Filippinerna har under de senaste åren haft höga temperaturer och kraftigt regn även när det inte är tyfonsäsong i landet. Stigande vattennivåer, fler stormar och värre torka sätter människor i ett överlevnadsläge i Filippinerna. De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas värst. Det kan Act Svenska kyrkan aldrig acceptera.
Estrelieta Bagasbas, kallas för Mor Inday av sina grannar. Hon bor i ett utsatt kvarter i Manila, Filippinerna. Där säljer hon ris och är engagerad i att hjälpa sitt kvarter.
– Det svåraste för mig är den extrema värmen, säger Estrelieta. Jag hade nyligen en mild stroke, men jag har lyckats återhämta mig.
Kvarteret som Estrelieta bor i ligger i Filippinernas huvudstaden Manila, kvarteret är omringat av höga byggnader, breda bilvägar och infrastruktur av betong. Luften är förorenad och avfall från byggnaderna flyter i floden. Klimatförändringarna gör att det blir varmare och i städer blir värmen ännu mer påtaglig.
Klimatnödläget har drabbat oss alla på olika sätt och olika hårt beroende på var i världen vi bor. Den globala uppvärmningen av klimatet slår allra hårdast mot de delar av världen där människor redan kämpar för sin överlevnad, och som i väldigt liten omfattning har bidragit till de globala utsläppen. Filippinerna har under de senaste åren haft höga temperaturer och kraftigt regn även när det inte är tyfonsäsong i landet. Stigande vattennivåer, fler stormar och värre torka sätter människor i ett överlevnadsläge i Filippinerna.
– Vårt kvarter hotas att rivas för att ge plats åt gallerior och bostadsrätter, berättar Estrelieta. Flera av mina grannar blev omflyttade till Rizal, som är ett område som ofta drabbas av översvämningar. När den senaste tyfonen slog till översvämmades deras hus och människor miste livet.
Klimatfrågan är en rättvisefråga. De människor som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest. Det kan Act Svenska kyrkan aldrig acceptera.
Patrica höjer rösten för klimaträttvisa
Patrica Muncal bor i Marikina City som ligger i en dal vid foten av den bergiga provinsen Rizal. Patricia är en rättighetsaktivist som står upp för klimaträttvisa. Genom Act Svenska kyrkans lokala partner i Filippinerna arbetar Patricia med humanitärt katastrofarbete i provinsen, dit Estrelietas grannar blev flyttade.
– Som rättighetsaktivist tror jag att vi måste våga tala om fattigdom, jämställdhet och korruption när vi talar om klimatkrisen, säger Patricia.
Patricia arbetar med riskreducering så att lantbrukssamhällen bättre ska klara av klimatkatastrofer. Arbetet har gått ut på att bygga bevattningssystem som leder bort vattnet från grödor och bostäder vid översvämningar, vattnet kan sedan användas till grödorna när torkan slår till.
– Klimatförändringarnas effekter blir värre och värre varje år i mitt land. Det har blivit en fråga om liv och död för oss att kämpa för klimaträttvisa, säger Patricia. Jag såg konkreta effekter av klimatförändringar i vår vardag och det blev mitt kall att engagera mig för klimatet.
Act Svenska kyrkan har arbetat på plats i många år i Filippinerna både med humanitära insatser och långsiktigt utvecklingsarbete. Det är en styrka att kunna vara på plats både före, under och efter en katastrof.
Globala mobilisering inför FN:s klimattopmöte
Tillsammans med människor över hela världen vill Act Svenska kyrkan uppmana världens beslutsfattare att ta nödvändiga steg för att begränsa den globala uppvärmningen.
– Det stärker min beslutsamhet och mitt engagemang för att fortsätta denna kamp eftersom jag vet att jag inte gör det ensam, säger Patrica. Vi måste agera för klimaträttvisa!
Tillsammans med kyrkor över hela världen arbetar Act Svenska kyrkan med att skapa opinion inför det globala klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november, för att världens ledare ska våga fatta de beslut som krävs för att morgondagens barn och barnbarn ska få leva i en hållbar värld.