Till innehåll på sidan

Bryt en tradition – julinsamlingen 2021

Det är en mänsklig rättighet att få leva ett liv i frihet från våld. Ändå utsätts en av tre flickor för våld och övergrepp under sitt liv – bara för att hon är flicka. Under rubriken ”Bryt en tradition” lyfter vi i årets julinsamling kampen mot tvångsäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner som krossar drömmar och slår sönder liv. Varje människa har rätt till ett värdigt liv. Tillsammans gör vi skillnad!

Kampanjbild med tre flickor. En av dem håller upp fingret i luften.
Foto: Jesper Wahlström

Du har med all säkerhet träffat henne – hon finns överallt. Hon som utsatts, utsätts eller kommer att utsättas för våld på grund av sin könstillhörighet, oftast av en make, exmake, pojkvän eller annan nära anhörig. Könsrelaterat våld var en pandemi långt innan corona lamslog en hel värld. Orättvisa strukturer och våld mot kvinnor och flickor förekommer i alla länder, inom alla religioner och i alla samhällsklasser.

I statistiken finns hon med som en siffra, men bakom varje siffra finns en människa.

Neema

En av dem är Neema, 13 år, från Tanzania. När vi träffas har hon varit på ett Safe house i en vecka. Hon är blyg och tystlåten och har till en början svårt att möta min blick. Hon fingrar trevande på sin ljusblåa klänningsfåll och sneglar på den äldre flickan som finns med i rummet som stöd. Neema har nästan aldrig lämnat sitt hem, knappt gått i skolan och är inte van att träffa människor. Hon är späd och liten till växten, inte mycket längre än min åttaåriga dotter. Hennes historia är sällsamt sorglig, även om jag vet att det finns många som hon.

När Neema var tre månader dog hennes mamma. Pappan gifte om sig med en annan kvinna, men dog själv några år senare. Styvmamman gifte snart om sig och Neema levde då med två vuxna hon saknade blodsband till och som inte ville ha något med henne att göra. Neema misshandlades dagligen tills en av hennes grannar hjälpte henne till Safe House.

Vita, lysande ärr löper runt hennes handleder och håret på ena sidan av huvudet är bortrakat.  Där finns ett stort, hopsytt sår efter ett slag med ett knivskaft. Såret i huvudet behöver få läka, precis som Neemas själ. På Safe House har hon funnit en fristad och min tröst är att det finns trygga vuxna och kamrater här som kan omsluta Neema och hjälpa henne att läka. På frågan om vad hon vill bli när hon blir stor svarar hon pilot och jag känner tilltro till den styrka och livskraft som vi människor trots allt besitter. Även i de mörkaste stunder finns det hopp.

Jag kommer aldrig att glömma Neema, eller någon av de andra flickorna jag mött med liknande upplevelser som hennes. Och jag kommer aldrig att förstå, eller förlika mig med, att livet kan vara så grymt. Alla förtjänar att leva ett liv i trygghet, i frihet från våld.

Varje dag gifts 30 000 flickor bort och varje dag könsstympas 10 000 flickor. En av tre flickor utsätts för våld under sitt liv.

I dag är Neema trygg. Hon befinner sig på ett säkert ställe, ett så kallat ”safe house” där hon får hjälp och stöd. Act Svenska kyrkan bidrar till att flickor som Neema kan få komma till ett safe house. Neema bär på svåra minnen som kommer att ta år att bearbeta, men nu kan hon leva ett liv i frihet från våld och få chans att läka och gå i skolan. Foto: Helena Goldon

Varför detta våld?

Det finns många anledningar till att våld mot kvinnor och fickor är så utbrett. Orättvisa och djupt rotade åsikter, attityder och normer kring kvinnors och flickors roll i samhället är ett av grundproblemen. Och i många fall anses pojkar mer värda än flickor. Så länge synen på ­ flickor är knuten till normer om att män har äganderätt över deras liv och kroppar, kommer traditioner som könsstympning, tvångsäktenskap och socialt accepterat våld i hemmet att fortsätta.

Varje människas rätt att få bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp borde inte vara kontroversiell eller förhandlingsbar, men är det för många kvinnor och flickor runt om i världen. Det kan vi aldrig acceptera!

Vad behöver göras?

För att kvinnor, flickor och andra strukturellt utsatta grupper ska få åtnjuta sina mänskliga rättigheter och leva ett liv i frihet från våld, krävs en rad olika insatser på alla samhällsnivåer. Det är avgörande att arbeta med alla målgrupper, så som pojkar, män, föräldrar, skol- och vårdpersonal, liksom personer på ledande positioner i alla delar av samhället, från parlament till prästämbete, är avgörande. Likaså att utbilda alla människor i mänskliga rättigheter. Makthavare, inklusive religiösa företrädare och aktörer, har ett ansvar för att lagar, attityder, normer förändras. Alla människor, oavsett kön, ska ha tillgång till grundläggande samhällstjänster och få delta i alla delar av samhället. Det gäller exempelvis både utbildning och hälsovård samt rätten att få ärva och äga mark. Dessa rättigheter är förutsättningar för att en människa ska kunna fatta beslut om sitt liv och sin kropp.

Act Svenska kyrkan kämpar, tillsammans med lokala aktörer runt om i världen, för att kvinnor och flickor ska få tillgång till sina mänskliga rättigheter och ett liv i frihet från våld. Vi vet att förändringar blir bestående och hållbara om de ägs av de lokalsamhällen där förändring sker. Genom att ge en gåva bidrar du till det arbetet.

Religion som möjliggörare

Religion har i stora delar av världen makt och inflytande över människors tankar, agerande och attityder och är både normskapare och normbärare i relation till kön, sexualitet och familj. Därför har religiösa aktörer både ansvar och möjligheter att förändra destruktiva könsroller och orättvisa strukturer inom ett samhälle.

Act Svenska kyrkan samarbetar med religiösa företrädare som förespråkar jämställdhet och rättvisa mellan könen. Vi för dialog och utmanar i de fall där religion används för att upprätthålla diskriminering och förtryck. Det är viktigt att identifiera vilka trosföreställningar och traditioner som bidrar positivt till människors och samhällens utveckling, men våga ifrågasätta de som inte gör det.  

Tillsammans skapar vi positiv förändring

Det tar tid att ändra strukturer, normer och traditioner, men det går. Tillsammans kan vi stoppa könsstympning, tvångsäktenskap och det könsrelaterade våldet! Här får du träffa några av alla de fantastiska människor som Act Svenska kyrkan samarbetar med. Vi kallar dem för ”changemakers”, vilket betyder ungefär ”förändringsagenter”. Det är personer som vågar utmana och motverka skadliga strukturer i sina respektive samhällen. Tillsammans står vi på modets sida i kampen för alla människors rätt till ett värdigt liv. 

Foto: Magnus Aronson

Larry Madrigal, El Salvador

”Männen är en del av problemet och kan därför vara en del av lösningen”.

I Centralamerika är det könsrelaterade våldet utbrett och kvinnor och flickor utnyttjas många gånger i männens maktspel. Varje år mördas hundratals kvinnor och flickor i regionen, oftast av makar, exmakar eller pojkvänner. Larry Madrigal är en av eldsjälarna bakom Centro Bartolomé de Las Casas i El Salvador, ett center som tillsammans med Act Svenska kyrkan arbetar för att fler, inte minst män, ska inkluderas i arbetet för att minska det utbredda våldet och för att kvinnor och flickors rättigheter ska respekteras. Många pojkar och män, flickor och kvinnor, i Guatemala, Honduras, Nicaragua och El Salvador har utbildats. Kurserna handlar om jämställdhet och genusrättvisa samt frågor som rör mäns självkänsla och förebyggande av våld mot kvinnor.

Foto: Magdalena Wernefeldt

Gloria Mafole, Tanzania

”Bland det viktigaste vi åstadkommer är att förändra attityder hos kyrkliga ledare och hos traditionella andliga ledare på landsbygden”.

Cirka fyra miljoner kvinnor och flickor har utsatts för könsstympning i Tanzania. Och fler riskerar att drabbas. Det könsrelaterade våldet är utbrett och flickor och kvinnor får i hög utsträckning inte bestämma över sin egen kropp. Religiösa ledare är nyckelaktörer när det kommer till att ta avstånd mot orättvisa normer, värderingar och traditioner. Gloria Mafole arbetar för Tanzanias kristna råd och kämpar tillsammans med Act Svenska kyrkan mot våld mot kvinnor och flickor. Hon brinner för barns rättigheter och för att få ett slut på könsstympning, ett brutalt och livsfarligt övergrepp som får ödesdigra konsekvenser för de flickor som utsätts. Både fysiskt och mentalt. Under de tio år som Gloria arbetat med påverkansfrågor i Tanzania har hon sett förändrade attityder hos religiösa ledare. Att de i högre grad ser könsstympning som ett allvarligt brott.

Foto: Kristoffer Morén

Scarlet Bishara, Palestina

”Jag är stolt över att den lutherska kyrkan visar vägen mot ett samhälle som står för värdighet för alla, trots bakåtsträvande röster i samhället och regeringen”.

För att förhindra att flickor tvingas ingå äktenskap krävs bland annat lagar som förbjuder att barn gifts bort. För att uppnå jämställda samhällen krävs också lagar som säkerställer att flickor får samma rättigheter som pojkar när det kommer till att ärva och äga mark och tillgångar. I likhet med många religiösa lagstiningar var den tidigare lutherska familjelagstiftningen i Palestina skev. Men i dag har den evangelisk-lutherska kyrkan, tack vare den passionerade juristen Scarlet Bishara och andra kvinnor i kyrkan, Mellanösterns mest jämställda familjelagar. Med stöd från Act Svenska kyrkan får allt fler kvinnor kunskap om sina lagliga rättigheter och inspirerar i sin tur kvinnor som tillhör andra religiösa samfund att påverka sina respektive lagstiftningar. 

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan för mer rättvisa samhällen, där flickor och kvinnor kan göra sina egna val i livet. Tillsammans kan vi göra skillnad. Din gåva gör det möjligt!

 Swisha din gåva till julinsamlingen: 900 1223

Läs mer och ge en gåva.