Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Ökat våld mot människorättskämpar i Colombia

Människorättsförsvarare har länge varit en speciellt utsatt grupp i Colombia, men under den senaste tiden har våldet eskalerat, och en bilbomb exploderade nyligen i Arauca, en region som angränsar till Venezuela. Act Svenska kyrkan uppmanar den colombianska regeringen och andra aktörer till fredsdialog.


En kvinnlig människorättsförsvarare talar inför publik
Adriana Franco Chitanana, representant för Act Svenska kyrkans partner i Colombia, talar inför rättighetsbärare. Foto: LWF.

Trots att ett fredsavtal finns på plats i Colombia sedan 2016 fortsätter den väpnade konflikten. Vid sidan av ursprungsbefolkningar har människorättsföreträdare och lokala ledare under många år varit en speciellt utsatt grupp. Under 2021 eskalerade våldet mot dem kraftigt. Enligt rapporter från ombudsmannen i Colombia dödades förra året 145 lokala ledare. Mörkertalet tros vara stort och flera andra grupper än just ledare är måltavlor. Massakrerna fortgår och bara i januari 2022 ska ytterligare omkring ett 40-tal människor ha mördats.

Arauca särskilt utsatt

Våldet har blossat upp i flera delar av landet men östra regionen Arauca är ett av landets särskilt drabbade områden. Genom våra lokala partner finns Act Svenska kyrkan på plats i Arauca och i många andra utsatta delar av landet. Tillsammans kämpar vi för människors rätt att stå upp mot orättvisor och arbetar för demokratiska samhällen.

– Konsekvenserna av detta våld mot civila, mot människorättsaktivister, miljökämpar och mot civilsamhället i stort är mycket oroande. Vi ser inga tecken på att våldet ska avta innan de lokala valen i mars och presidentvalet i maj. Människors liv och värdighet måste respekteras och skyddas. Humanitära behov måste respekteras och tillgodoses. Civilsamhället och myndigheterna i Arauca har formulerat en miniminivå av humanitär standard som måste respekteras, säger Adriana Franco Chitanana, representant för Lutherska världsförbundet i Colombia.

Explosionen i Saravena

En bilbomb exploderade den 19 januari i staden Saravena, i Arauca. Målet var ett större möte som hölls av en civilsamhällesorganisation. 50 personer deltog på mötet – de flesta representanter för ursprungsbefolkningar. På mötet tränades deltagarna i skyddsmekanismer just på grund av att hoten mot dem ökat rejält under början av 2022. Beredskapen runt mötet gav resultat och tack vare att vägen fram till deltagarna spärrats av kunde bilen inte komma längre än till vägspärren, där bomben exploderade. En människa avled i attentatet.

– Det var förödande att vakna upp till nyheten att en bilbomb exploderat nära vårt kontor och skadat byggnader upp till tio kvarter bort. Ingen ur vår personal skadades men det är oerhört tragiskt att en annan person dödades. Det tar tid att hantera känslorna efter en sådan här händelse, säger Adriana.

Hundratals försvunna människor

Act Svenska kyrkan besökte Colombia och hamnstaden Buenaventura under våren 2021. Redan då hade det inkommit rapporter om kraftigt ökande våld även där jämfört med året innan. Antalet mord uppgavs ha ökat med 200 procent i staden. Hundratals människor hade försvunnit, och många antogs finnas i så kallade acuafosas (vattengravar). Olika väpnade grupper tros ligga bakom dåden. När vuxna dödats har barn lämnats i stor utsatthet för att rekryteras av väpnade grupper.

Nätverket Espacio de Cooperation para la Paz, som Act Svenska kyrkan är en del av, har tidigare publicerat ett uttalande som uppmanat Colombias regering att vidta åtgärder för att stödja lokala myndigheter och aktörer som kan föra utvecklingen i en positiv riktning. Det handlar om sådant som att säkerställa människorättsförsvarares rätt till liv och mark och att stärka kollektiva skyddsmekanismer som också tar hänsyn till de lokala samhällenas världsbilder.

Åtgärderna behöver nu intensifieras. För att stoppa våldet och vända utvecklingen i landet behövs samarbete på bred front. Därför har Act svenska kyrkan tillsammans med andra organisationer undertecknat ett nytt upprop som uppmanar till dialog mellan den colombianska regeringen, EU, och andra aktörer om situationen för de mänskliga rättigheterna. Humanitära överenskommelser måste till med väpnade aktörer så att säkerheten inför valen i vår garanteras.

Vi får inte öka polariseringen

Det eskalerade våldet visar att Act Svenska kyrkan, våra partner och andra människorättsorganisationer behövs på plats i högre utsträckning än någonsin, så att människor ska kunna leva i fred och förbättra sina liv. Men det riktade våldet visar också att vårt stöd måste ske med stor försiktighet och precision. Insatser får inte öka på den redan starka polariseringen i landet eller riskera att fler människor blir måltavlor. Act Svenska kyrkan stöttar också ursprungsbefolkning och afro-colombianer. En del av stödet går ut på att våra partner utbildar befolkningen kring hur de kan skydda sig kollektivt och individuellt och även kring hur de förhindrar att barn och unga rekryteras till väpnade grupper. Dessa typer av stöd har efterfrågats av de stöttade grupperna själva, även om det är riskfyllt. Våra partner måste hela tiden vara flexibla, för situationen är snabbt föränderlig och väldigt oberäknelig.

Colombia har plågats av ett lågintensivt inbördeskrig ända sedan 1960-talet. Våldet har blossat upp och lugnat sig om vartannat. Bakgrunden till konflikten är komplex. Staten har på många håll i princip bara varit närvarande i form av militära insatser. De vänstervridna gerillagrupperna Farc och ELN såväl som högervridna paramilitära rörelser utsatte civilbefolkningen för lidande under lång tid.

Ett fredsavtal finns på plats mellan Farc och regeringen sedan 2016, men parallellt pågår trots detta en väpnad konflikt i olika delar av landet. Fortfarande finns inget fredsavtal med gerillagruppen ELN.

För mer information om det ökade våldet i Arauca, se detta upprop.

För mer information om vad Act Svenska kyrkan kräver att EU gör för att stoppa våldet, se detta upprop.