Det är bra att FN-rapporter sätter siffror på den utveckling som Act Svenska kyrkan ser och har arbetat för att bromsa sedan det stod klart att covid 19 är en pandemi. Det säger Act Svenska kyrkans policychef Eva Ekelund, som vill se åtgärder som skuldavskrivningar, skydd för människorättsförsvarare och stöd till allmän sjukvård i länder där det saknas.
Tidigare i veckan varnade David Beasley från World Food Programme (WFP) för att världen står inför en ”hungerpandemi” samtidigt som vi försöker hantera coronapandemin. Igår, torsdag, släppte FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ännu en rapport, som visar hur coronakrisen även har blivit en människorättskris och en grogrund för ökad rasism, främlingsfientlighet och diskriminering.
-Redan innan coronakrisen varnade WFP för att 2020 var på väg att bli det värsta humanitära krisåret sedan andra världskriget. Nu pekar deras analyser på att coronakrisens svårigheter att nå fram med mat till de 30 miljoner människor som är beroende av WFP för att överleva kan leda till ett extremt svältscenario. Samtidigt sätter bekämpningen av coronaviruset länder med svaga hälsosystem under extrem press och nödvändig vård har ställts in över hela världen. Det är precis som WFP säger, en perfekt storm som blåser upp. Jag har aldrig sett något liknande under mina 20 år inom biståndet. Vi arbetar nu med lösningar på både kort sikt och lång sikt, och vi måste kunna göra det samtidigt. Jag är otroligt imponerad över hur alla i hela kedjan, men inte minst våra mest lokala samarbetsorganisationer ställer om och finner lösningar på helt nya situationer. Men jag oroas också för att resurserna inte på långa vägar kommer räcka till behoven, säger Eva Ekelund.
– Samtidigt som vi har ett nationellt krisläge i Sverige, och i alla EU-länder, så är jag glad att vi ändå försöker lyfta blicken och se att vikten av internationell solidaritet kanske aldrig varit större än nu. Det märker vi inom Act Svenska kyrkan på våra medlemmar och givare och hur de vill hjälpa till, men också på uttalanden från både regering och opposition. Men det vi måste göra nu är att gå ännu längre och samlas kring lösningar som kommer behöva innefatta allt från skuldavskrivningar, humanitärt bistånd, skydd för människorättsförsvarare, sociala trygghetssystem och stöd till allmän sjukvård i länder där det saknas. Och det kommer krävas resurser. Resurser som både kommer rädda liv, och skydda oss alla från nästa pandemi, säger Eva Ekelund.