För första gången på decennier ökar andelen människor som lever i fattigdom i världen. Många av dem är jordbrukare i Afrika söder om Sahara. Att de kan höja sin produktion och inkomst är därför avgörande för att minska fattigdomen.
Scovia Bakiengana är en av miljontals kvinnliga bönder i Afrika söder om Sahara. 80% av allt jordbruk här bedrivs av småskaliga bönder, varav de flesta är kvinnor.
– Kaffeproduktionen är vårt allt! Jag är född vid Mt Ruwenzori och har odlat kaffe på bergssluttningarna sedan jag lärde mig att gå, säger Scovia.
Ruwenzori, eller “månbergen” som bergskedjan också kallas, är ett enormt bergsmassiv i centrala Afrika på gränsen mellan Kongo och Uganda. I de bördiga dalarna odlas bland annat bomull, vanilj, majs och bönor, men allra vanligast är det svarta guldet: kaffet.
– Utan kaffe – inget liv, skrattar Scovia.
Faktum är att inkomsten från kaffet också är livsavgörande för många här. Nästan två miljoner småskaliga jordbrukare livnär sig på kaffe, bara i Uganda. Men för att kunna bedriva ett framgångsrikt jordbruk behöver man också kunna investera.
– Bristen på finansiering är en av de största utmaningarna för oss, i synnerhet för kvinnliga jordbrukare, fortsätter Scovia.
Av tradition är det huvudsakligen männen som äger marken och har hand om alla pengar. Utan kapital är det också omöjligt att få lån, något som begränsar inte minst kvinnliga jordbrukare enormt, menar Scovia.
Nytt samarbetsprojekt
För att lyfta framförallt kvinnliga bönder har nu Act Svenska kyrkan startat ett nytt projekt tillsammans med We Effect och finansinstitutionen Oikocredit. Det är ett Sidafinansierat pilotprojekt som syftar till att stärka kapaciteten hos kooperativ och sammanslagningar av jordbrukare för att de ska kunna bedriva sina affärsverksamheter mer effektivt och visa finansiärer att det är lönsamt att investera i jordbrukskooperativ. Ett viktigt mål är också att öka kvinnors deltagande i beslutsfattande positioner i kooperativen.
– Det här projektet är precis vad många kvinnor behöver, säger Scovia.
I det kaffe-kooperativ där Scovia sitter i styrelsen kommer ett tusental kvinnliga bönder få tillgång till både lån och utbildning och Scovia är mycket hoppfull. Hon vet av egen erfarenhet hur mycket både träningar och investeringsmöjligheter som kooperativet erbjudit betytt för henne. De senaste åren har hon både lyckats fördubbla sin kaffeproduktion och försäljningspriset för hennes kaffe har också ökat markant då de nu både rostar, packar och marknadsför kaffet själva, utan mellanhänder.
– Men en viktig förutsättning för att jag kunnat investera är att jag och min man nu delar på arbetet och inkomsterna, säger Scovia.
Så har det dock inte alltid varit. Det var först efter att hennes man deltog i olika utbildningar som kooperativet och WeEffect anordnade, som han förstod hur viktigt ett gemensamt och jämställt ägarskap var.
– Det blev en gamechanger för oss och jag är så tacksam för det. Nu delar vi på hushållssysslorna och ekonomin och vi samäger också vår odlingsmark. Vi beslutar tillsammans om hur vi ska investera och spendera våra pengar!
Scovia är övertygad om att kvinnornas deltagande i beslutsprocesser är helt avgörande för både jordbrukssektorn och för utvecklingen på den afrikanska landsbygden i stort. När kvinnors inkomster och möjlighet att påverka ökar sker positiva förändringar i hela samhället.
Själv har Scovia och hennes man två egna döttrar. På frågan om de också kommer odla kaffe och bli egna företagare skrattar hon.
– Nej, min äldsta dotter vill bli läkare. Den yngre säger att hon ska bli advokat och kämpa för kvinnor och landrättigheter.
Långsiktig förbättring
En viktig effekt av kvinnors ökade inkomster är också att barnen i högre utsträckning får gå i skolan, vilket i sin tur leder till andra positiva förändringar. Scovia tror därför att det nya pilotprojektet har en väldigt viktig roll att spela, inte minst för att visa vad som händer när kvinnor får tillgång till både finansiering och den kunskap som krävs för att bedriva ett framgångsrikt jordbruk.
– Kvinnor är bra på att planera. De är ansvarstagande och de sätter familjernas bästa först. De är duktiga företagare, men de måste få tillgång till kapital och synen på kvinnors ägarskap måste förändras, konstaterar Scovia.
Text: Magdalena Vogt
Vad är IFIL?
IFIL (Innovative Finance for Improved Livelihood) är ett Sidafinansierat pilotprojekt, som fokuserar på att stärka jordbrukskooperativ i Kenya och Uganda.
Syftet är att kooperativens försörjningsmöjligheter ska förbättras genom kapacitetsstärkande insatser och att de ska få en ökad tillgång till kommersiella lån och marknader. Projektet fokuserar också särskilt på att stärka kvinnors inflytande i kooperativen.
IFIL lanserades i slutet av 2021 och ska pågå i fem år. Ett 30-tal kooperativ omfattas av projektet, som leds av Act Svenska kyrkan i samarbete med We Effect och finansinstitutionen Oikocredit.