Varmt tack för ert stöd under 2021 till projektet för ekonomisk utsatta familjer i Tanzania! Projektet, som vi ibland kallat för ”ko- och kalvprojektet”, har under 2021 fortsatt att utveckla sin verksamhet för att effektivt kunna ge fler familjer möjlighet till försörjning, mat och en trygg hälsa.
Snabba fakta om programmet:
- Genom projektet Sustainable Livelihood and Empowerment Program (SLEP) har 800 hushåll fått låna kor sedan projektets start och 260 hushåll har också fått getter.
- Utbildning ges till kvinnor och män för att underlätta mjölkproduktion, avokado- och biodling som ett sätt att bevara miljön och generera inkomster.
- 50 000 personer i de olika distrikten har nåtts genom olika utbildningsinsatser och kapacitetsstöd under de senaste sju åren i 16 olika distrikt och inom sex olika stift.
Här är några av de framgångar vi sett inom projektet under det senaste året:
Välbesökta utbildningar
Under 2021 har 12 utbildningar och 3 vidareutbildningar inom bland annat ekonomi, finansiell redovisning, entreprenörskap och avokadoodling genomförts inom programmet. Totalt 1397 personer från Dodoma, East South of Lake Victoria och Södra Stiftet tog del av utbildningarna.
Produktion av skyltar och posters
För att öka medvetenheten om kvinnor och ungas rätt till ekonomiska resurser, landägande och politisk representation har 34 skyltar med information om Tanzanisk lag skapats och satts upp runt om i stiften. Tillsammans med lokala tjänstemän identifierades lämpliga platser i områden där många människor samlas, till exempel vid marknadsplatser, sjukhus, längs motorvägar och vårdcentraler. Samtidigt togs 220 affischer med samma budskap fram och distribuerades i stiften.
Stöd till mjölkbönder
Precis som tidigare år så stöttar projektet människor på landsbygden i Tanzania med utbildning, information och stöd för att öka deras ekonomiska egenmakt genom jordbruk.
Nytt för i år är att andelen artificiell insemination inom projektet ökat, vilket hjälper småbönderna på flera sätt. Dels är det dyrt för dem att föda upp och ha tjurar som måste transporteras till korna för parning och som naturligtvis inte ger någon mjölk. Genom inseminationen kan man också välja att föda upp raser som har en högre mjölkproduktion och motverka inavel. Förhoppningen är att ha en ”bättre” men mindre mängd kor vilket också är önskvärt ur ett klimatperspektiv.
Enligt ELCTs specialister är AI viktigt i ett försök att motverka nomadiserad boskapsskötsel vilken ofta består av en stor flock med många kor som ständigt flyttar i jakt på nya betesmarker. Det påverkar framförallt barn och kvinnor negativt eftersom tillgången till utbildning och sjukvård blir begränsad på grund av flyttandet. Med kor som har en bättre mjölkproduktion behövs inte lika stora flockar vilket gör att inte lika mycket betesmark behövs. På så sätt behöver bönderna inte flytta runt med djuren och de får en bättre avkastning för sitt arbete.
Avokadoträd ger ekonomisk frihet
Under februari bildades 12 lokala grupper i pastoraten Itulahumba, Mavande och Ibhumila i Södra stiftet bestående av 300 personer som gått en tredagars utbildning. Mer än hälften av dessa är kvinnor.
Efter utbildningen har de planterat 6000 avokadoträd av en sort som tar upp mindre plats och växer snabbare än de lokala varianterna. Ett träd är beräknat att ge sju lådor avokado per säsong. Varje hushåll som deltar förväntas tjäna i genomsnitt drygt 30 000 kronor på sina avokadoträd. Genom småskalig avokadoodling får småbönderna en viktig och hållbar inkomst. Just nu har dessutom flera länder, där ibland Indien, öppnat sin marknad för inflöde av avokado från Tanzania.
Fler spargrupper än någonsin
Inom projektet finns Village Community Banking-grupper (VICOBA) som är spargrupper där bönderna går ihop och lånar ut pengar till varandra så att man kan göra större investeringar. Dessa spargrupper är också en plattform där kvinnor kan öka sin ekonomiska självständighet vilket är en viktig del för att uppnå jämställdhet. Under början av 2021 etablerades 35 nya spargrupper med 782 medlemmar i sex stift. Nio av dessa är ledda av kvinnor, och elva ledda av unga. Majoriteten av grupperna träffas varje månad och några en gång i veckan.
Jag kan till och med unna mig en läsk ibland!
Deltagare från Makete District
Under en vidareutbildning för deltagare i spargrupperna berättade en deltagare i Makete District att hon tagit ett lån från sin spargrupp för att kunna öppna en liten livsmedelsbutik. Butiken har gått bra och hon kan nu försörja sin familj på inkomsten. Efter att hennes man dött hade hon inte råd att täcka upp familjens basala behov. Men nu, berättade hon stolt, kunde hon till och med unna sig en läsk ibland med vetskapen om att hennes familjs behov var tillgodosedda. Att kunna köpa något till sig själv betyder ekonomisk frihet för henne. Allt tack vare spargruppen!
Kampen fortsätter för att stärka flickor och kvinnor och därmed förbättra situationen för familjer i Tanzania. Vi lever alla under samma himmel. Vi har alla samma rätt till ett värdigt liv. Tillsammans gör vi skillnad!