Efter över tre års arbete och 30 000 insamlade vittnesmål presenterade Colombias sanningskommission sin slutrapport den 28 juni. Verdiana Garcia och Sanna Svensson från Act Svenska kyrkan var på plats under den känsloladdade presentationen av rapporten som innebär en viktig milstolpe på vägen till en hållbar fred i Colombia.
Presidenten för Sanningskommissionen, jesuitpastorn Francisco de Roux inledde sitt tal med att skicka kramar till alla offer i Colombias väpnade konflikt. Han fortsatte med sorg i rösten:
”Om vi skulle hålla en tyst minut för alla offer i kriget skulle det ta 17 år. Smärtan är outhärdlig.”
Sanningskommissionen har i sitt arbete fokuserat på det kollektiva ansvaret och inkluderat alla väpnade aktörer under den över 50 år långa konflikten. Genom att återskapa det historiska minnet och sanningen om konflikten har syftet varit att bidra till att förstå grundorsakerna till att en väpnad konflikt har kunnat pågå under så många decennier. Läs mer om kommissionens arbete i en artikel på omvarlden.se.
Sanningskommissionen presenterade i slutrapporten även rekommendationer för hur landet, trots att det väpnade våldet fortsätter, kan komma vidare och bygga hållbar fred. Sanningskommissionens president hade ett tydligt budskap till religiösa ledare:
”Colombia befinner sig i en humanitär kris präglad av misstro och död. I denna situation så ber vi för att de religiösa ledarna reflekterar över det andliga tomrummet hos ett folk som av tradition är troende.”
Det förpliktigar när kommissionen riktar så tydliga budskap till religiösa aktörer. För Act Svenska kyrkan och våra partner är det ett stort erkännande för det ekumeniska arbetet, speciellt när kommissionen inte riktar sitt budskap till bara den katolska kyrkan. Vår erfarenhet från fredsarbete i Colombia är att det är nödvändigt att arbeta i strategiska och breda ekumeniska allianser för att ha trovärdighet. Lokala kyrkors långvariga närvaro och uppbyggda tillit hos befolkningen i konfliktdrabbade områden är avgörande i det gemensamma arbetet för att främja fred och försoningsdialog.
Kommissionens rekommendationer kan spela en stor roll för fred i Colombia. Det kräver dock ett enormt arbete i de mest konfliktdrabbade regionerna där civilsamhället på lokal nivå måste få en viktig roll och att genomförandet av fredsprocessen knyts till de lokala utvecklingsplanerna med långsiktig finansiering.
Act Svenska kyrkans partner bidrar till fredsprocessen
Våra partner i Colombia har på olika sätt bidragit både till innehållet av själva fredsavtalet och till dess genomförande.
Det nationella kvinnonätverket, Red Nacional de Mujeres, utgörs av 30 organisationer. De deltog i fredsförhandlingarna i Havanna och krävde utifrån resolution 1325 att kvinnor skulle vara representerade i förhandlingarna samt att fredsavtalet skulle ha ett tydligt fokus på genusrättvisa.
I genomförandet av fredsavtalet har kvinnonätverket särskilt arbetat för att stödja lokala kvinnliga ledares deltagande i genomförandet av fredsavtalet utifrån behoven i deras byar och lokala samhällen.
Arbetet för försoning är lång och svår. I kommunen Icononso i Anderna har kvinnonätverket arbetat med en lokal försoningsprocess mellan kvinnor som tidigare var ledare i FARC i området och lokala kvinnliga ledare i civilsamhället. Rädslan och misstron var svår att övervinna, men efter en lång försoningsprocess där kvinnorna från FARC också bad om förlåtelse kunde kvinnorna mötas.
”Att nu se dessa kvinnor ha gemensamma mål och projekt förändrar hela lokalsamhället. Det är ett stort steg för hela lokalsamhällets försoning.”
María de los Ángeles Ríos, Red Nacional de Mujeres.
En väpnad konflikt i förändring
En frustration som vår partner Comisión Intereclesial Justicia y Paz (Den interreligiösa kommittén för rättvisa och fred – CIJP) uttrycker är att omvärlden har svårt att förstå att den väpnade konflikten fortgår i Colombia. Även om ett fredsavtal slutits med gerillagruppen FARC, så finns det inget fredsavtal med gerillagruppen ELN och ett stort antal paramilitära grupper och andra väpnade grupper sprider fortfarande skräck i befolkningen, särskilt på landsbygden.
En strategi som fungerat mycket väl för CIJP är att lokalsamhället skriver brev riktade till alla väpnade aktörer där de kräver att alla aktörer lägger ner sina vapen. Dessa brev och uppföljning av lokalsamhället har resulterat i minskat sexuellt våld och att tvångsrekrytering till de väpnade aktörerna minskat.
CIJP menar att för att kunna bygga en hållbar fred är det avgörande att den tillträdande regeringen, ledd av den valde vänsterpresidenten Gustavo Petro, förstår att våldet har förändrats. De väpnade grupperna är fragmenterade, mycket rörliga och alla har inte en politisk agenda.
Förnyat hopp om fredsförhandlingar med ELN
När valresultatet visade att Gustavo Petro blir Colombias nästa president meddelade också gerillagruppen ELN att de eventuellt kunde tänka sig att återuppta fredsförhandlingarna med regeringen. Den tillträdande regeringen var snabba med att ge ett positivt gensvar. De är också villiga att återuppta förhandlingarna. Våra partner CIJP och det ekumeniska nätverket för fred, DiPaz, har tidigare varit med och stöttat dessa fredsförhandlingar. Nu har de uttryckt att de uppskattar att både regeringen och ELN vill återuppta förhandlingarna.
Svenska insatser genom bistånd och dialog spelade en aktiv roll i förhandlingarna mellan den tidigare regeringen och FARC och har tydligt gett politiskt stöd och biståndsmedel till genomförandet av fredsavtalet. Sverige var också involverade i förhandlingarna med ELN i Quito tills att nuvarande regeringen avslutade förhandlingarna efter ett attentat i Bogotá 2019. Vid nya fredsförhandlingar med ELN skulle Sverige – med politiskt, tekniskt och finansiellt stöd – följaktligen kunna fortsätta spela en viktig roll.
Vi i den ekumeniska rörelsen, med Kyrkornas världsråd, ACT-alliansen och Lutherska världsförbundet, måste fortsätta vårt samarbete och stöd till våra partner i Colombia. Tillsammans med allianser av religiösa aktörer kan våra partner fortsätta bidra till att skapa förutsättningar för förnyade fredsförhandlingar med ELN och för att Sanningskommissionens rekommendationer ska genomföras och bygga en hållbar fred.
Denna vecka andas Colombia förändring och framtidstro. Det är ett vackert ögonblick att få vara med om och det är så viktigt att bygga vidare på detta sköra momentum. Här kan Act Svenska kyrkan och svenskt bistånd göra stor skillnad nu.
//Sanna Svensson och Verdiana Garcia på plats i Colombia