Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Pojkar drabbas (också) av könsroller

När trettonåriga Christian deltog på en workshop om könsroller i sin hemby i Guatemala fick han upp ögonen för hur flickor förväntas gifta sig tidigt medan pojkar ska slå sig fram för att ”vinna”. Act Svenska kyrkans lokala partner reser runt i byarna för att få med pojkar och män i arbetet för att bryta skadliga traditioner.  

Guatemala 2023. Alex Morales, Ixmucané, leder gruppövning med ungdomsgrupp. Tillsammans får ungdomarna utmana machokulturen och finna sätt att motverka våld mot kvinnor inom sitt samhälle. Fot: Eva Pérez Järnil/Ikon

”Skriv ner vad ni har hört om kön och genus” säger kursledaren Alex Morales och delar ut post-it-lappar till ungdomarna, som sitter i en stor halvcirkel med sina pennor redo. De har just startat dagens gruppövningar. Äldst i gruppen är Tomás, 25 år. Han har kommit hit en gång per månad i snart två år och tar till orda emellanåt för att berätta om det han lärt sig på kursen. Bland de yngsta är 13-åriga Christian. Han har varit med i nästan ett år. Han reser hit i över två timmar med buss från sin hemby. Det är många som står i kö för att få plats på kurserna och Christian är stolt över att få vara med.  

Pojkar får inte vara i köket 

Ungdomarna rodnar när Alex pratar om biologiska skillnader mellan en kvinna och en man. Sedan skrattar de högt när han kommer in på skillnaderna i sociala förväntningar.  
”Vad förväntas en flicka göra innan hon går till skolan?” frågar Alex och ungdomarna svarar att hon ska gå upp tidigt och laga frukost och städa i ordning. Men svaret på vad en pojke ska göra är kort. Han behöver bara klä på sig och gå. På nästa post-it-lapp får de skriva ner hur det känns att vara flicka eller pojke. Flera av flickorna skriver att det känns jobbigt och orättvist, medan pojkarna medger att det känns bra att slippa jobba hemma.  

Alex pratar en lång stund om hur hårt flickor och kvinnor tvingas jobba hemma och att det är en gammal tradition att pojkar och män inte hjälper till. Många kvinnor vägrar att släppa in dem i köket. Det finns ett känt talesätt om att ifall en pojke vidrör sleven eller sopborsten så kommer hans framtida hustru att köra med honom. Det här är en uppfattning som alla i rummet känner igen. En flicka däremot förväntas oftast hjälpa till i köket redan från tidig ålder. I tonåren är det många flickor som slutar gå i skolan och i stället bara gör hushållssysslor. De ska ju ända snart gifta sig. 

Barnäktenskap ett stort problem

Guatemala 2023. Alex Morales arbetar för en organisation som Act Svenska kyrkan stödjer i Guatemala. Han och kollegorna har under flera år rest runt i byarna i Quitché-regionen och nått ut till både ungdomar och män med sina workshops och kurser om att bryta skadliga könsroller. Foto: Eva Pérez Järnil/Ikon

”Traditioner som uppmanar unga flickor, från 13-14 år, att ingå äktenskap måste förändras. Det finns också traditioner som innebär att en större tyngd läggs på flickor och kvinnor när det gäller uppgifter som att ta hand om hemmet och familjen”, konstaterar Alex. Han berättar också att organisationen Ixmukané som Act Svenska kyrkan stödjer har varit pådrivande för den nya lag som nu finns och förbjuder giftermål innan 18 års ålder. Nästa steg är att medvetandegöra människor om lagen, vilket är ett av de tydligaste målen med verksamheten. 

”Ixmukané förebygger barnäktenskap, tidiga eller påtvingade relationer, men också tidiga graviditeter genom att informera. Vi medvetandegör befolkningen genom informationskampanjer.  Vi genomför utbildningar som handlar om sexualitet. Vi vänder oss också till ledare inom ursprungsbefolkningen för att de inte ska vara delaktiga i att unga inleder relationer eller gifter sig tidigt, att de inte ska bevittna att minderåriga inleder relationer.”  

Negativa könsroller leder till våld 

Guatemala är ett av de våldsammaste länderna i Centralamerika och anmälningarna av våldtäkter och annat genusrelaterat våld fortsätter att öka. Act Svenska kyrkans partner i Guatemala uppger att brott mot kvinnor, liksom brott mot barn, är de mest anmälda brotten med mer än 50 000 fall per år trots underrapportering. I analysen av en tolvårsperiod ökar det sexuella våldet, särskilt när det gäller fall där barn och ungdomar är inblandade. En trend som upprepas när det gäller kvinnomord, vars procentandelar ökar år för år.  

Guatemala 2023. Christian, Tomás och Natalia är tre av ungdomarna som deltar på kursen om att motverka våld. Vid en workshop får de analyser hur mänoch kvinnor framställs i dagstidningar och magasin. Foto: Eva Pérez Järnil/Ikon

Ungdomarna på kursen får göra olika övningar där de utmanar traditionella könsroller som leder till diskriminering och våld mot flickor och kvinnor. De pratar både om vilka uppgifter som flickor och pojkar förväntas göra och även om vilka egenskaper som de förväntas ha beroende på sitt kön. Exempelvis att en pojke ska vara tuff och hård. 
”Macho” utropar en av pojkarna i gruppen och alla skrattar igenkännande. Alex visar en bild med olika personlighetsdrag som associeras med flickor och pojkar. På flickornas lista finns ord som söt, lugn, omhändertagande och följsam medan pojkarnas lista består av begreppen aggressiv, ambitiös, självständig och tävlingsinriktad.  

”Om jag säger att det gäller att komma först ut på fotbollsplanen, vilka springer och vilka går?” frågar Alex. Gruppen svarar att pojkarna kommer tävla om att komma först. Om någon av pojkarna skulle gå i stället, skulle de bli hånade av de andra. Att inte vara tävlingsinriktad och aggressiv är förenat med att vara svag och omanlig. I det sociala spelet förväntas pojkarna slå sig fram. Det i sin tur leder till att många pojkar och män kan bli våldsamma i sina relationer.  

Christian samtalar om könsroller

Christian är en av de ungdomar som Alex träffat vid sina besök runtom i Quitché-regionen. Han blev nyfiken och deltog tillsammans med sin syster på en workshop för ungdomar. Frågor kring sexualitet och könsroller var något helt nytt för honom. I skolan och i kyrkan hade han aldrig pratat om sådana saker.  

Som enda sonen i familjen känner Christian tydligt att det finns andra förväntningar på honom än systrarna. Han förväntas bidra med att tjäna pengar till familjen, för att han och hans tre systrar ska kunna äta mat och gå i skolan. 

”När pappa inte är hemma så hjälper jag mamma. Jag jobbar med sightseeing och jag brukar tjäna 450 quetzal på två veckor. Jag ger 200 till mamma och får 250 till mig själv. Förut använde jag pengarna till godis och saker, men nu sparar jag för att kunna köpa ett hus i framtiden. ” berättar Christian.  

Att komma hit till kursen är Christians eget val och han gillar att jobba tillsammans i en grupp med både tjejer och killar. Han säger att en av sakerna som han lärt sig är att många föräldrar inte låter sina döttrar gå i skolan, men att han tycker att flickor också borde få utbilda sig och utvecklas. 

Efter workshoppen som Christian och hans syster deltog på förra året hände det att han pratade med skolkompisarna om vad de lärt sig. Sedan han började i en ny skola i 7:an har han inte pratat med kompisarna om sådana frågor, men han skulle gärna vilja. Han tycker det är viktigt att fler får kunskap om att flickor och pojkar är lika mycket värda.  

”Aktiviteterna som jag gillar här är uppgifterna och övningarna där vi lär oss att säga ifrån till våld mot kvinnor” säger han och konstaterar 

”Jag gillar att komma hit. Här får jag saker att tänka på!”

Text: Susanna Olivin, Act Svenska kyrkan

Guatemala 2023. Christian 13 år deltar i ungdomsgruppen som samtalar om könsroller och flickors rättigheter. Foto: Eva Pérez Järnil/Ikon

VAR MED I KAMPEN MOT SKADLIGA TRADITIONER. SWISHA DIN GÅVA TILL 900 1223. TACK!

Fakta om arbetet i Guatemala

Varje år rapporteras över 50 000 fall av våld mot kvinnor och flickor i Guatemala och mörkertalet är stort. Över hälften av landets flickor slutar skolan före högstadiet och flertalet känner inte till sina rättigheter. Flickor och kvinnor utför oavlönat hushållsarbete och är både socialt och ekonomiskt beroende av mannen i hushållet. Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med paraplyorganisationen Jotay för kvinnors rättigheter i Guatemala. Verksamheten innefattar bland annat förebyggande workshoppar och kurser där ungdomar och unga män lär sig utmana normer och traditioner som står i vägen för ett jämställt samhälle utan våld. I utsatta samhällen stöttas också lokala organisationer som hjälper våldsutsatta kvinnor att driva sina fall juridiskt och att bearbeta upplevelser genom exempelvis samtalsstöd, drama och vävning.