Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkan pilgrimsvandrar för klimatet

Den internationella pilgrimsvandringen Pilgrim´s Walk for Future startar 18 juli och Act Svenska kyrkan är med och pilgrimsvandrar för klimatet.

Foto: Magnus Aronson

Act Svenska kyrkan är en del av Pilgrim’s Walk for Future som uppmanar till pilgrimsvandringar för klimatet. Den internationella pilgrimsvandringen Pilgrim’s Walk for Future startar 18 juli vid klosterkyrkan i Vadstena och fortsätter sedan hela vägen till FN:s klimatmötet COP26 i Glasgow.

Act Svenska kyrkan och den globala ACT-alliansen höjer rösten för ambitiösa klimatåtagande som tar klimatnödläget på allvar. I en gemensam namninsamling lyfter vi fem krav till världens ledare som ska lämnas över på plats i Glasgow.

Ageravolontärerna går för klimaträttvisa

Act Svenska kyrkan skickar 10 Ageravolontärer som deltagare på pilgrimsvandringen för att lyfta namninsamling för klimaträttvisa.

För mig är det viktigt att våga tro att vi tillsammans kan göra det som känns omöjligt möjligt. Jag tror att samarbeten i en lokal likväl som i en global kontext är en viktig nyckel för att bemöta denna klimatkris på bästa möjliga sätt.


Alicia, Ageravolontär i Stockholm

Ageravolontärerna som vandrar är Tova Lindqvist, Ailin Skog (18 – 25 juli), Christin Wahlgren, Hanna Soldal (25 juli – 1 augusti), Stella Hattinger, William Spetz (1 – 8 augusti), Maya Skagegård, Lovisa Tegnevik (8 –15 augusti), Alicia Nilsson och Malva Rosenfeld (15–22 augusti).

Internationella Röster för klimaträttvisa

Under pilgrimsvandringen kommer Ageravolontärerna även lyfta internationella röster från Act Svenska kyrkans samarbetspartners, som vill uppmuntra oss alla att agera för klimaträttvisa.

Ageravolontärer som vandrar för klimaträttivsa

Tova Lindqvist – Vandrar 18-25 juli

Mitt namn är Tova Lindqvist och jag är Ageravolontär. Jag är 26 år gammal, och bor i Uppsala. Jag har precis praktiserat på Act Svenska kyrkan där jag jobbat med ungas engagemang, och till hösten ska jag fortsätta mina studier om hållbar utveckling och mänskliga rättigheter.

Att vara Ageravolontär är för mig att göra ett aktivt val att tillsammans med andra unga engagerade och med tron som drivkraft agera för globala rättvisefrågor. Klimatfrågan är verkligen en rättvisefråga och jag tänker att vi som kyrka måste ta ansvar för att visa att vi värnar om vår skapelse och alla våra medmänniskor som bor under samma himmel som vi.

Mitt ledord i engagemang är “tillsammans” för jag tror att en gemensam kris kräver gemensamma åtgärder, gemensamt ansvar samt ett samarbete över alla gränser. Därför ser jag fram emot att tillsammans med andra vandra för allas rätt till ett rättvist liv, för att visa på hopp, och för att visa på ett tydligt agerande som syftar till den omställning som krävs i den rådande klimatkrisen.

Tillsammans agerar vi för klimaträttvisa!

Ailin Skog – Vandrar 18–25 juli

Mitt namn är Ailin Skog och jag vandrar som Ageravolontär. Jag bor i Falköping och på fritiden brukar jag vara ute i naturen.

Vi får så mycket av naturen och genom den här vandringen vill jag vara med och stå upp för naturens rättigheter. Genom den här manifestationen ger vi en röst åt naturen! I mitt klimatengagemang strävar jag efter ”progress not perfection”, alltså framsteg och inte perfektion. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något och tillsammans kan vi förändra världen.

Jag älskar att vara ute i naturen och uppleva lugnet och tryggheten. Kombinationen av vandringen och klimatmanifestationen är den perfekta blandningen enligt mig! Dessutom ser jag fram emot alla härliga samtal vi kommer ha längs vägen, på den inre och yttre vandringen.

Christin Wahlgren – Vandrar 25 juli -1 augusti

Hej! Mitt namn är Christin och jag är en av Stockholms Ageravolontärer. Utöver Ageravolontär är jag också lärare, körsångare och tillbringar gärna en ledig stund ute i naturen.

I sommar vandrar jag för klimatet eftersom det är vår viktigaste framtidsfråga. Jag ser fram emot att vara en av Act Svenska kyrkans representanter under Walk for Future och att få dela kunskap och upplevelser med andra engagerade, både på plats, runt om i Sverige och ute i världen!

Hanna Soldal – Vandrar 25 juli-1 augusti

Jag heter Hanna Soldal och bor i Uppsala, men kommer från den lilla byn Knutby på den uppländska landsbygden. Till vardags arbetar jag som samordnare för globala påverkansfrågor på Svenska Kyrkans Ungas förbundskansli. Jag har världens finaste uppdrag, att få verka för att barn och unga i Svenska kyrkan lättare ska kunna engagera sig för global rättvisa. Det gör jag bland annat genom att arbeta tillsammans med Act Svenska kyrkan med programmet Ageravolontärerna.

Att vara i kyrkan och att vara i naturen är två av mina absoluta favoritaktiviteter. Därför känns det som en dröm att få vara en del av Pilgrim’s Walk for Future. Jag kommer få kombinera mitt intresse för friluftsliv, mitt engagemang för klimatfrågan och mitt andliga liv. Wow! Jag hoppas att vi genom vår vandring ska kunna inspirera flera att agera för klimaträttvisa. Det är dags för oss kristna att på allvar ta oss an det stora, grundläggande uppdrag som Gud har gett oss, att vårda skapelsen. Låt oss unga troende gå samman över kyrko- och religionsgränserna. Tillsammans kan vi visa vägen och göra skillnad!

Stella Hattinger – Vandrar 1–8 augusti

Jag heter Stella Hattinger, är 16 år och en del av Ageravolontärerna. Jag bor i Borås, och är med i Caroli församling.

Det som motiverade mig som mest att gå vandringen var inspirationen jag fick efter att ha deltagit i Act Svenska kyrkans utbildning till att bli klimatambassadör. Att få veta att klimatfrågan inte bara är en fråga om planetens hälsa, utan också en rättvisefråga för människor i alla länder gjorde att jag ville engagera mig mer aktivt inför klimattoppmötet.

Jag ser mycket fram emot vandringen, och jag hoppas få lära känna nya människor i alla åldrar, se mer av Sveriges natur och göra en kul vandring!

William Spetz – Vandrar 1-8 augusti

Jag heter William Spetz och är Ageravolontär. Jag bor i Borås och ska börja tvåan i gymnasiet till hösten.

Det finns många skäl till att jag ville gå i Pilgrim’s Walk for Future, men det främsta är att jag ville ta del av upplevelsen och känna att jag gjorde någonting mer åt alla bekymmer vi har.

Maya Skagegård – Vandrar 8-15 augusti

Hej! Mitt namn är Maya Skagegård. Jag bor i Uppsala och arbetar på Act Svenska kyrkan som volontärsamordnare för Ageravolontärerna. Det är en stor välsignelse att på nära håll få arbeta med så många unga engagerade människor som bryr sig om globala frågor och vår skapelse. Det ingjuter mig med mod att göra det jag kan där jag är, inte minst för att kämpa för klimaträttvisa.

Jag vill vandra i solidaritet för våra systerkyrkor och partnerorganisationer runt om i världen som redan nu får betala ett högt pris för klimatförändringarna, och ser fram emot att få samtala om det tillsammans med andra som vandrar.

Jag ser även fram emot att få rikta blicken inåt, möta nya människor och upptäcka delar av Sverige jag aldrig sett förut. Förmodligen har jag med mig en bok i väskan, det har jag alltid. Att läsa är nämligen ett av mina allra största intressen. I sommar ser jag fram emot att läsa om Anne på Grönkulla-serien och gärna David Attenboroughs ”Ett liv på vår planet”.

Lovisa Tegnevik – Vandrar 8-15 augusti

Lovisa Tegnevik här, blivande 25-åring i sommar från Östgötaslätten utanför Linköping. Jag är en påhittig och glad tjej som gillar allt från bibeln, blommor, bakning och längdskidåkning.

Jag ska vandra Pilgrim’s Walk for Future för att ställa klimatet och Gud först och det är stort att få vara med i en förändringsprocess för det goda, kärleksfulla och rätta för vår jord. Jag vill både bli inspirerad och inspirera andra i miljö och klimatfrågan under denna vandring och efteråt!

Alicia Nilsson – Vandrar 15-22 augusti

Mitt namn är Alicia Nilsson och jag är Ageravolontär. Under 2019 var jag stipendiat i ett utbytesprogram med Act Svenska kyrkan till Filippinerna. I mötet med människorna tändes en inre låga av engagemang, jag fann fler likheter än olikheter, även om våra förutsättningar i livet skiljde sig åt många gånger. Som ett frö i jorden växte min nyfikenhet att vilja förstå, lära och utbyta kunskap för att på så sätt kunna bidra och hjälpa till där hjälpen behövs.

Jag känner en stark samhörighet med människorna som jag mötte även om de lever ett liv som är i stor kontrast med det liv jag lever här i Sverige. Dessa människor öppnade upp sina hem för mig och välkomnade mig in i gemenskapen. Jag har fått se, jag har fått höra och jag har fått ta del av hur det kan vara att drabbas av en klimatkatastrof. På något sätt blir deras bördor mina bördor och det får mig att förstå allvaret i den pågående klimatkrisen. Att blunda är inget alternativt.

För mig är det viktigt att våga tro att vi tillsammans kan göra det som känns omöjligt möjligt. Jag tror att samarbeten i en lokal likväl en global kontext är en viktig nyckel för att bemöta denna klimatkris på bästa möjliga sätt. Att vi alla kan få känna oss behövda, att det alltid finns en plats för var och en att växa, känna ansvar och att få möjlighet att bidra till en hållbar utveckling. Jag tror också att det är viktigt att ta vara på varandras styrkor och erfarenheter samt göra den utsattas röst hörd.

Det är en otrolig möjlighet att få vara en del av denna vandring. Jag är tacksam och ser fram emot all ny kunskap, alla möten med människor och att få växa som person under vägens gång.

Malva Rosenfeld – vandrar 15- 22 augusti

Jag heter Malva Rosenfeld, är 20 år och brinner för mänskliga rättigheter. Klimatfrågan är en fråga som rör oss alla och i många fall drabbas sorgligt nog de som bidragit minst till klimatförändringarna allra hårdast. Jag lever efter övertygelsen att vi kan skapa förändring i det lilla och i det stora, men att störst skillnad blir det när vi gör det tillsammans. Denna pilgrimsvandring känns som ett fantastiskt sätt att engagera sig, möta nya människor och värna om klimatet.

Jag bor i Nora, arbetar som församlingsassistent i Nora Bergslagsförsamling samt är samordnare för Act Svenska kyrkan. Jag är Ageravolontär och genomgår en kurs för att bli klimatambassadör. Till hösten börjar jag plugga på universitet till psykolog vilket känns som ett väldigt fint sätt att skapa förändring på.

Jag har länge drömt om att bli författare och föreläsare. Ledordet våga har tagit mig dit jag är idag – författare till diktsamlingen ”Delar av mitt hjärta” som är fylld av känslor. Vandringen blir ännu ett sätt att komma nära sina känslor i den inre resa som väntar oss. Jag ser fram emot alla möten med människor längs vägen.