Till innehåll på sidan
Fotograf: Magnus Aronson/Ikon
Act Svenska kyrkan

Självhjälpsgrupp förändrar livet på etiopiska landsbygden

För Alganesh och hennes familj har livet bokstavligen gått från mörker till ljus de senaste åren. En solcellslampa, några får och en självhjälpsgrupp är viktiga komponenter som ökat familjens hälsa och mattillgång på den etiopiska landsbygden.

Alganesh ansikte lyser av stolthet och glädje. De senaste åren har hennes dotters skolresultat blivit bättre och bättre. Med rödmålade naglar pekar hon upp mot det randiga tyget i taket, där en liten lampa dinglar i ett snöre. När Alganesh tänder lampan med fjärrkontrollen i sin hand börjar lampan kasta skuggor av ljus över de ärtgröna väggarna.

Kvinna visar sin solcellslampa.
Solcellslampan gör stor skillnad för Alganesh familj. Byn saknar elektricitet och solcellslampan lyser upp deras bostad när det är mörkt ute. Foto: Magnus Aronson/Ikon

– Sedan vi fick en solcellslampa har min dotter Dagmawit blivit bäst i sin klass. Nu kan hon studera även när det är mörkt ute, säger Alganesh med ett stort leende.

Familjen bor under enkla förhållanden i den avlägsna bergsbyn Kutaber i norra Etiopien. Inne i det turkosputsade huset finns inga möbler, utan golvet pryds av färgglada mattor som ligger i omlott och några stora kuddar. Huset, och hela byn, saknar elektricitet och andra moderniteter. Tidigare när dottern behövde studera på kvällstid fick hon göra det i skenet av en brasa och röken var ansträngande för både ögon och luftrör.

Solcellslampan gör att vi hostar mindre och mår bättre, berättar Alganesh.

Flicka gör sin läxa i skenet från en solcellslampa. Mamman ger stöd.
Alganeshs dotter Dagmawit läser läxor i skenet av en solcellslampa. Hennes skolresultat har blivit markant bättre sedan de fick en solcellslampa. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Bördig mark blev obrukbar

Mitt i ett böljande landskap på över 3000 meters höjd har Alganesh förfäder bott och brukat jorden i generationer. Som de flesta andra i samhället är Alganesh familj jordbrukare och på ett litet landområde odlar de grödor och föder upp djur. Men klimatförändringar har inneburit många utmaningar. Vattnet som en gång porlade från bergen torkade ut och torrperioderna blev allt längre. Det som en gång var bördig odlingsmark gick inte längre att odla. Minskade skördar gjorde matbristen och utsattheten till ett faktum. För tre år sedan påbörjade Act Svenska kyrkans partner ett projekt för att förbättra livet för människorna som lever här, bland annat genom självhjälpsgrupper. De har också konstruerat en 1000 meter lång bevattningskanal som ger bättre odlingsmöjligheter.

Jag var den fattigaste kvinnan i min stad. Men tack vare självhjälpsgruppen fick jag tre får och fem hönor. Jag fick också grönsaksfrön att odla, berättar Alganesh.

Vybild ut över bergen. Det syns att det är torrt och svårt att odla.
Alganesh familj har bott i det bergiga landskapet i generationer. Klimatförändringar försvårade möjligheten att odla. I dag finns en bevattningskanal som gör marken odlingsbar igen. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Självhjälpsgruppen förändrar liv

Medan vi samtalar visar Alganesh runt mig i sin trädgård. Hon ger mig ett litet rött äpple från det nyplanterade äppelträdet som hon hoppas få stora skördar ifrån. Hon visar kållandet, morötterna och potatisen och de torktåliga grödorna som hon fått genom projektet. Torktåliga grödor, bevattningsmöjligheter och utbildning i hur Alganesh kan öka produktiviteten av sina skördar gör stor skillnad. Sina nyförvärvade kunskaper i ekonomi kommer till användning när hon säljer överskottet från både skördar och djur på marknaden. Genom detta har hon kunnat betala både sina barns skolavgifter och läroböcker.

Självhjälpsgruppen har totalt ändrat mitt liv och min livsstil. Innan jag fick möjlighet att vara med i projektet hade jag ingenting. Inga grönsaker, ingen kunskap om hur jag leder en grupp och jag visste inte ens hur jag skulle sköta ett hushåll, så mitt liv har förändrats helt.

Alganesh är självhjälpsgruppens kassör och tillsammans sparar kvinnorna till större gemensamma investeringar. De hjälps också åt i vardagen, till exempel med att skörda på varandras landområden. Gruppen har också blivit ett viktigt forum att prata om känsliga ämnen som könsbaserat våld i hemmet.

Kvinna vattnar med en vattenkanna i en trädgård.
Alganesh vattnar grödor i sin trädgård. Både utbildning i effektivt jordbruk, torktåliga grödor och vatten från den nyanlagda bevattningskanalen har gjort skördarna större de senaste åren. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Får och höns – startkapital till eget företagande

Genom självhjälpsgruppen fick Alganesh tre får för tre år sen. Nu har hon 12 får som hon fött upp. Fåren är en specialimporterad ras som ger både bra med kött och mjölk. Men kvinnorna får inte fåren helt utan förpliktelser. Två år efter att en kvinna fått sina tre första får, ger hon vidare tre nya får till en annan kvinna. På så sätt får fler möjlighet till att starta en egen verksamhet. Alganesh är fylld av drömmar och företagsamhet inför framtiden och förhoppningen är att snart kunna köpa en oxe.

När jag åker ifrån Kutaber tänker jag på att relativt små saker förändrar människors framtidsmöjligheter. Att några får är början till en egen inkomst. Att solcellslampan för Alganesh dotter är så mycket än bara ett ljus i ett mörkt hus en kväll. Det är en möjlighet till en ljusare framtid.

Tre kvinnor står och håller i varsitt får.
Alganesh (längst till höger) tillsammans med några kvinnor från sin självhjälpsgrupp. Får är ett viktigt startkapital för kvinnornas egna företagande och försörjning. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Text: Josefin Norstedt, handläggare för insamling på Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkans arbete i Etiopien

Etiopien är ett av världens fattigaste länder. Inbördeskrig, konflikter, torka och matbrist har tvingat miljontals människor på flykt. Här arbetar Act Svenska kyrkan bland annat med att stärka människors motståndskraft mot klimatförändringar samt med psykosocialt stöd i flyktingläger. Förutom att se till fysiska behov som mat, rent vatten, sanitet och tak över huvudet, behöver även sociala och psykologiska behov som uppstår i samband med en katastrof tillgodoses.

Bakom varje siffra finns en människa

Över 100 miljoner människor är på flykt och 300 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd runt om i världen. Bakom varje siffra finns en människa. En människa som har rätt till trygghet och ett värdigt liv. Genom lokala partner finns Act Svenska kyrkan på plats före, under och efter en katastrof.