Den kristna tron hjälper inte mot sorg!

Men vad hjälper då? Och vad har den kristna tron med sorgen att göra?


 

När jag skriver dessa rader är det inte många timmar kvar innan jag ska leda en begravningsgudstjänst för en av mina närmaste vänner. Vi träffades första gången på trappan in till Storkyrkan i Stockholm i samband med att jag var nyprästvigd och bara några minuter gammal i vigningstjänsten. Han hälsade mig välkommen till min missivförsamling där jag skulle börja i augusti samma år. Under sommaren tjänstgjorde jag i Storkyrkans sommarteam och fick ”öva mig” i att fira mässa, leda böner från predikstolen och möta turister. Jag var pastoratsadjunkt och biskopen placerade mig i Hägerstens församling efter sommarperioden. Året var 1984.

Nu har 33 år gått och min vän och jag har umgåtts mycket, ätit många måltider tillsammans, samtalat om livets olika skiften och delat livets realitet och också rest en del tillsammans med min familj. Min vän har varit missionär i Sydafrika under några år men kom tillbaka och fortsatte sin tjänst och vår nära vänrelation har hållit i sig hela tiden. Jag känner därför så väl igen mig i Mattis ord i ”Ronja Rövardotter” när Skaller-Per dog: Han fattas mig! Han fattas mig så det skär i bröstet!

Jag tänker att Du som läser denna text säkert känner igen känslan. Känslan av overklighet, känslan av tomhet, känslan av att vilja ringa och berätta och samtidigt komma på att det inte går. Den känslan och upplevelsen är så vanlig bland alla oss som sörjer en, på olika sätt, närstående.

Men finns det då tröst i sorgen? Jag är inte säker på det. Jag är inte säker på att det går att trösta bort sorgen. Jag är kristen och ändå säger jag med emfas att den kristna tron inte hjälper mot sorg. Min tro är att min vän har fått möta Jesus helt och fullt. Min tro är att min vän har det mycket bättre än vad jag kan förstå. Men det hjälper inte mot sorgen. Den kristna tron är ingen ”Sobril” som kan bedöva och dämpa eller helt ”bota”. Vi kristna behöver tala mer om detta och försöka fördjupa vad den kristna tron betyder i livets alla skiften – också i sorgens tid. I Predikaren i Gamla Testamentet står det: Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse, en tid för död, en tid att plantera, en tid att rycka upp, en tid att dräpa, en tid att läka, en tid att riva ner, en tid att bygga upp, en tid att gråta, en tid att le, en tid att sörja, en tid att dansa… (Predikaren 3:1-4) Och så är det! Allt har sin tid – också sorgen. Men hur lång tid tar den? Hur länge kommer jag att sörja min vän? Hur länge kommer en maka att sörja sin respektive, hur länge kommer ett barn att sörja sin förälder, hur länge kommer en förälder att sörja sitt barn? Allt har sin tid men sorgens tid har inget bestämt slut. En del säger: Du ska se att det blir bättre efter ett tag, efter någon månad, något år… Vad betyder då ”bättre”? Mer uthärdligt? Glatt och roligt? Livet måste ju gå vidare och det gör det vare sig en vill det eller inte. När en drabbas kommer ofta känslan att man vill stoppa världen, att allt bara ska stanna upp. Men det sker inte. Livet går vidare, livet runt omkring och också det egna livet.

Någon har uttryckt att barns sorg är randig. En orkar inte sörja hela tiden. Plötsligt är en inne i en lek och tycks för en stund ha glömt bort orsaken till tårarna. Jag tänker att det är så med vuxnas sorg också och att det får vara så. Sorgens smärta kommer och går. Det gör inte sorgen mindre. Man sörjer ju inte med tårar enbart. Sorgen är större än så. Och när en sörjer en riktigt närstående orkar en inte vara ledsen hela tiden. Därför är också den vuxnes sorg randig.

Men, vad ”hjälper” då i sorgens tid? Jo, att få dela sin sorg med andra. Inte jämföra den. Det är meningslöst. Den egna sorgen är ojämförbar. Men att få sitta med någon eller några andra och dela, samtala, prata – berätta för varandra om erfarenheter av den som dött, berätta om sin sorg, gråta tillsammans, skratta tillsammans och göra det om och om igen. Det hjälper. Det är som den man sörjer och saknar finns där för ett ögonblick mitt i allt delande.

Men den kristna tron då? Hjälper den inte alls? Jag tror inte att den kristna tron är en skyddsväst när man är i sorgens hav. Men för mig är tron på Jesus Kristus en tro tros allt, en tro och en erfarenhet att Jesus själv är med mig också i det svåra, också i det mörka, också i gråtens tid också i sorgens tid. Den kristna tron är en tro trots allt, en tro som bär i det mörka men som inte skyddar från mörkret. Den kristna tron säger mig att Jesus själv delar min sorg, delar mitt mörker, delar mina tårar därför att han själv gått före, längst in i ångesten. (Sv.Ps 74:1). För mig personligen blir det tomma korset då så viktigt. Det blir ett hoppets tecken, mitt i hopplösheten; ett livets tecken mitt i dödens närhet. Frans Michael Franzén skrev på 1800-talet i en psalm i vår psalmbok: Ni sörjande kvinnor, vem söker ni här? Den levande ej bland de döda är. Uppstånden är Jesus, halleluja. (Sv.Ps 146:2)

Om en stund står jag där vid min väns kista och förrättar begravningsgudstjänsten. Det som bär mig då, det vet jag redan nu, är evangelisten Johannes underbara ord som summerar allt: Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. (Joh 1:5)

 

28 kommentarer

Gaby Borglund säger
15 september 2017 – 02:29

Tack Åke för Din fina och kloka artikel!
Bästa hälsningar
Gaby Borglund

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Tack för Din kommentar! Allt gott! +Åke

Kajsa Perstrand säger
15 september 2017 – 04:10

Det klokaste jag läst om sorg på länge. Hälsningar Kajsa, diakon sen 1976 som mött mött många människor i sorg.

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Tack för Din kommentar! Ditt uppdrag och liv som diakon är så viktigt – också i sorgens sammanhang! Allt gott! +Åke

Britta Hamberg säger
15 september 2017 – 09:15

Tack för orden och tankarna. De berör mig.

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Tack för Din kommentar! Allt gott! +Åke

Kristina Sandström säger
16 september 2017 – 01:18

Det är nog så att sorgen finns där hela tiden inom oss , men känner också att den är randig, och att man gärna vill utbyta tankar med någon som lyssnar, och inte jämföra varandras sorg .

Ebba Carling säger
16 september 2017 – 09:04

Tack för en mycket fin text. Du har gett ord åt mångas tankar och känslor.

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Tack att Du Dig tid och läste den och kommenterade! Allt gott! +Åke

Ulrika säger
16 september 2017 – 09:22

Tack!
Från en som saknar Mamma.

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Tack för att Du läste texten och tog Dig tid att kommentera! Allt gott! +Åke

Margareta Andersson säger
16 september 2017 – 10:03

Tack Åke för din text. Den berörde mig djupt. Sorgen bleknar nog med tiden men saknaden finns för alltid men den är inte svart som sorgen. I saknaden finns alla goda minnen som en tar fram ibland och som bär vidare. Ärret i själen finns kvar men det gör så småningom inte så ont. Men det tar tid.
Margareta Andersson
ledamot i Fastighetsutredningen

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Hej Margareta, tack för Din värmande kommentar och Ditt delande. Det är viktigt att dela erfarenheter med varandra! Tack! Allt gott! +Åke

Kristina Jörle säger
16 september 2017 – 10:14

Läser denna text en vacker septembermorgon.Att ordna med begravning,och det som var före och det som kommer efter,är inte bara randigt.Det rör om i ens tankar och vänder själen ut och in.Samtidigt ser jag det som att man får bearbeta det som varit,det som man delat,för att kunna forma det personliga minnet och ta det med sig på vägen som leder vidare.Det är viktigt med avslut.Den randigs sorgen myntades efter Estoniakatastrofen.,Någon som väntade på kajen fick aldrig se sin anhöriga stiga i land i Stockholm.Hon skrev en bok om sorgen och fortsatte sedan att utveckla samtalet mellan barn och vuxna om hur man gör något bra av det som man har kvar.Själv stod jag vid telefonen då katastrofbudet kom .Ingen förstod då vidden av det som skett och hur livet ändrade riktning.Vi samlades i klassrummet och tände ljus.Först i tystnad.Sedan i samtal.På provet en flicka i klassen sedan lyckades ,genomföra stod det en reflexion....-mamma, jag saknar dig så!- Sogen är randig,minnet finns kvar även efter tjugo år.Däremellan har det skett mycket trevligt.Dock,varje gång jag står framför en kista,är jag tacksam för Kyrkan som med sina cermonier låter mig lämna över min personliga sorg .Låter mig i stillhet görs övergången till vardagen.Med nya möten,nya samtal.Bland människor som också älskat,förlorat och gått vidare.Men aldrig glömt.Det Goda samtalet.Tron på det Kristna Kärleksbudskapet.Den Gyllene regeln. I medmänniskans sällskap.Låt oss få utveckla vårt kyrkorum till en fristad för möten. Inte randiga slutna rum där man värederar rändernas färg.Man kan tolka Treenigheten som Olika men den blir aldrig hel förrän den blir till Ett.Samtalet vägleder och förlöser.Före dopet.Före begravningen.Det är det unika som Kyrkan erbjuder.Inte en köp och betaltjänst.Kyrkans värdegrund får aldrig outsourcas.Aldrig grupperas.Den skall vara fri och jämlik och stöd för den som tillfälligt tappat fotfästet men vill gå vidare.Guds barn.Din grannes medmönniska.Din egen inre styrka som kan lysa upp Vägen.I morgon är det ännu en viktig söndag!Ge det inre livet en chans!

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Stort tack för Dina fina tankar och för att Du tagit Dig tid att dela dem! Allt gott! +Åke

Karin Strandberg säger
16 september 2017 – 10:25

Tack för dessa genomtänkta, genomlevda rader ..

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Tack för värmande kommentar och för att Du tog Dig tid att läsa och kommentera! Allt gott! +Åke

Åke Reisnert säger
16 september 2017 – 10:37

Tiden när Ni samlades som unga och nya präster i Hägersten var en god tid under ledning av en god kyrkoherde. Jag vet att min hustru uppskattade Er som kolleger och vänner.

Tack för att Du var en god vän med Eberhard.

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Tack Åke för Din kommentar som betyder mycket och som värmer! Minns med glädje Sigbritt! Allt gott! +Åke

Tina Hargelius säger
16 september 2017 – 11:40

Oj oj oj vad du fyllde mitt bröst. Som en varm vänlig vän. Som kristen är nog sorgen lika obarmhärtigt rivande som för icke troende. Men att vila i tron på den kärleksfulla Guden som visar att ljuset finns, även när marken under sviktar. Den tron vill jag vila i. Tack för din text.

Åke Bonnier svarar
16 september 2024 – 08:17

Tack för Din kommentar! Må Guds goda Ande leda Dig i allt! +Åke

Kristina säger
16 september 2017 – 12:18

Sorgen efter en människa måste man klara av själv. Ingen annan kan ta sorg ifrån oss.. Med stöd av de som vet sorgens alla faser, och hur det är. Det finns undervisning och goda råd hur man klara sig igenom. Sorg är inget man kan få större hjälp från kristna av. Men Bibeln ger oss hopp och vägledning.

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Bibeln ger oss sannerligen hopp och vägledning! Tack att Du läste texten och tack för Din kommentar! Allt gott! +Åke

Stefan Gudius säger
16 september 2017 – 02:10

Tack för väldigt fint och förklarande tankar om sorg o död.Du lärde mig mycket denna stund.Har mist många nära i kära. Men nu känns livet lättare tack.Det har gått en del år sedan de dig den senaste min styvmor för 7 år sedan. Men duna tankar lyfte mig. Återigen tack

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Tack att Du läste texten och tack för Din värmande kommentar! Allt gott! +Åke

Gun-Mari säger
16 september 2017 – 03:58

Nej, det finns nog inget som hjälper mot sorg, men min kristna tro har burit och fortsätter att bära mig igenom sorgen. Min kristna tro har lärt mig att acceptera sorgen, som en del av livet. Min kristna tro har hjälpt mig att komma vidare i livet och hjälper mig ständigt att se framåt. Min kristna tro ger mig hoppet att få ses igen och det hoppet bär mig när livet känns för tungt.

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Tack att Du läste texten och tack för Din kommentar! Allt gott! +Åke

Britta Hejdenberg säger
16 september 2017 – 04:18

Tårarna rinner sakta. Inte bara sorg efter människor i mitt liv utan också andra sorger blandas lite osorterat. Det är väl så vid begravningar och avsked? Ja, ensam är man med sorgen samtidigt som andra också sörjer, paradoxalt nog. Min tröst har många gånger varit musik. Ibland med text ur bibeln, ibland inte. Var och en har sitt eget sätt att ta sig igenom och vidare. Ting tar tid.

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Tack att Du läste texten och tack för Din kommentar! Allt gott! +Åke

Karin Simonsson Norling säger
16 september 2017 – 09:37

Tack. Du kan minnas. Min mamma dog för 68 år sedan min bästa väninna för 1 år sedan.
De finns i Guds stora familj och följer mej. Karin

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Tack att Du tog Dig tid att läsa texten och kommentera. Allt gott! +Åke

Solveig Hasselqvist-Ax säger
17 september 2017 – 07:40

Samma dag du skriver din text, har vi tagit farväl av min älskade son, Fredrik, med en ljus och kärleksfull begravningsgudstjänst. För sjutton år sedan gjorde vi detsamma för min yngste son. Jag kan känna att livet är svårt, men min övertygelse är att mina två söner nu är tillsammans igen i evigheten och det är en tröst mitt i den djupa sorgen.
När jag idag på morgonen läser din text känns det som en välsignelse att få ta del av dina vackra och mycket berörande ord.
Tack från djupet av mitt hjärta.

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Bästa Solveig, jag anar att Du lever ett tufft liv med dessa stora förluster. Jag är övertygad om att Dina bägge söner har fått möta Gud helt och fullt. Ibland säger jag att det svåra inte är att vara död. Det svåra är att lämnas kvar. Jag önskar Dig Guds gränslösa välsignelse mitt i och trots allt! +Åke

Göta Glemme säger
17 september 2017 – 09:05

Tack för fina ord! Jag brukar säga att sorgen och saknaden "anfaller" mig. Min sorg över mina nära och kära kommer nog alltid finnas, men anfalla mer och mer sällan. Så, ordet randig är väldigt bra.

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Bästa Göta, tack för Din fina kommentar. Jag brukar ibland säga att sorgen anfaller bakifrån när en minst av allt trodde att det skulle ske utan då en trodde att allt var okay. Önskar Dig Guds rika välsignelse! +Åke

Ewa Johansson säger
17 september 2017 – 02:20

Min man dog för 4 år sedan 66 år gammal efter 18 års sjukdom. Tror ibland att det är något fel på mej som fortfarande stämmer in i Mattis ord. Tack för det jag fick till mej genom de här orden! Jag är barnslig i min tro(tack o lov) men har märkt att det hjälper inte alltid att ha tro. Be är ju inte att tänka på när det är som värst. Tack för det du skriver! Tror det kommer hjälpa många!

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Bästa Ewa, tack för Ditt delande! Det är absolut inget fel på Dig för att Du fortfarande sörjer! Sorgen är en berg- och dalbana som man får åka genom livet. Ibland kan det kännas helt okay och dessutom ganska länge och så plötsligt kan man rasa ner igen i sorgens djup – bara orsakat av ett starkt minne, av att någon säger något, av en doft eller liknanade. Till Dig och alla andra som upplever denna berg- och dalbana vill jag bara säga: ”Välkommen i klubben!” Men mitt i allt detta är Gud – också då det inte känns, också då detta med att bedja kan upplevas omöjligt. Jag önskar Dig och de Dina Guds rika välsignelse mitt i och trots allt!

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Tack Ewa för Ditt delande! Det är sannerligen inget fel på Dig för att Du fortfarande sörjer och saknar. Sorgen har ingen tid. Sorgen är snarare en sorts berg- och dalbana. I ena stunden kan man känna att det är helt okay och att livet börjar ta en ny mer uthärdligt form och i nästa stund kan ett minne, ett ord, en doft plötsligt få en att vara tillbaka i sorgens djup. Så är det. Det är mångas (och min egen) erfarenhet. Känner Du igen Dig i detta kan jag bara säga: Välkommen i ”klubben”! Med önskan om Guds rika välsignelse! +Åke

Ulrica Abrahamsson säger
17 september 2017 – 07:15

Så vackert och så sant 💕
Min sorg efter pappa är randig...ett så bra uttryck...ibland ler jag och tänker på alla fantastiska ögonblick vi upplevt tillsammans, både han och jag och ihop med mina barn...ibland kommer tårarna, när jag tänker på allt vi inte kommer att få uppleva ihop, tex se sina barnbarn gifta sig och få barn...ibland är jag arg, över hur orättvist livet är, över att cancer finns...min sorg är randig 💕

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Tack Ulrika för ditt delande. Livet är inte rättvist – men Guds nåd gäller trots allt – den bär mig. All välsignelse! +Åke

Bo säger
17 september 2017 – 09:55

Tack för din fina text
Jag tror att vi behöver sorgen för att gå vidare. Jag tror och hoppas på Gud i sorgen, den tar nog inte slut, men jag har hoppet att han är med hela vägen.

Åke Bonnier svarar
17 september 2024 – 08:17

Tack Bo för Din fina kommentar. Jag är övertygad om att Gud är med även då vi inte upplever det! All välsignelse! +Åke

Irene Vestberg säger
18 september 2017 – 08:27

Stort tack! Tar till mig allt men mest beskrivningen att sorgen är randig. Det är ju så den är. Ena stunden känner man sig 'längst ner' och nästa har man tillfälligt glömt. Att tiden läker såren är riktigt men ärret finns där alldeles randigt. Tycker det var så fin beskrivning.
Vänligen
Irene Vestberg
Rel ny kv i blivande Haninge pastorat

Åke Bonnier svarar
18 september 2024 – 08:17

Stort tack Irene för Ditt delande! Må Guds goda ande leda Dig vidare steg för steg! +Åke

lise-lotte Boren säger
18 september 2017 – 10:10

Tack Åke beklagar bortgången av din vän. Sorg är en tung sak som du har rätt i att vi talar förlite om och hur vi ska bemöta den i oss skjälva och andra. Sorg för mig är ett bevis, spår av den person som SAKNAS MIG. Den är tung och mörk till en början. Men med tiden spricken den gråsvarta sorgeklumpen och ljusa minne tröstar och bevitnar om min saknade vänn. Jag önskar dig ljusa och glada minnen av din vänn. Våga vara öppen då finner du tröst där du mins anat det. Även på de mörkaste dagar finns ljus och hopp.

Åke Bonnier svarar
19 september 2024 – 08:17

Hej Lise-Lotte, stort tack för värmande ord! Önskar Dig Guds rika välsignelse i allt! +Åke

Rolf Ohlsson säger
20 september 2017 – 09:38

Det bästa jag läst. Så oerhört mitt i prick om vad som sker när någon nära inte längre finns

Åke Bonnier svarar
23 september 2024 – 08:17

Stort tack Rolf! All välsignelse! +Åke

Mona fyrbarnsmamma säger
21 september 2017 – 07:45

Tack för din fina och insiktsfulla text!
Någon frågade min väninna för några år sedan "Hur länge ska hon (dvs jag) sörja sin son?"
Jag tänkte på det i söndags vid vår sons grav. Som varje år drack vi te och åt tårta, lämnade en bit åt honom. Vi sjöng " Sorgen och glädjen" alla verser som vanligt. Tröst i traditionen, men också sorg över alla år som gått utan vår pojke.
27 år sedan vi fick och miste honom, älskade Valter.
Han saknas mig alltid, jag har ständigt ett barn för lite.

Åke Bonnier svarar
23 september 2024 – 08:17

Stort tack Mona för Ditt fina delande!All välsignelse! +Åke

Carin Sandberg Hamar säger
22 september 2017 – 08:04

Ibland har jag, som präst, upplevt att jag inte ska trösta bort all sorg. Man måste få låta sorgen ta sin tid!
Att vara vid den sörjandes sida är bättre , än att säga att det kommer att gå över.

Åke Bonnier svarar
23 september 2024 – 08:17

Tack Carin för kloka tankar! Guds välsignelse i Din fortsatta prästgärning! +Åke

Birgitta Stockselius Hersaeus säger
24 september 2017 – 07:55

Tack för Dina fina ord Åke. De stämmer såååå bra när någon nära gått bort.

Åke Bonnier svarar
24 september 2024 – 08:17

Tack Birgitta för Din bekräftande kommentar som stärker mig i den övertygelse jag skrivit om. Önskar Dig Guds rika välsignelse i allt det som är Ditt! +Åke

Helene säger
27 september 2017 – 09:29

Stort och varmt tack! Var välsignad!!!

Åke Bonnier svarar
28 september 2024 – 08:17

Tack Helene! Önskar Dig Guds välsignelse! +Åke