Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Sommarlyssning

Vi har tidigare skrivit om diakonipodden. Idag tipsar vi om ytterligare en podd: Saras tankar. Sara Carlsson, diakon, berättar i två inlägg om hur den kom till och resan vidare.

Saras tankar föddes 2 april 2023 efter några veckors värkarbete. Det var under en retreat på Wettershus i mars samma vår som iden att starta en podd kom till mig. Jag upptäckte poddvärlden under en tid då jag själv inte mådde väl. Jag orkade inte umgås med vänner på samma sätt som tidigare. Det var svårt att lyssna på musik utan att bli försatt i dystra sinnesstämningar, radio blev för stimmigt och flamsigt alternativt för torrt och uppfordrande samtidigt som känslan av ensamhet växte och tystnaden var därför inte alltid god. Då upptäckte jag möjligheten att få sällskap av en podd där jag dessutom själv hade möjlighet att välja vad jag skulle lyssna på.

Jag valde poddar som blev som att gå en promenad tillsammans med en vän. Eller poddar med samtal där jag fick bli den som satt bredvid och tjuvlyssnade. Det blev ett sätt att både kunna vara ensam och ha sällskap. Jag letade efter poddar som jag själv kände igen mig i och vid den här tiden blev det ofta Medberoendepodden, Djävulsdansen, En beroendepodd och olika poddar som berörde andlighet och sökande. Jag hade behov av att höra hur andra gjort och kommit ur det jag själv stod i. Poddvärlden är vid och bred och jag hittade många poddar på vägen som handlar om att sälja en metod, en kurs eller sitt eget namn och det faktum att det finns de som skor sig på andras illamående irriterade mig. Så småningom ljusnade tillvaron och när jag började känna mig lite mer som mig själv igen kom idén att jag själv skulle göra den podd som jag hade velat hitta i poddflödet när podden blev ett viktigt sällskap.

Vem som helst kan starta en podd idag, det är tekniskt enkelt och kräver ingen dyr utrustning. Utmaningen ligger i att sprida den och få lyssnare. Från början var Saras tankar helt och hållet för min egen skull. Jag behövde ett forum där jag kunde få uttrycka tankar och dela med omvärlden, med en liten tanke om att det kan hjälpa någon annan. Nu har podden växt och idag är det ungefär 100 lyssningar per podd. Saras tankar har fått ett eget liv och växer på egen hand. Det är ju som med en bok eller en text – när den väl är släppt sprids den över världen och jag som författare kan inte med säkerhet veta var och hos vem den hamnar. Jag kan bara be om att poddarna hamnar hos människor som behöver dem, som kan få inspiration och känna hopp just av den podden. Som det ser ut nu i statistiken finns de flesta lyssnarna i Stockholm och Göteborg – där jag sällan själv rör mig.

I nästa del berättar Sara vidare om podden Saras tankar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *