• Act Svenska kyrkan
  • Kyrkan i Tanzania fokuserar på män och pojkar i jämställdhetsarbetet
Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Kyrkan i Tanzania fokuserar på män och pojkar i jämställdhetsarbetet

– Vi behöver inte ha makt över kvinnorna, utan makt tillsammans med kvinnorna! Så uttrycker sig biskoparna i Lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT). Jämställdhet är inte en kvinnofråga, utan en fråga för alla, säger de. Därför har kyrkan satt i gång ett arbete med att inkludera män och pojkar i jämställdhetsarbetet, med verksamhet som fokuserar på deras roll.


Tanzania är ett patriarkalt samhälle. Kvinnor och flickor är underordnade männen och har färre rättigheter. Våld i nära relationer är vanligt. Nästan hälften av alla flickor och kvinnor utsätts någon gång i livet för genusbaserat våld av närstående.

Tonårsgraviditeter är mycket vanliga. Bortgifte, ofta av mycket unga flickor, likaså. Könsstympning är ett utbrett fenomen. Mödradödligheten är hög, mycket till följd av att flickorna som ska föda egentligen är för unga för det. Aborter får endast tillämpas om kvinnans hälsa är i fara och aborter kan ge upp till 14 års fängelse. 

De många tonårsgraviditeterna beror bland annat på bristen på information, då undervisning om sex och samlevnad är förbjuden i allmänna skolor. Men konsekvensen av detta är ett högt pris för flickorna. Skolor har rätt att relegera flickor som blir gravida och ofta får de heller inte komma tillbaka.

Foto: Josefin Casteryd/IKON.

Kyrkan tar ansvar i jämställdhetsarbetet

I Tanzania står Lutherska kyrkan för 15 procent av landets sjukvård, den allra största delen i svårtillgängliga områden. Förutom att bedriva vanlig hälsovård ger kyrkans sjukhus och vårdcentraler stöd till de unga, genom till exempel preventivmedelsrådgivning.

Kyrkans hälsoarbetare satsar på att arbeta förebyggande med ungdomsvänlig utbildning och vård. De besöker skolor och använder kyrkans plattformar för att prata med ungdomarna om sexualupplysning, genusrättvisa och jämställdhet, ämnen som man annars sällan pratar om i det tanzaniska samhället.

Ett viktigt steg i jämställdhetsarbetet är att inkludera även pojkar och män. Foto: Helena Goldon/IKON

Den Lutherska kyrkan i Tanzania tar ett stort ansvar för frågor som rör SRHR, dvs sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Människor söker sig till kyrkan för att få råd och stöd och många har större förtroende för sin präst än för myndigheterna. Kyrkan har ett stort inflytande och därmed också ett stort ansvar för att ge rätt sorts råd till människor i utsatta situationer.

Manliga förebilder

Sedan ett par år bedriver ELCT ett projekt som kallas ”Vunja Ukimya”. Det betyder ”att bryta tystnaden”. Det är en unik möjlighet för hälso- och sjukvården att möta religiösa ledare i deras egen miljö, för att prata om SRHR. Chef för ELCT:s hälsoprogram är läkaren Dr Paul Mmbando.

– Min medicinska erfarenhet kombineras med den religiösa plattform, där religiösa ledare har samhällets förtroende, berättar Dr Mmbando.

Dr Paul Mmbando, chef för ELCT:s hälsoprogram. Foto: Magdalena Wernefeldt

Konkret handlar det om att utbilda personer som tillsammans med hälsoarbetare möter både män och kvinnor för att prata hälsa och jämställdhet.

I projektet har man mer och mer fokuserat på att titta på männens roll i jämställdhetsarbetet. Nu utbildar man ”male champions”, män som pratar med andra män om vikten av att vara goda förebilder. Under kommande år ska 35 male champions utbildas för att i olika stift och på kyrkans sjukhus möta män och tonåringar för att prata SRHR-frågor. Via de manliga förebilderna räknar man med att nå 5000 män varje år i projektet.

– Männen förstår inte kvinnornas utsatta situation, säger Dr Mmbando. Men de är inte förskonade, utan blir sårbara genom sitt agerande.

För många män blir det smärtsamt att höra hur deras agerande mot kvinnor kan göra så stor skada.

– När man förstår att ens egna handlingar gör så att människor dör, så gör det en väldig skillnad, berättar han.

Hanna Widén, programsamordnare för Tanzaniaprogrammet, berättar att Act Svenska kyrkan har valt att stödja ELCT i deras jämställdhetsarbete.

Hanna Widén, programsamordnare Tanzaniaprogrammet, Foto: privat

– Just arbetet med male champions är mycket intressant och Act Svenska kyrkan vill gärna bidra till utvecklingen av det.

Ärkebiskop i Tanzania vill se förändring

Också när det gäller kvinnors plats i ledarpositioner har Lutherska kyrkan gått i bräschen för en förändring. Ärkebiskop Fredrick Shoo talade den 15 oktober i år inför en stor konferens i Tanzania om vikten av att religiösa ledare visar sitt stöd för kvinnor.

– Det finns många faktorer som hindrar kvinnor i ledarpositioner. Orsakerna till detta är patriarkat, negativa traditioner och attityder, korruption inom politiska partier och kränkande språk. Ibland har detta lett till att vissa kvinnor tappat förtroende och inte vågat delta fullt ut i ledarskap och beslutsnivåer. Vi religiösa ledare bör fördöma dessa onda gärningar, understryker han.

Ärkebiskop Shoo menar att religiösa ledare ska använda sin position för förändring. Han vill se att de verkar för att samhället ska ändra attityd och stödja kvinnors deltagande i olika ledarpositioner och val.

– Jag hoppas att denna debatt kommer att diskutera vikten av kvinnors deltagande i ledarskap.

Kyrkans inflytande gör skillnad  

Hanna Widén berättar att kyrkans arbete verkligen förändrar situationen för människor. Det är ett stort arbete att ändra synen på mäns och kvinnors roller och att jobba för jämställdhet. Men just kyrkan kan göra skillnad på grund av sitt stora inflytande i samhället, säger Hanna..

– Ett jämlikt samhälle är i längden ett starkare samhälle.

Text: Helena Alm Norberg, handläggare på Act Svenska kyrkan

Ge en julgåva till Act Svenska kyrkan