För många människor förvärrar coronapandemin och dess restriktioner en redan desperat situation. Detta gör att familjer kan känna sig tvungna att gifta bort sina döttrar för att säkra sin försörjning. En av dessa döttrar är Miriam som lyckades fly och fick hjälp av vår partner i Sydsudan.
En redan svår situation i Sydsudan med översvämningar, torka och konflikter har ytterligare förvärrats i takt med smittspridningen av covid-19 och de beordrade restriktionerna. I Sydsudan gör restriktionerna att människors inkomster minskar och tillgången på mat har blivit alltmer osäker. Detta gör att fler familjer blir desperata och ser sig tvungna att gifta bort sina döttrar för att säkra sin försörjning.
Miriams familj kände sig tvungna att gifta bort henne
Miriam är en 16-årig elev i södra Sydsudan. Hennes föräldrar valde i sin desperation att gifta bort henne när en äldre man från en närliggande by, erbjöd familjen kor och getter för att få gifta sig med Miriam. De såg en chans att få tillgång till mat och även en inkomst för att försörja resten av familjen.
Miriam vägrade och försökte övertala föräldrarna genom att förklara att hon bara är ett barn och att hon vill fortsätta gå i skolan. Pappan hade vid det laget redan fått boskapen från den äldre mannen, och som svar på Miriams vägran blev hon misshandlad av sin familj.
Att fly blev hennes enda utväg
En känsla av hopplöshet över situationen, framtidsmöjligheter som grusades och tanken av att inte längre få gå i skolan hängde tungt över henne. Hon tog mod till sig och flydde under skydd av mörkret på natten, trots rädslan och risken för att bli utsatt för ytterligare våld av män på den 25 kilometer långa vägen. Miriam hade tur, två ungdomar som hon stötte på under flykten hjälpte henne och gjorde att hon tryggt kunde nå fram till staden Chukudum där Act Svenska kyrkans partnerorganisation Community Development Support Service (CDSS) arbetar.
CDSS som arbetar för flickors och kvinnors rättigheter och för genusrättvisa, tog hand om Miriam och hjälpte henne att anmäla sin familj till myndigheterna Hon fick också kläder och andra förnödenheter som hon inte kunnat ta med sig vid flykten. Miriams föräldrar har blivit informerade om att deras dotter är i säkerhet. Hon har nu fått husrum hos en släkting som bor i staden där vår partner har ett kontor.
De följer hela tiden upp och ser till att Miriam är i säkerhet. Hon säger själv att hon inte längre känner sig rädd och att hon mår bättre. Men hon oroar sig för sin framtid och att hon inte kan gå till sin skola och få den utbildning hon så gärna vill ha, eftersom hennes föräldrar nu inte längre kommer att betala den skolavgift som krävs. Hon är dessutom i behov av skoluniform, skor och andra saker för att kunna fortsätta sin skolgång.
Miriam hoppas kunna göra skillnad för andra
Miriam säger själv att hon vill utbilda sig så att hon kan arbeta aktivt för att öka människors medvetenhet om hur fel det är med barnäktenskap. Hon vill att flickor ska veta vilka rättigheter de har, samt öka kunskapen om barns rättigheter bland barn och vuxna. Inte minst vill Miriam kämpa mot tvångsäktenskap i sin egen hemort och bortom den. Hennes önskan är att genom sitt engagemang bidra till en värld där alla flickor och kvinnor har frihet att välja hur sitt eget liv ska se ut och där respekten för deras mänskliga värdighet och rättigheter respekteras och erkänns av alla.
Genom stödet från Act Svenska kyrkan kan CDSS arbeta för att barn och vuxna, som Miriam och hennes släktningar som nu tar hand om henne blir medvetna och få kunskap om sina rättigheter och att alla barn har rätt till skydd mot barnäktenskap.
Text: Peter Svensson, Act Svenska kyrkan
”Miriam” är ett fingerat namn. Act Svenska kyrkan och våra partner skyddar alltid rättighetsbärares identitet.