Interreligiösa fredsgrupper i Etiopien för en hållbar fred, pris till människorättsförsvarare i Colombia och tillgång till sjukvård för människor som lever på Gazaremsan. Det och mycket annat har gåvor till Act Svenska kyrkan bidragit till. Tack för stödet under 2022 till Act Svenska kyrkans arbete för fred och demokrati.
Att verka för fred och försoning är ett av kyrkans viktigaste uppdrag. Ett fredligt samhälle förutsätter att alla människor får delta i demokratiska processer och att ingen diskrimineras. Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med lokala krafter över hela världen för att stärka mänskliga rättigheter, bygga tillit och gemenskap och uppnå hållbar fred. Här nedan följer några av förra årets fantastiska resultat som uppnåtts tack vare gåvor och engagemang.
Sjukvård till palestinier i ockuperade områden
Alla människor har rätt till vård, även under konflikter och ockupation. Act Svenska kyrkan stödjer Augusta Victoria-sjukhuset i Jerusalem, som specialiserat sig på att ge vård till människor som bor i palestinska områden på Västbanken och i Gaza.
På Västbanken och i Gaza är det mycket svårt för palestinier som lever isolerat under ockupation att få vård. Det saknas sjukhus och människors rörelsefrihet är mycket begränsad.
Som tidigare år fortsatte Act Svenska kyrkan under 2022 att ge stöd till barn som är under behandling på sjukhuset och möjliggöra vård för andra patienter. Nytt för året var att Augusta Victoria-sjukhuset, med stöd från bland annat Act Svenska kyrkan, kunnat starta ett palliativt center. Det finns både möjlighet till palliativ vård på sjukhuset och en mobil palliativ klinik för att erbjuda vård i hemmet.
Pris till modiga människorättsförsvarare i Colombia
För elfte året i rad delade Act Svenska kyrkan i oktober 2022, tillsammans med Diakonia, ut pris till modiga människorättsförsvarare i Colombia. Säkerhetssituationen för människorättsförsvarare i Colombia är värre än någonsin och priset är ett sätt att uppmärksamma och stärka deras viktiga arbete.
Luz Estrella Romero Villalba arbetar som feministisk advokat och mottog pris för årets människorättsförsvarare för sitt arbete för kvinnors och flickors rättigheter.
Somos Génesis är ett nätverk beståendes av 160 organisationer som arbetar för afrocolombianers, urfolks, ungdomars och barns rättigheter. De fick pris för sitt arbete för sanning, rättvisa och upprättelse för offer för den väpnade konflikten.
Organisationen LIMPAL Colombia, filial till den internationella organisationen Women’s International League for Peace and Freedom, mottog pris för sitt arbete för nedmontering av militarismen, kvinnors deltagande i fredsbyggande och psykosociala stöd till offer samt för kvinnors aktiva deltagande.
Edilia Mendoza Roa fick det prestigefyllda priset ”Ett helt liv” för mer än 30 års aktivism och arbetet för kvinnors rätt till mark och mänskliga rättigheter. Hon hade bland annat en viktig roll i påverkansarbetet för att stärka kvinnors roll i det rurala samhället.
Interreligöst samarbete för fred i Etiopien
I Etiopien bestämde sig imamen Sherik Ustaz Kamil och prästen Abba Tibebu att arbeta tillsammans för ett samhälle som lever i fred, samförstånd och respekt för varandra. Act Svenska kyrkan kämpar tillsammans med partner och religiösa ledare för att bygga tillit, gemenskap och uppnå en hållbar fred.
Under 2022 stöttade Act Svenska kyrkans partner 33 fredskommittéer i Etiopien med cirka 500 deltagare totalt. Fredsprojektet har har givit människor på lokal nivå en plattform för att återuppbygga fred och tillit. En av grundstenarna i fredsprogrammet har varit att öka förståelsen för den andres religion och olika teologiska aspekter har varit utgångspunkten i försoningsarbetet.
I oktober 2022 arrangerades en workshop för att planera nästa fas i fredsprogrammet som genomförs av kyrkorna i Etiopien. Ett viktigt resultat av diskussionerna var att integrera det psykosociala arbetet i fredsarbetet under nästa fas av projektet – ett mål där Act Svenska kyrkans erfarenhet och spetskompetens inom området kommer vara ett viktigt bidrag.
Solceller och kläder till flyktingläger i Libanon
I Libanon har valutan förlorat över 90 procent av sitt värde sedan oktober 2019 och en allt större del av befolkningen lever i fattigdom. De senaste åren har det varit svåra vintrar i Libanon med minusgrader och snö. Med begränsad tillgång till det som i Libanon kallas statlig el, är människor beroende av generatorer för tillgång till el och värme. I flyktinglägren finns oro över att inte ha funktionella kläder under vintern och hur de undermåligt installerade elledningarna ska hålla.
Under 2022 har Act Svenska kyrkan påbörjat ett ”survivor and community led response”-projekt i Libanon. Projektet genomförs av Act Svenska kyrkans partner för palestinska flyktingar i lägren Dbayeh och Shatila. Flera av initiativen har handlat om att deltagarna själva syr billiga vinterkläder att dela ut samt att installera säkra solceller i flyktinglägret.
Mötesplats för kvinnliga människorättsförsvarare
I oktober 2022 samlades 30 kvinnliga människorättsförsvarare från Colombia, Mexiko och Guatemala i Bogotá, Colombia, för att utbyta erfarenheter kring vilka olika sorters hot de utsatts för, just för att de är kvinnor. De hade utbyten kring hur hoten påverkar dem på ett personligt plan, men även hur deras familjer och hur deras lokala samhällen påverkas av hoten. De samtalade även om kollektiva strategier med icke-våld som utgångspunkt. Representanter från sex partnerorganisationer till Act Svenska kyrkan i Colombia deltog.
Återigen, stort tack för allt stöd till Act Svenska kyrkans arbete för fred och demokrati. Vi lever alla under samma himmel. Tillsammans sprider vi fred, frid och hopp i vår värld.