Plantering, guidande


På farmen är sådden i full gång. Majs, bönor och guatemala-gräs till korna. Fälten plöjs upp med en traktor, och sedan är resten manuellt arbete. Det är ett tufft och ganska enformigt arbete där man stor dubbelvikt med en tung hacka, så stor respekt till de kvinnor som jobbar med det varje dag. Banden i gamla kassettband producerar en sorts kuttrande läte som skrämmer bort fåglar när vinden ligger på. De spänns därför också upp på åkern i samband med sådden.

Fåglarna gillar inte att lyssna på ”ORIGINAL CASSETE”, och låter hellre bli de nysådda fröna.

 

Diken grävs för att leda regnvatten ner till åkern.

 

Farm-veteranen Rogers plöjer upp ett nytt fält.

 

Under tiden människorna sliter så äter korna en enkel måltid.

 

Uppe på restaurangen/hotellet så är gästerna ganska få för tillfället. De som kommer blir ibland lånade en tvåhornad Usambara-kameleont, den blir sedan eskorterad tillbaka till sitt träd. De flesta som kommer brukar också vara intresserade av att se farmen och gå små turer, så det blir ändå en del guidande. Ostproduktionen brukar vara särskilt intressant. En fransk kvinna förde anteckningar inför sina egna planer att starta ostproduktion hemma i Frankrike. Ett par amerikanska kvinnor bosatta på Zanzibar gjorde den guidade turen till en intervju i sin iver att lära sig om ostproduktionen.

Gäster, drickandes kaffe och hälsandes på kameleont.

 

Jag har också fortsatt utforskat närområdet tillsammans med skogvaktaren Cipriani Selimani (inte från Italien). Förra veckan gick vi en tur uppför berget precis bakom farmen. Den turen mynnade ut i en vacker utsikt och en bra översikt över närområdet, inklusive alla närliggande utsiktspunkter, byar och skogar. Häromdagen gick vi därför samma tur tillsammans med en gäst, som också tog ett par fina foton.

Eftersom det är regnperiod är det fortfarande något molnigt och dimmigt, men berget Mafi (höger) och slättlandet kan skymtas.

 


Turen uppför berget går förbi Ciprianis farm, och han är inte den som snålar med sockerrören till sina gäster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.