Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Enorma utmaningar väntar Afrika

Trångboddhet är verkligheten för många i Afrika, där social distansering är en lyx få förunnad.  En ny rapport larmar om väntat höga dödstal för kontinenten liksom stor brist på intensivvårdsplatser och sjukvård. Act Svenska kyrkan arbetar med lokala partners för att bromsa krisens omfattning. 


I en ny rapportfrån FN (United Nations Economic Commission for Africa) presenteras prognoser på att mellan 300 000 och 3,3 miljoner människor i Afrika kommer att dö med anledning av covid-19, hur stor siffran blir beror enligt rapporten på de insatser som görs, och hur viruset kommer  att slå på den afrikanska kontinenten. Osäkerheten är stor, och många länder har redan vidtagit mycket kraftfulla åtgärder mot pandemin – stängt sina gränser, förbjudit folksamlingar och infört utegångsförbud för att nämna några. Åtgärder som förhoppningsvis minskar smittspridningen, men som tyvärr bidrar till stora försörjningsproblem och andra hälsorisker, samt i flera länder har lett till dödligt våld från polis och militär i strävan att upprätthålla reglerna. 

Coronavirusets spridning väntas få förödande konsekvenser på den afrikanska kontinenten. Liksom åtgärder i form av karantän och annat, som gör att försörjningsmöjligheter försvinner för människor som redan lever i fattigdom Foto: Magnus Aronson

FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för att antalet hungriga kan dubbleras i världen till följd av covid 19, varav Afrika pekas ut som den kontinent som riskerar att drabbas allra hårdast. Afrika står helt enkelt inför mycket stora utmaningar i samband med covid 19, en bild som bekräftas av Act Svenska kyrkans partner ute i regionen. 

Social distansering lyx

Trångboddhet och låg boendestandard är verkligheten för många människor i Afrika söder om Sahara, i urbana områden bor 56 procent i så kallade slumområden. Människor som bor i slumområden är särskilt utsatta för smittspridning. I slummen lever många människor på en mycket liten yta, det är svårt att upprätthålla karantäninstruktioner och tillgång till hygienfaciliteter och sjukvård är dålig. Bara 34 procent av hushållen i Afrika har rinnande vatten för att tvätta händerna. Här är social distansering, en lyx få förunnat.   

Utöver detta så arbetar 71 procent av människorna i Afrika i den informella sektorn, och kan inte arbeta hemifrån. Enligt FN:s rapport beräknas att mellan 5 och 29 miljoner människor i Afrika kommer att hamna i extrem fattigdom på grund av covid 19. Kvinnor står för 70 procent av den viktiga gränshandeln som stängts ner i samband med pandemin, de arbetar i en informell och oreglerad sektor utan några trygghetssystem så som a-kassa, samtidigt som kvinnor ofta bär större ansvar för hushållsrelaterade utgifter. Vi vet redan att risken för kvinnor att utsättas för våld i hemmet ökar kraftigt under karantän och utegångsförbud, och det finns också rapporter om att fler kvinnor tvingas sälja sex för att klara sin försörjning. 

Stor brist på sjukvårdplatser

Den ekonomiska prislappen för kontinenten beräknas landa på 3,3 miljoner dollar enligt FN:s rapport. Bland annat utgörs exporten till 40 procent av olja, där priset sedan covid-19 utbrottet störtdykt, och många länder har en ekonomi som till stor del är uppbyggd på turism, som nu bromsat in totalt. 

Enbart 50 procent av de sjukvårdsplatser som beräknas behövas och enbart 20 procent av de intensivvårdsplatserna finns tillgängliga. Kontinenten är också mycket importberoende när de gäller sjukvårdsmaterial, vilket medför ytterligare utmaningar. 

På en övergripande nivå har Afrika en ung befolkning i jämförelse med Europa, 60 procent är under 25 år. Men underliggande sjukdomar som Tuberkulos och HIV/AIDS är vanliga, och hälso- och sjukvårdssystemen är mycket svaga. Därför är osäkerheten mycket stor om hur den pågående pandemin kommer slå mot befolkningen på den afrikanska kontinenten. Tidigare erfarenheter från stora sjukdomsutbrott visar på mycket stora risker att ett svagt sjukvårdssystem i samband med en pandemi får negativa effekter på andra delar av sjukvården, som livsnödvändiga behandlingar för andra sjukdomar, barn- och mödravård och vaccineringar. Under den västafrikanska Ebolakrisen minskade exempelvis antalet kvinnor som födde barn på sjukhus med 30 procent och mödradödligheten ökade med 75 procent. 

Global solidaritet 

Pandemin sprider sig snabbt över världen, och speglar hur skör vår globala värld är för den här typen av utmaningar. Nästan inga länder står opåverkade. Klarar man sig bättre emot smittan, påverkas man ändå negativt av den globala ekonomiska nedgången. 

Trots att alla står inför samma stora utmaning i att skydda sina medborgare, är vissa länder sämre rustade än andra, och vissa människor mer utsatta. Utmaningen med covid-19 är global och det behöver också solidariteten vara. 

Act Svenska kyrkan arbetar med lokala organisationer och kyrkor runt om i Afrika, och har ställt om en del av stödet för att hjälpa människor under krisen samtidigt som vi arbetar hårt för att försöka säkra redan pågående projekt. I samarbete med våra partners bidrar vi bland annat till informationsspridning och hygienfaciliteter. Lokala aktörer spelar alltid en viktig roll i tider av kris eller katastrof, med sin unika lokalkännedom kan de se till att rätt insatser kommer fram till rätt personer. Under krisen som vi nu står mitt i är de lokala aktörerna om möjligt ännu viktigare, när reseförbud mellan och inom länder stoppar aktörer och internationella biståndsarbetare från att röra sig fritt.    

I Afrika tillhör 75 procent av befolkningen en församling, medan en mindre andel har tillgång till internet och sociala medier, religiösa aktörer har därmed en viktig roll att sprida viktig och sann information som kan hindra spridningen av pandemin. Många av åtgärderna innebär förändringar av vårt gemensamma beteende, och där visar erfarenheten från ebolakrisen att kyrkor och moskéer spelade avgörande roller. Och inte minst kan de också ge människor hopp i en svår tid. 

Siri Troili, Afrikaexpert vid Act Svenska kyrkan.