Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Enade mot våld mot kvinnor

Det finns många traditioner som skadar människor, exempelvis sedvänjan att gifta bort unga flickor och tillåta att svärfamiljen har rätt att utöva våld mot henne. För att bryta traditioner är det viktigt att människor får ny kunskap och nya förebilder. Gruppen ”Kvinnor mot våld mot kvinnor” som Act Svenska kyrkan samarbetar med i Indien, är ett gott exempel på hur starka förebilder kan förändra sina samhällen inifrån.

Foto: Magnus Aronson /IKON
Foto: Magnus Aronson /IKON

I pjäsen som utspelas framför mig sitter hon på knä, kvinnan i den rosa sarin. Ovanför henne står två andra kvinnor. De skriker hårda ord till henne, knuffar och slår henne så fort hon försöker resa sig upp. Pjäsen handlar om hur svärföräldrar och andra släktingar försöker tvinga gravida kvinnor att göra abort om fostret som växer i magen är en flicka.

1032664
Foto: Magnus Aronson /IKON

I många länder världen över ses kvinnor som mindre värda än män och i flera länder är fortfarande skadliga traditioner, som är grova brott mot kvinnors rätt till sina mänskliga rättigheter, i bruk. Inte minst i Indien brukas traditioner och attityder som leder till brott mot kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar och brott mot rätten att få äga sina egna liv.

Tanken på att det här livet kan vara det enda liv vi har, eller att varje liv vi får räknas, att ”this is it”, blandas med tanken på hur viktigt jag tycker det är för mig att få bestämma över mitt eget liv här och nu. Jag vill få uttrycka min personlighet, vara trygg och inte skadas till varken kropp eller själ, inte behöva gå genom livet med känslan av- och stämpeln att vara mindre värd än någon annan och ingen ska tvinga mig att abortera mitt barn för att de anser att flickor är oönskade. Därför blir jag så enormt lättad när en fjärde kvinna kommer in i pjäsen. Hon lyfter den gråtande kvinnan i armen och håller kraftfullt undan den kvinna som försöker slå henne.

1032679
Foto: Magnus Aronson /IKON

Bortgift som 16-åring

Scenen spelas av kvinnor som alla är en del i WAVAW (Women Against Violence Against Women) i delstaten Orissa, Indien. De bildades 2009 med stöd av Act Svenska kyrkans partner LWSIT, Lutheran World Service India Trust, och består av 30 kvinnor från 30 slumområden i staden Bhubaneswar.

Kvinnan i den rosa sarin heter Joshna Nayak och är 20 år. Hon kommer från ett mycket fattigt område långt utanför staden men flyttade enligt tradition, efter att hon gift sig, hem till sina svärföräldrar, sin man och alla hans syskon. De bor nu i ett av Bhubaneswars 436 slumområden. I pjäsen spelar hon kvinnan som ska tvingas göra abort.

– Jag giftes bort när jag var 16 år, berättar hon. Jag känner igen mig i pjäsen vi spelar eftersom mina svärföräldrar har misshandlat mig mycket, mest genom att vara elaka mot mig och säga fruktansvärda saker. De fick mig att tappa allt mitt självförtroende.

Joshna fick gå i skolan till årskurs sju, sedan var det giftermål, moderskap och att stanna i hemmet som hushållerska åt sina svärföräldrar som blev hennes liv. De avskydde henne eftersom hennes föräldrar inte haft råd med någon hemgift, en summa pengar som brudens föräldrar enligt tradition betalar till mannens familj för att de ska ta över förmyndarskapet över deras dotter.

Rätten till ett liv fritt från våld

– Jag gick med i självhjälpsgruppen för kvinnor i mitt område som LWSIT hjälpt oss att organisera. Vi har fått lära oss att vi inte ska behöva bli slagna av våra män, eller svärföräldrar, eller av främlingar på gatan. Vi har rättigheter och vi kan förändra våra liv.

Joshna blev utvald av sin grupp till att vara deras representant i WAVAW. De träffas regelbundet i en möteslokal som Act Svenska kyrkan finansierat. Tillsammans har de en stark röst och nu kan de äntligen få gehör från polis och myndigheter när övergrepp inträffar, vilket var helt omöjligt för några år sedan.

1032663
Foto: Magnus Aronson /IKON

– Vi är starka tillsammans och känner stolthet över det vi gör. Ser vi att någon far illa eller kommer någon till oss och ber om hjälp anmäler vi det till LWSIT och Kvinnorådgivningen hos polisen. Vi går också hem till paret och samtalar med mannen om det är han som slår. Vi har också rätt att utfärda böter i de fall då polisen inte agerar.

Goda förebilder leder vägen framåt

När kvinnor anmäls försvunna, misshandlade eller våldtagna, läggs utredningen ofta ner eller påbörjas aldrig med argument att det saknas bevis eller att det rör sig om privata angelägenheter mellan en man och hans fru. Polisen saknar också resurser att handlägga alla fall av våld mot kvinnor eftersom de är så många. I ett land som Indien, där lagstiftningen gjort framsteg för jämställdheten men där implementeringen av lagen och människors värderingar i övriga samhället inte har hängt med, ökar våldet. Särskilt i slummen.

Därför är det så viktigt, det arbete som WAVAW-kvinnorna gör tillsammans. Det handlar om att utbilda, om att rädda liv och om att ge flickor hopp och goda förebilder som står för styrka, kunskap och frihet.

1032681
Foto: Magnus Aronson /IKON

– Jag har lärt mig så mycket. Mitt självförtroende har verkligen stärkts. Jag kan mina rättigheter, gruppen har bra kontakter om vi behöver hjälp och jag får dessutom lära andra det jag själv vet. Som jag sa så misshandlade mina svärföräldrar mig mycket förut. Det gör de inte längre, säger Joshna och ler med en skarp glimt i ögonen.

FAKTA
I de delar av Indien där Act Svenska kyrkans partner arbetar är många olika former av våld mot kvinnor vanligt förekommande.

  • Kvinnor försvinner, våldtas och utsätts för tortyr och verbal och fysisk misshandel i och utanför hemmet.
  • Flickfoster aborteras. Kvinnor kan tvingas att ta reda på barnets kön av sin man eller hans föräldrar. Nyfödda flickebarn mördas.
  • Kvinnor nekas sina mänskliga rättigheter, som rätten till utbildning, och flickor tvingas till barnäktenskap/tvångsäktenskap.

Women Against Violence Against Women arbetar för:

  • att stoppa våld mot kvinnor och flickor.
  • att agera resursperson och ge direkt stöd till kvinnor som utsätts för våld.
  • att sprida medvetenhet om allas mänskliga rättigheter till både kvinnor och män i slumområden.
  • att påverka och samverka med polis och andra myndigheter för att lagar mot våld mot kvinnor ska tillämpas.

Sanna Bülow
Kommunikatör för Act Svenska kyrkan

Uppdatering juli 2020: Denna berättelse är från ett fältbesök 2016. Act Svenska kyrkan stödjer fortfarande WAVAWs arbete, som fick mer än 1000 nya medlemmar under 2019 och bidrog till att mer än 70 fall av våld och övergrepp mot kvinnor uppklarades i regionen.


Läs om vårt arbete för kvinnors rättigheter i Indien >>