-
När unga tar stolen och sätter sig vid vuxenbordet
Mitt namn är Joakim Friberg, prästkandidat för Stockholms stift. Som representant för Svenska Kyrkans Unga sitter jag med i LSU:s 2250-nätverk. Den 9:e december fick jag den oerhörda äran att medverka vid ett FN-toppmöte, som firade att FN:s resolution 2250 fyller fem år. Resolution 2250 erkänner ungas viktiga och positiva roll som fredsaktörer och understryker…
-
Utbyte mellan unga i Sverige och Kenya
Träffarna började som ett sätt att motivera unga i Kakuma, vars vanliga aktiviteter har ställts in på grund av den rådande pandemin. Men jag skulle säga att vi från Sverige har haft minst lika mycket nytta av våra möten för att hålla energin uppe under pandemin. Något som verkligen inspirerade mig under förra träffen var när Sunday,…
-
Namninsamling – Visa handlingskraft!
Mitt nyårslöfte i år är brutet. Det kanske inte skulle vara så illa, om det inte vore ett så allvarstyngt löfte – att inte bidra till modernt slaveri. Jag insåg redan när jag satte mitt ambitiösa mål att det skulle innebära mer research innan jag köper något. Vad jag inte insåg var: 1. Hur dolda…
-
Våra handlingar är vår framtid
Idag den 16 oktober är det Världshungerdagen eller World Food Day som uppmärksammas världen över. Mat kan oftast ses som en kultur i våra samhällen, något som engagerar och förenar människor emellan eftersom alla människor förstår hur det känns när en är hungrig och inte har tillgång till mat. Nu under COVID-19 har det blivit…
-
Våga ifrågasätta
I Atillas föreläsning lyftes de stereotypiska förväntningarna på en man fram, och genom tydliga exempel och statistik fick jag en tydligare bild av vad dessa stereotyper i förlängningen leder till. Att pojkar i allt yngre åldrar accepterar ett hårdare klimat mellan sig och att vissa egenskaper hos dem själva är mer eftersträvansvärda än andra. Dessa…
-
Allt är inte nattsvart
Första träffen på Ageravolontärernas digitala fortbildning om genusrättvisa var både lärorik och inspirerande. Huvudtalare var Anna Enarsson, policyrådgivare inom mänskliga rättigheter och genusrättvisa på Act Svenska kyrkan. Temat var familjerätt och internationellt påverkansarbete. Vi pratade om allt från familjenormer till kvinnokommissionen och hur policyarbete går till i praktiken. Många olika projekt lyftes, som visade på…
-
Rent och tillgängligt vatten för alla
Rent vatten är en väldigt angelägen fråga just nu på grund av coronapandemin som pågår runtomkring i världen. Att ha tillgång till rent vatten ska inte vara en lyx, det är något som alla ska ha rätt till. Så som det ser ut just nu har inte alla tillgång till rent vatten. Rent vatten gör…
-
Så ett frö—engagemangets frö
En sen natt förra året, samma dag som midsommaraftonen, satt jag vaken med en kopp kaffe och plöjde mig igenom Hans Roslings Factfulness. »Inget bättre att göra« tänkte jag, som tidigt nästa morgon skulle på en olidligt lång bussresa till kommuniteten i Taizé, Frankrike. Jag hade fått boken som present av mina föräldrar ett bra…
-
Sommarutmaning med Agera väst
Jag är Ailin Skog och är en av ageravoluntärerna som den här veckan hållit på med en klimatutmaning (har ni missat den så är det bara att söka på “Sommarutmaning med Agera väst!” på Facebook eller @ageravast på Instagram). Varje dag laddade vi upp en ny utmaning, med två svårighetsgrader och lite fakta kring dem.…
-
VAD HAR VI GJORT MED DET VI FÅTT?
Världen är god! Även denna sommar kan vi säga det. Solen skiner, fåglarna kvittrar, blommorna doftar och vinden viner i träden. Det är inte svårt att stämma in i se hur i prydning jorden står, se hur för dig och mig hon får så underbara håvor. (Sv.Ps 200) Underbara gåvor. Gläd dig vid den store Gudens gåvor sjunger vi i samma…