detta.

ACT-alliansens Youth CoP, ungdomsnätverket inom ACT-alliansen där Ageravolontärerna är representerade, har uttalat sig om hur unga upplever pandemin. I inlägget som har publicerats på ACT-alliansens hemsida och Facebooksida lyfter vi hur denna kris visar på hur beroende vi är av varandra och att vi måste stå enade i kampen, både idag och för vår framtid. För vårt agerande nu avgör inte bara situationen idag och imorgon utan vår framtid. Bland konsekvenserna vi kan se redan idag lyfter Youth CoP:en hur isoleringen leder till ensamhet, psykisk ohälsa och avbrutna behandlingar för många personer. Även diskriminering är en konsekvens av viruset. Världen över växer rädslan för den andre och sociala stigman som leder till exkludering.

När stora delar av världen placeras i karantän blir det många hemska följdeffekter. Foto: Magnus Aronson /Ikon

Följdeffekterna är avgörande för både människor och klimatet

Det är idag många länder som har infört så kallade lockdowns för att förhindra smittspridningen. För många redan sårbara länder innebär det här att människor har beordrats stanna hemma utan tillgång till mat eller hygienartiklar. Samtidigt lamslås många som är beroende av den dagliga inkomsten för att överleva. Det är en lyx att kunna jobba hemifrån. Att vara hänvisad till att stanna hemma är även en mardröm för många barn och unga som har sett skolan som en flykt från ett destruktivt hem. I skuggan av social distansering och isolering ser vi i Youth CoPen en skrämmande utveckling av våld i nära relationer.

Många unga är även djupt oroade över den ekonomiska situationen. Unga idag står inför studieavbrott och arbetslöshet eftersom många unga arbetar i de sektorer som har drabbats hårdast, utan trygga anställningar eller säkerhet. Samtidigt kvarstår oron för klimatförändringarna och att de ska glömmas bort. Att miljölagar inte ska försvagas för att gynna den ekonomiska tillväxten, utan att den globala krisen ska kunna leda in i något nytt. Idag den 22 april, på Earth Day, vill vi uppmuntra till en grön omställning, ett nytt sätt att vara samhälle på. Vi tror att det går, att vi inte behöver falla in i gamla mönster utan att den här utmaningen istället får bli en möjlighet.

Tillsammans kan vi klara av det här

Samtidigt som vi kan se alla dessa negativa effekter på samhällen världen över får vi inte tappa hoppet, eller tron. Youth CoP:en uppmuntrar oss att vända oss till religion och tro för tröst och hopp, att be tillsammans även om vi inte kan samlas i kyrkorna som vi har kunnat tidigare. Gudstjänster streamas, vänner har gemensam andakt på videolänk, vi får möjlighet att be tillsammans med vänner i andra länder. Vi vill få stopp på spridningen av viruset, men på ett sätt som innebär solidaritet med alla världsmedborgare. Arbetet för att bekämpa ett lidande idag får inte leda till ett ökat lidande i framtiden.

Bland medlemmarna i Youth CoPen sker nu en kraftsamling, en vilja att agera. Verksamhet ställs om, informationskampanjer startas, liksom kampanjer för att nå ut med livsmedel och hygienartiklar till sårbara grupper i samhället. Mitt i oron över att mycket av den vanliga verksamheten ställs in är våra medlemmar snabba i omställningen till att fortsatt nå ut med information och material till de grupper i samhället som inte nås av detta.

ACT-alliansens Youth CoP skriver att “Although we are separated by closed borders, we are united in our faith and compassion. This we must remember when our solidarity is being tested by fear and sorrow”. Prövningarna vi möter i pandemin är globala och visar på hur beroende vi är av varandra. Vi måste gå in i det här tillsammans, och visa att moral och solidaritet inte låter sig stoppas av stängda gränser. Ljuset är alltid starkare än mörkret.

Amanda Björksell är Ageravolontär och svensk representant i ACT-alliansens Youth CoP. Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

ACT-alliansens ungdomsnätverk

  • ACT-alliansens Youth CoP är ett nätverk av ungdomsorganisation som är kopplade till medlemmar i ACT-alliansen. Ageravolontärerna är nätverkets svenska medlem och representeras av en ideell Ageravolontär.
  • Nätverkets syfte är att dela erfarenheter och inspirera varandra, samt att driva frågor som är viktiga för unga inom ACT-alliansen. Vi är en ung röst inom ACT-alliansen, där unga får möjlighet att själva mötas utan att behöva gå genom sina moderorganisationen.
  • Vi arbetar aktivt inom ACT-alliansen, dess forum och medlemsorganisationer för att stärka ungas deltagande och representation.

Amanda Björksell
Ageravolontär och svensk representant i ACT-alliansens Youth CoP