20 spar- och lånegrupper för över 400 kvinnor i Etiopien, utbildning av 300 personer i att upptäcka och förebygga övergrepp mot barn i Filippinerna och 42 självhjälpsgrupper med totalt 504 medlemmar i Indien. Det är tre goda exempel på projekt som gåvor till Act Svenska kyrkan bidragit till under 2022.
Act Svenska kyrkan värnar skapelsen och försvarar alla människors rätt till ett värdigt liv. Grundläggande trygghet, jämställdhet och klimaträttvisa är en förutsättning för en hållbar värld. När människor kan arbeta och klara sig på sin inkomst skapas självförtroende och framtidstro.
Act Svenska kyrkan arbetar för rättvisa och hållbara försörjningsmöjligheter för människor som lever i utsatthet, fattigdom och i klimatnödläge. Det kan handla om utbildningar i hållbart jordbruk, distribution av tåligare grödor och skapandet av spargrupper som ger deltagarna större ekonomisk frihet. Arbetet genomförs tillsammans med lokala kyrkor och samarbetspartner för att stärka människors egna möjligheter till försörjning.
Kvinnor och kaffe – i kampen mot fattigdom i Uganda
Scovia Bakiengana är en av miljontals kvinnliga bönder i Afrika söder om Sahara. 80 procent av allt jordbruk här bedrivs av småskaliga bönder, varav de flesta är kvinnor. Faktum är att inkomsten från kaffet också är livsavgörande för många här. Nästan två miljoner småskaliga jordbrukare livnär sig på kaffe, bara i Uganda. Men för att kunna bedriva ett framgångsrikt jordbruk behöver man också kunna investera.
– Bristen på finansiering är en av de största utmaningarna för oss, i synnerhet för kvinnliga jordbrukare, berättar Scovia.
För att lyfta framför allt kvinnliga bönder har Act Svenska kyrkan startat ett nytt projekt. Projektet syftar till att stärka kapaciteten hos kooperativ och sammanslagningar av jordbrukare för att de ska kunna bedriva sina affärsverksamheter mer effektivt och visa finansiärer att det är lönsamt att investera i jordbrukskooperativ. Ett viktigt mål är också att öka kvinnors deltagande i beslutsfattande positioner i kooperativen.
– Det här projektet är precis vad många kvinnor behöver, säger Scovia.
Hållbara jordbruksmetoder i Etiopien
Hungern bland stora delar av världens befolkning har många orsaker. I Etiopien har coronapandemin och kriget i norr skapat stora utmaningar för matförsörjningen. Nära 81 procent av befolkningen på landsbygden i Etiopien livnär sig av jordbruk. Tillsammans med ortodoxa kyrkan och andra partnerorganisationer i Etiopien har Act Svenska kyrkan i många år samarbetat för att utveckla nya mer hållbara jordbruksmetoder, minska avskogning och sprida kunskap om nya försörjningsmöjligheter.
– Pandemin, klimatet och kriget är våra största utmaningar för överlevnad just nu. Men när vi ser resultat som exempelvis de bevattningssystem som vi byggt tillsammans med Act Svenska kyrkan, där effekterna av vattentillgången inneburit att långt färre flickor tvingas hoppa av skolan och att vattenburna sjukdomar minskat rejält, eller när vi lyckats göra över 4 000 hektar land brukligt igen efter jordutarmning, orkar man fortsätta, berättar Tewaney Seifesellassiey, som arbetar för en av Act Svenska kyrkans partnerorganisationer i Etiopien.
Omkring 400 kvinnor har under 2022 deltagit i ett projekt med 20 spar- och lånegrupper i Etiopien, med syftet att uppnå ekonomisk egenmakt. Workenesh och Lisan är två av deltagarna. Genom grupperna har kvinnorna kunnat öka sina inkomster och även utbildats inom exempelvis familjeplanering. Deltagarna stödjer också varandra i andra utmaningar, som våld i hemmet. På eget initiativ organiserade deltagarna också ytterligare 16 spar- och lånegrupper.
Arbete mot sexuell exploatering av barn i Filippinerna
I Filippinerna har sexuell exploatering av barn på internet ökat lavinartat under coronapandemin. När fattigdomen ökar, ökar också risken för att barns kroppar används som inkomstkälla. Act Svenska kyrkans filippinska partner fortsatte under 2022 sitt treårsprojekt med målet att utbilda 300 av sina anställda i att upptäcka och förebygga övergrepp.
Genom trygga platser och uppsökande verksamhet i riskområden kan barn som riskerar att utsättas för övergrepp också få kunskap om sina rättigheter. Under 2022 hölls flera utbildningar riktade till barn som lever på gatan. Barn som utsatts har också fått hjälp att anmäla brott och bearbeta övergrepp.
Hållbar motståndskraft och lokalt ägarskap i Indien
Coronapandemin har tagit hårt på Indien. Samtidigt blir också hotet från klimatförändringar allt synligare. Till exempel ökar översvämningar, cykloner, torka och värmeböljor dag för dag, vilket leder till förlust av liv och stora skador på bland annat hus, vägar och avlopp.
Minu Samaddar arbetar för att stötta och vägleda människor i deras socioekonomiska utveckling och för ökad jämställdhet. Fram till i dag har Minu bidragit till att 42 självhjälpsgrupper med totalt hela 504 medlemmar bildats. För att komma till rätta med hungerproblematiken arbetar Act Svenska kyrkan tillsammans med lokala krafter för att guida människor till att hitta aktiviteter som kan ge en inkomst. Många får också stöd i att lära sig finansiella system som banker, sparkonton och lånemöjligheter samt regler för ränta. Kvinnor uppmuntras särskilt att i grupper samarbeta och ta ett kollektivt ansvar för ekonomin för att inte hamna i ensam utsatthet. Genom att bygga hållbar motståndskraft och lokalt ägarskap för att skapa förändring, kan extra sårbara grupper och samhällen resa sig starkare.
Allt detta arbete, och mycket mer, har Act Svenska kyrkan genomfört under 2022. Tack för ditt engagemang! Tillsammans står vi upp för alla människors rätt till klimaträttvisa och hållbar försörjning.
Vi lever alla under samma himmel
Vi har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds ser verkligheten olika ut. Det kan vi aldrig acceptera. Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv.