Kriget i Mellanöstern har under hösten trappats upp och i hela regionen lever människor i skräck. Act Svenska kyrkans palestinska och israeliska partnerorganisationer vittnar om en extremt svår humanitär situation i Gaza. På Västbanken har våldet från bosättare trappats upp och situationen är svår. I Libanon är läget mycket allvarligt och hundratusentals människor har tvingats på flykt. I flera delar av Israel märks också den ökade hotbilden. Tiotusentals människor har evakuerats från de norra delarna och rädslan för attacker är stor.
Trots att oron och sorgen är så närvarande i människors liv fortsätter Act Svenska kyrkans partnerorganisationer och många lokala krafter i Israel och Palestina att arbeta för positiv förändring.
Utbyten mellan judiska och arabiska skolor
Act Svenska kyrkans partnerorganisation Rossing center är verksamma i Israel. Rossing centers verksamhet innefattar bland annat utbildning för rektorer och lärare om hur de kan skapa en skolmiljö där barn får utrymme och möjlighet att prata om svåra saker.
Israeliska och palestinska barn lever nästan helt åtskilda i samhället och ett första steg är att våga närma sig varandra. Inom verksamheten sker utbyten mellan judiska och arabiska skolor. Mitt i konflikten och trots yttre hot, får judiska, muslimska och kristna barn mellan 10-13 år lära sig om varandras tro, traditioner och liv. Med hjälp av specialutbildade lärare och rektorer, ges de verktyg för att förstå varandra och skapa förutsättningar att leva tillsammans i ett öppet, tolerant och mångkulturellt samhälle. I organiserad form får eleverna möjlighet till fredliga samtal för respekt och samförstånd.
Fred kräver starka relationer
Dr. Sarah Bernstein arbetar som direktor för Rossing center och menar att ett fredligt samhälle endast kan byggas genom att våga och orka prata om de svåra frågorna. Sarah berättar att det blivit uppenbart för henne under de år hon arbetat med konfliktförebyggande insatser att det inte räcker att vi pratar om våra likheter och undviker att prata om det som skiljer oss åt eller sådant vi tycker olika om. Då riskerar relationer att gå sönder när en kris uppstår.
”Vi behöver bygga tillräckligt starka relationer för att kunna prata om våra olikheter och vara oense, men ändå tro på att vi kan leva tillsammans i fred”, säger Sarah Bernstein.
Två öron och en mun
”Låt oss alla hjälpas åt så att krigets offer kan återhämta sig”, säger Omar Haramy, som arbetar för Act Svenska kyrkans kristna partnerorganisation Sabeel i Palestina. Han menar att det är mitt i brinnande krig som fredsarbetet är som viktigast och att fred kräver samtal med ett genuint intresse för den andres perspektiv.
”Vi har två öron och en mun av en anledning”, säger han lugnt.
Sabeel arbetar för att kristna i Palestina och Israel ska inspireras av Jesu Kristi liv och lära genom att stå upp för de förtryckta, arbeta för rättvisa och engagera sig i fredsbyggande. De håller bibelstudier och andra aktiviteter för unga, så som olika former av icke-våldslig aktivism för att kriget och ockupationen ska få ett slut.
”Jesus lovade oss inte eviga skatter. Han lovade oss att det är en svår resa att följa honom. Och vi vet alla att det är svårt att göra det rätta. Det är en kostsam sak. Vi måste alla vara villiga att med glädje bära korset och tjäna varandra. Det är en vacker resa, det är en kostsam resa. Men det är allt som är viktigt i livet”, säger Omar Haramy.
Text: Susanna Olivin, Projektledare för Act Svenska kyrkans julinsamling
Vi lever alla under samma himmel
Vi har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds ser verkligheten olika ut. Det kan vi aldrig acceptera. Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv.