-
Durban, Kanada och framtiden
För en dryg vecka sedan avslutades klimatmötet COP17 i Durban, Sydafrika. Efter två långa veckor med förhandlingar hade man äntligen, med ett och ett halvt dygns försening, lyckats enas om ett beslut. Man hade lyckats rädda FN-processen och Kyotoprotokollet, och en lättnadens suck drogs i många regeringshögkvarter samtidigt som få vågade stå upp och förklara…
-
Fredspris som visar på trons och handlingens kraft
Bilden (nr 7 i bildspelet) av fredspristagaren Leymah Gbowee, flankerad av president Ellen och sin jemenitiska syster Tawakul, med segertecknet i skyn i den kalla Oslokvällen den 10 dec, är en kraftfull påminnelse för alla som arbetar för fred och rättvisa, om att tro och handling kan förändra den mest hopplösa situation, kan ”försätta berg”.…
-
Guldets smutsiga väg
I dagarna släppte Svenska kyrkan och Fair Trade Center en Swedwatchrapport med fokus på guldsmycken. Rapporten granskar hela kedjan från gruvutvinning till guldsmycke som säljs i våra svenska butiker och lyfter fram en rad olika risker och problem med den kedjan. Huvudpoängen är att det faktiskt är mer eller mindre omöjligt att veta varifrån guldet i…
-
Sista dagen med klimatförhandlingar
Nu börjar den sista dagens klimatförhandlingar här i Durban, Sydafrika, och det är svårt att se hur man ska hinna fram till något beslut innan dagen är slut. I princip är det tre stora frågor som har stötts och blötts de senaste två veckorna. För det första, blir det en andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet för…
-
Det gick framåt i Busan
Om veckans toppmöte om bistånd Förhandlingarna om ett nytt globalt partnerskap för effektivare bistånd har nu signerats i den sydkoreanska staden Busan. I och med det finns nu ett dokument där alla aktörer, regeringar i mottagarländer, traditionella givarländer och tillväxtekonomier, det civila samhället och den privata sektorn ställt sig bakom principerna om ett effektivt bistånd.…
-
Ett viktigt toppmöte om bistånd och utveckling
Idag startar ett viktigt men kanske bortglömt toppmöte i den sydkoreanska staden Busan. Det handlar om hur världens biståndsmedel på ett mer effektivt ska kunna bidra till fattigdomsbekämpning och utveckling. Ett möte som samlar 2000 delegater från givar- och mottagarländers regeringar, civila samhället och privata aktörer. Svenska kyrkans har genom ACT alliansen en stark delegation…
-
Ytterligare ett ödesmöte för klimatet?
Idag börjar klimatmötet COP17 i Durban, Sydafrika. Intresset från media, och till viss del från allmänheten, är relativt svalt efter katastrofen i Köpenhamn för två år sedan. Världen gick inte under då och de flesta har slutat lyssna på när miljörörelsen ropar att det här är sista chansen att rädda klimatet! Men i vissa avseenden…
-
Ödeshöst för demokratin som begrepp
”Democracy is the worst form of government except all the others that have been tried.” Winston Churchills citat om demokratin är bland det första man slängs till sig som A-student i statsvetenskap. Om man nu mot all förmodan inte skulle ha hört talas om det tidigare. Citatet är berömt med viss rätta. Ett inklusivt demokratibegrepp,…
-
Upphandling bör också vara en handling för att främja rättigheter och miljö
Rätt använd är upphandling ett oerhört kraftfullt verktyg för att nå, tja i brist på bättre ord, en bättre värld. Genom de val som Sveriges största och viktigaste kund, om man ser till totalen – det offentliga – gör i sina upphandlingar påverkas både de företag som deltar i upphandlingen och samhällsdebatten i stort. Detta är…
-
Att ge med ena handen och ta med den andra
Det är svårt att i EU-sammanhang tänka bortom Grekland en vecka som denna, när krisen sedan länge varit ett faktum. När världens 20 största ekonomier i G20-gruppen träffades i förra veckan var det Grekland som dominerade diskussionen även där. Men trots krisen i Grekland så måste vi lyfta blicken och se utanför EU:s gränser. För…