Till innehåll på sidan
Två kvinnor med varsitt barn i famnen.
Fotograf: Josefin Casteryd /Ikon
Act Svenska kyrkan

Systerskap som räddar liv

Natalia har vigt sitt liv åt att hjälpa kvinnor som lever i utsatthet i krigets Ukraina. I dag arbetar och lever hon på ett boende för kvinnor och deras barn i staden Ivano-Frankivsk. För Natalia är det så mycket mer än ett jobb det är ett kall. I slutändan handlar det om att rädda liv.  

Natalia arbetar som administrator på ett boende för kvinnor som överlevt könsbaserat våld. I två år har hon bott på boendet tillsammans med sin sexåriga dotter. Hon beskriver rollen som administrator som ett mellanting mellan ett arbete och ett volontäruppdrag. Natalia finns tillgänglig dygnet runt för att stötta kvinnorna.  

– Det här är mer än ett jobb – det är ett kall. Du behöver förstå vad du gör och varför. Du hjälper en annan person, en annan mamma, och får aldrig döma.  

Bearbetning och läkning 

Kvinnorna som kommer hit bär många gånger på smärtsamma upplevelser och boendet fungerar som fristad och en trygg plats för rehabilitering och läkning.  

– De som kommer hit har upplevt svåra saker och i början när de är här känner de sig osäkra och är rädda för att något ska hända. Ibland hör jag någon som gråter på natten, då finns jag där. Jag berättar att vi som bor här är familj, att de är trygga här, säger Natalia.  

Natalia och hennes kollega Valeria, som är verksamhetsansvarig på boendet, har skapat ett skyddsnät runt kvinnorna. De guidar och stöttar dem i olika situationer, såväl när det kommer till praktiska frågor som till vilket stöd olika personer behöver. Utöver Natalia och Valeria, finns en större cirkel av socialarbetare, advokater, psykologer och läkare som vid behov kan erbjuda professionell hjälp. 

– Behoven varierar och olika individer behöver olika former av stöd. Vi ser till att de här kvinnorna får den hjälp de behöver och har rätt till, men framför allt handlar det om att vara medmänniska och finnas där, säger Natalia med eftertryck.  

Kvinna sitter på en barnsäng. Hon håller en kudde i händerna.
Natalia är 37 år och kommer från en ort i östra Ukraina, men har bott i Ivano-Frankivsk i 20 år. Trots att hon har en egen lägenhet är hon sällan där, utan bor tillsammans med de andra kvinnorna och deras barn. De är som en stor familj. Foto: Josefin Casteryd/Ikon

Ett urholkat självförtroende kan byggas upp igen 

På boendet får kvinnorna stöd, verktyg och utbildning för att succesivt kunna bygga upp sina liv igen. Och Natalia ser förvandlingen. Förtvivlan, oro och rädsla byts succesivt ut mot hopp, tilltro och beslutsamhet. Genom att jobba uppmuntrande och med att bekräfta och lyfta det som är positivt och fungerar, kan ett urholkat självförtroende byggas upp och stärkas igen.  

– Efter ett tag ser jag hur de sakta börjar förändras, säger Natalia och ler. Det gör mig glad när jag märker att de litar på mig, att de kommer till mig för att få råd och vi kan ha en diskussion och ett resonemang kring hur vi kan lösa saker och ting tillsammans, säger Natalia.  

Natalia berättar att hennes man och son just nu bor i Litauen och att hon och hennes dotter ibland åker dit för att besöka dem. Natalia har även en egen lägenhet, men är nästan aldrig där. Kvinnorna och barnen på boendet har blivit som en andra familj för henne och dottern. 

– Jag ser det här som mitt hem, säger Natalia. När jag varit bortrest för att besöka min man eller titta till lägenheten, får jag alltid ett varmt välkomnande när jag kommer tillbaka. Ibland har de lagat min favoritmat, andra gånger har de skrivit små välkomstlappar och blåst upp ballonger, berättar Natalia och hennes ansikte lyser upp i ett stort leende. 

Sex kvinnor står i rad framför ett hus. En kvinna bär ett barn i famnen och en annan kvinna står vid en barnvagn med ett barn i.
Natalia har en nära relation med kvinnorna på boendet och de stöttar alla varandra i vått och torrt. Foto: Josefin Casteryd /Ikon

Vi räddar människors liv över en längre period 

På frågan om vad det är som ger Natalia kraft och energi, svarar hon att det är känslan av att göra verklig skillnad för en annan människa. Varje dag. Och det finns olika perspektiv på att rädda liv.  

– Ett sätt är att rädda någon som håller på att drunkna genom att dra upp personen ur vattnet. Kicken och känslan av glädje och lycka över att ha räddat någons liv är omedelbar. Men den känslan bleknar och försvinner med tiden. Här ser jag det som att vi räddar människors liv varje dag, över en längre period. Och jag ser framsteg varje dag, säger Natalia. 

Kvinnorna som bor här tar hand om och stöttar varandra. De lagar mat, tar hand om hushållet, hjälper varandra med barnen och utgör tillsammans en källa till kraft och trygghet. Och de firar varje liten seger.  

– Vi gläds tillsammans över varje framsteg en kvinna eller hennes barn gör. När hon kommer ur en depression, får en egen lägenhet, får ett jobb … Eller när ett barn får möjlighet att gå i förskola, lär sig cykla, får nya kompisar, säger Natalia

”De fick mig att tro på mig själv” 

Insatserna på boendet förändrar liv. En av kvinnorna som bor här, Tanya, berättar att stödet hon fått från Natalia, Valeria och kvinnorna varit ovärderligt. Tanya kom hit efter att ha levt i terror under rysk ockupation i månader. Hon utsattes bland annat för våldtäkt och när hon kom till boendet var hon höggravid.   

– Det är tack vare dem jag fattade mitt livs viktigaste beslut, att behålla mitt barn. De fick mig att tro på mig själv och min förmåga att älska min dotter. De fick mig att inse att jag kan vara en bra mamma till henne trots allt, berättar Tanya.  

Liten bebis med napp i munnen vilar i ett knä.
Lilla Ann vilar tryggt i mamma Tanyas famn. Foto: Josefin Casteryd /Ikon

Systerskapet, värmen och medmänskligheten som finns mellan kvinnorna på boendet i Ivano-Frankivsk är ett bevis på styrkan i mänskliga band. Och det är människor som Natalia, som med sitt outtröttliga engagemang och sin ständiga kamp, ingjuter hopp om att allt är möjligt. Hennes arbete påminner oss om den oerhörda kraften i att ställa upp för varandra. När människor förenas och står enade genom krisens mörker skapas en strimma ljus som bär med sig ett löfte om att bättre dagar trots allt kommer. 

Text: Sara Holmberg, kommunikatör

Lokalsamhällets förmåga att hantera en kris

Act Svenska kyrkan stödjer hundratals småskaliga projekt runtom i Ukraina som syftar till att organisera självhjälp för den drabbade befolkningen. Genom anslag till lokala grupper stödjer Act Svenska kyrkan lokalsamhällets egen förmåga att hantera krisen. Människor utbildas i att organisera sig och koordinera sina insatser med varandra och med andra samhällsinitiativ. Boendet i Ivano-Frankivsk är ett av många exempel på hur människor ställer upp för varandra i tider av kris. 

Ge en gåva för världen

Tillsammans kämpar vi för att människor ska kunna leva värdiga liv, inte enbart överleva. Genom din gåva är du delaktig i både livräddande insatser vid katastrofer och i att skapa förutsättningar för en mer rättvis framtid – för alla. Din gåva räddar liv!