Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Ändå utsätts flickor och kvinnor för ohyggliga övergrepp varje dag. Att könsstympas, säljas som en handelsvara eller tvingas utstå olika former av våld är verklighet för miljontals flickor. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner!
På golvet i en av flyktinglägrets enkla baracker sitter en ung flicka. Solen skapar extrem hetta här i ökenlandskapet och hon håller sig inomhus. Bredvid henne sitter en liten bebis. Det är hennes dotter. Hon har blivit mamma trots att hon själv bara är ett barn. Beslut som gäller hennes liv och hennes kropp är inte hennes att fatta, utan tas av en överordnad man – den man hon giftes bort till mot sin vilja.
Hon går inte längre i skolan, utan rör sig enbart på sin bakgård mellan de enkla bostäderna, i skydd från den raserade världen utanför. Men samtidigt lever hon mitt i den raserade världens mittpunkt: I den låsta situationen av tvångsäktenskap och ständigt hot om könsrelaterat våld.
Denna unga mamma är bara en av miljontals flickor i samma situation. Statistiken visar att traditioner som berövar flickor och kvinnor rätten att kunna bestämma över sina egna liv är ett globalt problem. Varje dag tvingas 30 000 flickor att gifta sig. Varje dag utsätts 10 000 flickor för könsstympning. Var tredje flicka i världen utsätts för våld under sitt liv.
Under den pågående coronapandemin har det könsrelaterade våldet i hemmen ökat. Fler flickor gifts bort och fler blir gravida i alltför ung ålder. Act Svenska kyrkans systerkyrkor och samarbetsorganisationer runtom i världen vittnar om hemska konsekvenser i och med att kvinnor och barn tvingas till isolering med sina förövare.
Därför är temat för Act Svenska kyrkans julinsamling 2020 mer aktuellt än någonsin. Med rubriken ”Bryt en tradition!” fokuserar vi på arbetet med att stoppa tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp mot flickor.
Kvinnors och flickors rätt till sina liv och sina kroppar borde inte vara kontroversiellt, men är det på många håll. I flera av länder finns till och med särskilda lagar för kyrkor och andra religiösa samfund, som reglerar den lagliga åldern för äktenskap, formerna för skilsmässa och vem som får ärva och äga. Religiösa ledare har hänvisat till traditionen och religiösa skrifter för att motivera de könsrelaterade orättvisorna. I många samhällen känner människor större förtroende för sina religiösa ledare än för politiker och myndigheter. Därför har de religiösa ledarna en avgörande roll i att förändra ojämställda attityder, normer, lagar och traditioner.
Lyckat jämställdhetsarbete runtom i världen
Kampen för jämställdhet är inte enkel. De som har makt ger den ogärna ifrån sig, trots att jämställd maktfördelning gynnar alla människor och är den enda framkomliga vägen för att uppnå en värld utan våld och fattigdom. Men genom långsiktigt målinriktat arbete sker förändring!
Ett exempel är lagändringen som den Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det heliga landet lyckats genomföra. Kyrkans kvinnogrupp utmanade biskopen för den lutherska kyrkan att införa en jämställd familjerättslagstiftning. Inspirerade av Lutherska Världsförbundets policy om genusrättvisa argumenterade de för att kvinnor och män exempelvis ska ha samma arvsrätt och rättigheter vid en skilsmässa. De vann kampen, bland annat med stöd från Act Svenska kyrkan. De har nu Mellanösterns mest jämställda familjerätt!
Ett annat jämställdhetsarbete är de tusentals kvinnogrupper som organiseras av Act Svenska kyrkans samarbetspartner världen över. Kvinnor får särskilt riktad information, utbildning och ofta även finansiellt stöd för att kunna starta egna inkomstbringande verksamheter och bli mer självständiga. Genom att gå samman kan kvinnor bli en starkare röst och ställa krav på exempelvis polis, myndigheter och arbetsgivare, såväl som på männen de lever med. Exempelvis är kvinnogruppen WAVAW (Women against violence against women), som finns i några av Indiens mest utsatta slumområden, en räddning för kvinnor som utsätts för våld i hemmet.
Ett tredje exempel är det kristna rådet i Tanzanias landsomfattande arbete för att utrota könsstympning. Kyrkorna i Tanzania har unika möjligheter att nå ut på landsbygden, där gamla traditioner lever kvar och människor ofta har ett större förtroende för sina kyrkliga ledare än för politiker och myndigheter. Sedvänjan att könsstympa flickorna kan upphöra genom att kyrkorna tydligt tar avstånd från könsstympning och utbildar i frågor kring flickors och kvinnors rättigheter. Eftersom kyrkorna ansvarar för nästan alla skolor och sjukhus på den tanzanska landsbygden kan de arbeta med informationsspridning och workshop inom alla delar av samhället. Act Svenska kyrkan stödjer denna kamp för att utrota könsstympning. Långsamt men stadigt ser vi att övergreppen upphör.
Tillsammans kan vi bryta skadliga traditioner, som tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp. I årets julinsamling får DU vara med i kampen för varje flickas rätt till ett värdigt liv. Ge din gåva i dag!