I Myanmar arbetar Act Svenska kyrkan tillsammans med lokal partner för att barn på flykt i landet ska få utbildning. Myanmar är ett av världens mest konfliktdrabbade länder och i dagsläget bor cirka 240 000 människor i interna flyktingläger. Ungefär hälften av dem är rohingyer, en folkgrupp som drivits på flykt med förföljelser och våld.
Att få utbilda sig, träffa kamrater, leka i en barnvänlig miljö och känna en känsla av normalt liv är läkande och stärker barns mentala hälsa efter att de drabbats av svåra upplevelser. Act Svenska kyrkan har lång och stor erfarenhet av att ge psykosocialt stöd i krissituationer. Arbetet för barnen i åtta flyktingläger i Myanmar inkluderar förskolor, barnsäkra platser, psykosocialt stöd och grundskola.
För alla barns rätt till skola
Målet är att säkerställa att barnen får hög kvalitet på sin utbildning. Sedan projektet påbörjades 2018 har över 11 500 barn fått tillgång till skolgång och skolmaterial. Dessutom har över 250 lärare fått fortbildning och säkerställd inkomst. Det har även genomförts nödvändiga reparationer av de temporära skolbyggnaderna (permanenta byggnader får inte uppföras) och elever har fått stipendier för att kunna fortsätta utbilda sig.
Många av barnen blir, genom projektet, de första i sin familj som går i skolan. Utbildningsnivån är låg bland de boende i lägret eftersom tillgången på skolor, i flera delar av landet, varit eftersatt under decennier. Rohingyerna har länge varit en av Myanmars mest diskriminerade grupper. I lägret får många barn och ungdomar för första gången i livet en chans att gå i riktig skola.
Tack vare stöd från Världens Barn kan Act Svenska kyrkan fortsätta arbetet för att barnen i flyktinglägren i Myanmar ska få tillgång till utbildning, meningsfull fritid och möjlighet att leva ett värdigt liv.
När förskolan är en frizon för lek
Nay är fem år och bor tillsammans med sin familj i ett flyktingläger i Myanmar. Hon går i en av de förskolor som drivs av Act Svenska kyrkans lokala partner. I lägren i Rakhine-regionen i Myanmar lever många människor hela sina liv. Därför är det extra viktigt att barnen får ett så normalt liv som möjligt. I flyktinglägret driver Act Svenska kyrkan dagis, barnsäkra platser, förskolor och skola. I en hård miljö är dessa platser frizoner för barnen där leken får ta plats.
– Jag älskar att gå till förskolan varje dag. Det jag gillar bäst är när vi sjunger sånger, när jag får dansa med mina vänner och när vi läser dikter och ritar, berättar Nay.
I förskolan får barnen också lära sig om sina rättigheter, värderingar, kamratskap och lärarna håller utkik efter tecken på om barn far illa. Gemenskapen med trygga vuxna och andra barn är ibland avgörande för ett barns hela liv.
– Det är mina lärare och mina kompisar som gör att jag vill gå till skolan varje dag, förklarar Nay.
Förskolläraren som brinner för alla barns rätt till skola
Khin Pyo Win är bara 21 år gammal men hon arbetar redan med det hon brinner för allra mest –barns rätt till utbildning. Khin bor tillsammans med sin man och deras tvåårige son i ett flyktingläger i Myanmar. Livet här är hårt och det kan vara svårt att hålla drömmar och hopp om framtiden vid liv i en situation där ingen vet om de någonsin kommer kunna röra sig i fred och frihet. Men i Khin finns hoppet kvar, hon tänker inte ge upp vare sig om sig själv eller om alla de barn som lever i lägret.
– Jag vill att alla barn under 18 år ska skyddas och stöttas i sin utveckling. Ett viktigt mål är att förhindra att de utsätts för våld eller sexuella övergrepp. Vi måste också se till att de har god kännedom om, och alltid minns, sina rättigheter.
Genom Act Svenska kyrkans lokala partner har Khin utbildat sig inom barns behov av utveckling, deras rättigheter och välmående. I dag arbetar hon som förskollärare. På förskolan där Khin jobbar vistas vanligen 40 barn i ett rum. Under pandemin har de delats upp i mindre grupper. I Khins grupp går nu 25 barn, 15 pojkar och 10 flickor. Barnen på förskolan får leka, träna på former, rita och dansa.
– När jag dansar med barnen blir jag lycklig. Vi sjunger, dansar och läser poesi. Det skapar minnena som jag för alltid kommer bära med mig i mitt hjärta, förklarar hon.
Khin är väldigt engagerad i barnens välmående och framtid. Hon berättar att flickor oftare är frånvarande från förskola och skola eftersom de hålls kvar i hemmen för att hjälpa till både med dagliga sysslor och för att passa yngre småsyskon.
– För mig är utbildning och rätten till utbildning förknippat med värdighet. Barnen är vår framtid och jag känner mig stolt över att få guida dem till att bli utbildade, strålande stjärnor. Min önskan för dem är att de ska bli kompetenta individer med goda värderingar.
Vad räcker pengarna till?
- 40 kr räcker till skolböcker till en elev i årskurs ett.
- 200 kr räcker till ryggsäck med pennor, papper och anteckningsbok till en elev.
- 550 kr räcker till undervisningsmaterial för en lärare.
Tillsammans för världens Barn
Läs mer om insamlingen för Världens Barn på Act Svenska kyrkans webbplats.