Sjukvården i Beirut var redan överbelastad på grund av coronapandemin. Nu har antalet coronafall fyrdubblats i spåret av den svåra explosionen i hamnen och oron är stor att ökningen ska fortsätta. Behoven är enormt stora berättar Dalia al-Mokdad för Act Svenska kyrkan.
30-åriga Dalia al-Mokdad blickar upp mot skyskrapan som sträcker sig mot den klarblå himlen i Libanons huvudstad Beirut när vi träffas. Hon är medlem i Act Svenska kyrkan internationella råd och har under flera år arbetat för organisationen Adyan, en av Act Svenska kyrkans lokala samarbetspartner.
– Det känns som ett mirakel att vi gick under skyskrapan när det smällde. Inga av fönstren i skyskrapan gick sönder av explosionen, men det regnade glas och annat bråte över trottoarerna från byggnaderna runtomkring. Hade det smällt lite tidigare eller senare så hade jag kanske varit ett av dödsoffren eller en av de skadade, berättar Dalia.
Någon kilometer bort ligger Beiruts hamn, eller snarare det som finns kvar av den. Den fjärde augusti antändes 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen. Det orsakade den största icke-nukleära explosionen i historien.
Hela 220 personer dödades. Kring 6 500 skadades. Hela bostadskvarter lades i ruiner och cirka 300 000 människor miste sina hem. Tre sjukhus förstördes och hundratals hälsovårdscentraler skadades. Nu fruktar många att antalet coronafall ska fortsätta att öka. I augusti noterades 5400 fall, en siffra som i mitten av september var uppe i cirka 24 000.
Ökning av coronafall
I början av september noterades en stor ökning av antalet fall.
– Och 159 skolor, de flesta statliga, skadades. Många elever kommer troligen inte att kunna studera nästa termin, säger Dalia.
Libanon hyser även kring 2 miljoner syriska och palestinska flyktingar som är beroende av humanitär hjälp.
Nu kommer libaneser att prioriteras i det humanitära arbetet. Risken är stor att flyktingarnas situation förvärras
Dalia al-Mokdad
Explosionen skedde under en långvarig ekonomisk kris med stegrande arbetslöshet.
Stora delar av landets spannmåls- och livsmedelslager förvarades dessutom i hamnen. Kring 90 procent av varuimporten skedde via den. Mängder med små- och mikroföretag förstördes av explosionen. Dalia betonar vikten av att de får hjälp att starta om på nytt.
Även projekt relaterade till psykisk hälsa bör prioriteras. Många mår psykiskt dåligt
Dalia al-Mokdad
Dalia är aktiv i revolutionsrörelsen som sedan oktober 2019 har demonstrerat mot Libanons regering, korruption och det sekteristiska systemet.
– Nu demonstrerar ingen längre, trots att vi har större anledning än någonsin att göra det. Folk är så chockade och deprimerade att de inte har energi kvar att göra det, säger Dalia.
Hon tror dock att det bara är en tidsfråga innan framförallt de unga libaneserna åter höjer sina röster.
– Den yngre generationen är landets hopp. Den äldre generationen tänker i gamla, sekteristiska banor och har personliga intressen i politiken. Ungdomarna har nya värderingar, men de behöver vårt stöd för att gå vidare. De behöver support att bygga upp sin kapacitet, lära sig mer om mänskliga rättigheter och de värderingar som råder i fungerande samhällen, säger Dalia.
Text och foto: Bengt Sigvardsson
FAKTA
Act Svenska kyrkans samarbetar med flera lokala partner i Libanon. Som biståndsaktör finns Act Svenska kyrkan på plats före, under och efter en katastrof och tror på styrkan med att kombinera humanitära insatser med långsiktiga utvecklingsprojekt. Stödet i spåren av explosionen i Beirut går främst till skyddsbehov för utsatta människor och psykosocialt stöd.