Act Svenska kyrkan står inte enbart för att agera tillsammans. Bokstaven t i Act är också ett kors och blir en bild av det lidande som många människor får uppleva just nu i världen. Vi går ut ur år 2020, mitt i coronapandemins andra våg. Det är en konstig tid som vi kommer att minnas. Men tillsammans är vi starka.
I början av året lamslogs stora delar av världen av covid-19-pandemin. Samhällen stängdes ned för att skydda befolkningen – men för många kvinnor blev det istället en fälla. Det könsrelaterade våldet på global nivå ökade med ca 30 procent under de sju första månaderna av pandemin. Nu befinner vi oss i den andra vågen och mörkertalet kring hur många som drabbas är omfattande.
De som med stort mod går före i sina samhällen
Hos våra systerkyrkor och samarbetspartner runtom i världen får jag möta dem: Kvinnor, ungdomar och en del män som med stort mod går före i sitt samhälle och tar kampen för sina och sina medsystrars rättigheter.
Jag ser särskilt Gloria Mafole och hennes medsystrars framgångsrika arbete i distriktet Singida, Tanzania, framför mig, där de med stöd från Tanzanias kristna råd bedriver ett upplysningsarbete för att stoppa könsrelaterat våld i hemmen och den traditionella sedvänjan med könsstympning. De involverar lärare i skolan, kyrkans ledare, polisen, lokala beslutsfattare, traditionella ledare och kvinnliga utövare av könsstympning. I många och långa samtal pratar de om varför kvinnors och flickors rätt till liv och kroppslig integritet är fundamentalt, och kan härledas till både bibelns kärnfulla budskap om att alla människor är skapade till Guds avbild och till de mänskliga rättigheter som står inskrivna i landets författning och grundlag.
Genom att på det här sättet jobba brett och med många olika aktörer får de tillit och stöd i lokalsamhället, vilket bidrar till att patriarkala normer och skadliga traditioner utmanas och förändras. Antalet fall av könsrelaterat våld har också minskat med mer än 50 % de senaste åren i området runt Singida.
Temat för julinsamlingen mer relevant än någonsin
Temat för årets julinsamling: Bryt en tradition – för alla flickors rätt till ett värdigt liv, är alltså mer relevant än någonsin och speglar det som Gloria och många fler av våra samarbetspartner arbetar med. Alla människor är lika mycket värda, men i många delar av världen finns en föreställning om att pojkar är mer värda än flickor. Ett av de största brotten mot mänskliga rättigheter är den underordning av flickor och kvinnor som sker i namn av tradition och religion. Varje dag är det många flickor som berövas sina grundläggande rättigheter som rätten att bestämma över sin kropp och sitt liv, eller att få samma utbildningsmöjligheter som pojkar.
Som kyrka har vi ett särskilt ansvar att arbeta för flickors och kvinnors rättigheter utifrån övertygelsen att varje människa är skapad och älskad av Gud, och att alla människor har samma värde och rättigheter.
Det är viktigt att identifiera vilka trosföreställningar och traditioner som bidrar positivt till människors och samhällens utveckling, samt våga utmana och ifrågasätta de som inte gör det. I det här sammanhanget är det viktigt att satsa på exempelvis teologisk utbildning, som ger kyrkliga ledare, både män och kvinnor, redskap att på ett befriande sätt tolka bibeln så att det stärker kvinnors och flickors inflytande och delaktighet i både kyrka och samhälle. I länder där en stor majoritet av befolkningen är troende är det oerhört viktigt att få fram fler ledare – och fler kvinnor i den positionen – som genom stärkt utbildning kan stärka kyrkans sociala ansvar och plats i samhällsdebatten.
Trots utmaningar finns det hopp
Vi lever i en svår tid och många människor befinner sig nu i mycket tuffa omständigheter på grund av coronapandemin. Jag tänker också på alla de människor som har förlorat hem, nära och kära i de orkaner som drabbat Filippinerna och Centralamerika. Orkaner som blivit intensivare på grund av ett varmare klimat. På andra håll flyr människor från krig och konflikter, som i Syrien och Etiopien. I Uganda fängslas människor för att de vill ha demokratiska val. Och miljontals människor försöker på nytt hitta försörjning efter att jobben gått förlorade som en följd av pandemin.
Trots de utmaningar vi står inför, med klimateffekterna, konflikter och en fattigdom som ökar, finns det hopp. Tillsammans är vi starka. Jag ser det i vårt arbete, där våra samarbetspartner finns på plats och ger nödvändigt stöd. Hur det ger människor möjlighet att själva kunna skapa trygga liv, påverka beslutsfattare för att minska orättvisor, och stärka människors rättigheter. Deras viktiga arbete för att motverka djupliggande åsikter om kvinnors och flickors roll i samhället, orättvisa strukturer och att bryta skadliga traditioner, normer och attityder som skadar både kvinnor och män. Genom sin kunskap om de lokala sammanhangen kan de långsiktigt bygga förtroende och få till en hållbar förändring.
Att se den som är mest utsatt
Tillsammans kämpar vi för att fler människor ska kunna påverka sin framtid. Under och efter pandemin behövs insatser som stoppar smittspridning, som tillgång till vatten, tvål, handsprit och skyddsutrustning. Men också insatser för att människor ska ha möjlighet att överleva hunger och fattigdom, bland annat genom att snabbt få tillgång till ett skyddande vaccin och grundläggande mänskliga rättigheter vad gäller utbildning, hälsovård och social trygghet.
Att se den som är mest utsatt är viktigare än någonsin, och med din gåva bidrar du till att minska orättvisor. Tack för att du är med och förändrar framtiden. Med stöd och omtanke om varandra blir världen bättre och din gåva gör skillnad i det arbetet. Tack för år 2020!
Erik Lysén
Chef, Act Svenska kyrkan