Till innehåll på sidan

Ett ljus stöpt av mod

Solen gassar över det kuperade landskapet i utkanten av Guatemala city. Vägen fram till familjerna vi ska besöka består av hårdtrampad jord och stora stenar. Jag har lite utmaningar att kunna filma samtidigt som jag inte ska trampa snett och en av kvinnorna som tagit med oss erbjuder sin hand för att stötta mig. Själv bär hon högklackade skor, tillsammans med sina traditionella färgglada kläder, och vi skrattar åt hur vi båda vinglar fram.  

På bilden: Juristen Lesly García kämpar för Mayakvinnors rättigheter genom organisationen Agims i en av Guatemala citys förorter. Foto: Eva Pérez Järnil

Kvinnan heter Lesly García och är jurist hos en av de lokala organisationer som Act Svenska kyrkan stödjer i Guatemala. Att arbeta för Mayakvinnors rättigheter är en naturlig del av Leslys liv. Hon är själv Mayakvinna och säger att det är en viktig del av hennes identitet. Hennes arbetsroll är att utbilda och informera Mayakvinnor om mänskliga rättigheter och att hjälpa dem som utsatts för våld och diskriminering att driva sina frågor juridiskt. Våld är en del av den machokultur som genomsyrar regionen och Mayakvinnor är särskilt utsatta. Under mitt besök möter jag kvinnor som upplevt förtryck och våld på ett sätt som berör mig djupt.

”Som Mayakvinnor har vi lidit av diskriminering, och när vi i dag lär oss om våra rötter hjälper det oss som folk att höja våra röster och ännu mer, som urfolkskvinnor, att få samma rättigheter som alla andra kvinnor”, säger Lesly.

Sover på golvet

På bilden: Martina Equite Raxón lever som ensamstående mamma till två döttrar och kämpar för att ha råd med bostad och mat. Genom organisationen Agims får hon juridiskt stöd att utkräva underhåll från sina barns pappor. Hon deltar också i vävningskurser och gruppsamtal. Foto: Eva Pérez Järnil

Vi kommer fram till en vacker blommande sluttning nedanför låga husbyggnader utan fönster. Några barn skuttar upp och ned för stentrapporna mellan husen och en ung kvinna kommer fram mot oss. Hon är lågmäld och vågar inte möta min blick. Lesly pratar med värme i röst och kroppsspråk och snart spricker även den unga kvinnan upp i ett leende. Hon leder oss ned genom blomsterodlingen och vi beundrar de vackra blommorna som hennes familj odlar och säljer som inkomst. Vid en första anblick verkar den unga kvinnan och hennes två barn kunna leva ett gott liv tillsammans med sina farbröder, kusiner och sysslingar. Under intervjun som följer visar sig verkligheten vara en annan.

Martina Equite Raxón, som kvinnan heter, hade egentligen fått ärva en del av gården efter sin morfar. Men de manliga kusinerna ger henne inte tillgång till gårdens bostad eller försäljningsinkomster. I stället arbetar hon gratis åt dem genom att tvätta, städa och laga mat. Husrummet de erbjuder henne är i ett av de omöblerade uthusen, utan vatten och el, där hon sprider ut sina få kläder på stengolvet för att hon och barnen ska ha något mjukare att sova på om natten.

Lesly har kopplats in kring Martinas fall för några månader sedan och första steget är att Maria ska få kunskap om sina rättigheter. Sedan, på sikt, kan Martina eventuellt komma fram till att hon vill driva sitt fall rättsligt. Lesly finns där som hennes juridiska stöd genom hela processen. För en kvinna som växt upp med bilden av att hennes roll är att tjäna andra och upplever sig stå i tacksamhetsskuld mot sin släkt, är det ofta en lång väg till att bli medveten om sitt värde. När jag frågar Martina vad hon önskar för framtiden har hon först inget svar. Sedan uttrycker hon den mest hjärtskärande av önskningar.

”Jag önskar att jag inte behöver vara rädd för att de ska kasta ut mig på gatan. Att jag hade någonstans där jag och barnen kan bo.”

På bilden: Martina och hennes två barn tvingas sova direkt på golvet. Foto: Eva Pérez Järnil

Hembesök och teater driver förändring

Verksamheterna som Act Svenska kyrkan stödjer här i Guatemala innefattar ett aktivt påverkansarbete för Mayakvinnors rättigheter. Lesly och hennes kollegor på organisationen AGIMS arbetar på många olika sätt, varav hembesök hos kvinnor i utsatthet är en viktig del för att nå ut i samhället. De bjuder också in till gruppverksamheter, dit kvinnor som utsatts för våld får komma för rehabilitering. I grupperna kan de utforska och förstå sina rättigheter, formera sig tillsammans och påverka sin situation.

”Som förening försöker AGIMS-gruppen hjälpa kvinnor som är offer för våld, särskilt ursprungsbefolkningens kvinnor, så vi har en grundläggande roll som lokalbefolkning att hjälpa dem och se till att de kan få tillgång till en rättvis och effektiv rättskipning”, förklarar Lesly.

En av grupperna arbetar med drama. Tillsammans har de skapat en föreställning om Mayakvinnors situation som de framför på olika event och möten i samhället. Genom föreställningen uppmärksammar de diskriminering och våld mot kvinnor och ursprungsbefolkning. Föreställningen har bland annat framförts på politiska arenor och i samband med detta har organisationen lämnat in rättsliga ärenden till politiker och beslutsfattare samt framfört krav på förändring när lagstiftade rättigheter inte efterlevs. Lesly är en av de som tar fram underlag och formulerar dessa skrivelser.

På bilden: Teaterföreställning om att stoppa våld mot kvinnor i samhället. 335 kronor räcker för att en kvinna i Guatemala som överlevt våld kan delta på en träff med en dramagrupp, som en process för läkning och känslomässig återhämtning. Foto: Eva Pérez Järnil

Modiga kvinnor står upp trots hot, våld och våldtäkt

Påtryckningar att sälja sin mark, eller omdiskuterade uppgörelser om markrättigheter, är något som många ursprungsbefolkningar vittnar om. Så även i Guatemala. I området där Lesly arbetar har ett internationellt gruvbolag tagit över stora delar av marken. I kampen för sina rättigheter möter kvinnorna ofta motstånd från dessa aktörer med vinstdrivande intressen som står i kontrast mot mänskliga rättigheter. Att driva frågor om diskriminering är då långt ifrån riskfritt. Det finns kvinnor inom organisationen som utsatts för hot på grund av sitt påverkansarbete. Vissa hot har blivit till grym verklighet.

När jag intervjuar en av deltagarna i dramagruppen kommer det fram att hon tvingats uppleva något av det värsta en människa kan vara med om. Gruppvåldtäkt. Som ett sätt att tysta henne. Hon berättar under tårar hur hon efter månader av hot om våld till slut inte kom undan längre. Gruvarbetare följde efter henne när hon promenerade hem längs en av de mörka vägsträckorna utanför centrum. De våldtog henne och lämnade henne i diket. Därifrån fick hon själv resa sig igen, såväl bokstavligt som bildligt. Trots det övervåld hon varit med om uttrycker hon med trotsig min att dramagruppen ger henne det stöd hon behöver och hon kommer fortsätta stå upp för sig själv tills den dag hon inte längre finns.

Lesly och hennes organisation drivs av mod och handlingskraft. När Lesly talar om sitt arbete uttrycker hon det hoppfulla budskap som vi tillsammans genom Act Svenska kyrkan får vara en del av: Att sprida ljus i mörkret.

”Det jag gillar mest med det arbete jag gör i organisationen är att kunna hjälpa kvinnor som inte hittar en utväg och att kunna stödja dem när de ser allting mörkt. Att ge dem ett ljus.”

Text: Susanna Olivin, Projektledare för Act Svenska kyrkans julinsamling

Vi lever alla under samma himmel

Vi har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds ser verkligheten olika ut. Det kan vi aldrig acceptera. Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv.